İzmir Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Metin Kızılelma, 3-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Halk Sağlığı Haftası' kapsamında sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekerek aşılama programları konusunda bilgi verdi. Bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik bağışıklama hizmetlerini bebeğin doğduğu andan itibaren sunduklarını belirten Dr. Kızılelma, aşıyla önlenebilir birçok hastalığın görülmediğini belirtip, "Koruyucu sağlık hizmetleri içinde aşılama programlarının çok büyük önemi var. Annenin hamileliğinden hatta anneliğin planlanmasından itibaren koruyucu sağlık hizmetleri sunmaya başlıyoruz. Kadın, bebek ve çocukların izlem ve takiplerini yapıyoruz. Yenidoğan bebeklere yönelik tarama programlarını titizlikle yürütüyoruz. Kanser taramaları ve aile hekimlerinin sunduğu diğer hizmetlerimiz var. Bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik bağışıklama hizmetlerini bebeğin doğduğu andan itibaren sunuyoruz. Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında yürüttüğümüz aşılama programı var. Bu sayede aşıyla önlenebilir birçok hastalığı önlemiş durumdayız" dedi.
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞIN ÖNEMİ
Türkiye'de uzun yıllardır çocuk felci hastalığının görünmediğini hatırlatan Dr. Metin Kızılelma, bunun aşılamanın başarısı olduğunu söyledi. Aşılama programı sayesinde boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, suçiçeği, hepatit A, hepatit B ile S. pneumoniae ve H. influenzae tip b'ye bağlı hastalıkların görülmediği ya da çok az görüldüğünü anlatan Kızılelma şöyle konuştu:
"Neonatal tetanos dediğimiz yenidoğanda görülebilecek olan tetanos, annenin aşılanması sayesinde önlenmiş durumdadır. Boğmaca, kabakulak, kızamık gibi 13 farklı hastalığa karşı yürüttüğümüz bu aşılama programı sayesinde bu hastalıkları ya hiç görmüyoruz ya çok az görüyoruz. Toplumsal bağışıklık çok önemlidir. Aşıyla korunulabilir bir hastalığın görülmesi çok üzücü. Aile eğer aşılama konusunda çok gönüllü değilse de biz kendilerini ziyaret ederek aşıyla ilgili doğru bilgilendirmeyi yapıyoruz, karar onların. İlimizde aşılama oranları yüzde 99 civarında. Oldukça iyi bir hizmet yürüttüğümüzü düşünüyorum. Aşılar son derece güvenlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından ilimize tahsis edilen aşıların tamamı tüm kurumlarımızda ATS dediğimiz stok ve ısı takip sistemiyle 24 saat takip ediliyor. Aşılar soğuk zincir koşullarında saklanması gereken malzemelerdir. Eğer 2 ve 8 derecenin dışına çıkarsa mutlaka merkezi bir sistem tarafından dolabın sorumlusu aranıyor ve dolaba müdahale etmesi isteniyor. Bu nedenle de hiçbir zaman bir aşının soğuk zincir kırılmasına uğraması düşünülemez. Eğer böyle bir durum olursa otomatik olarak aşılar kullanıma kapatılıyor."
RİSK GRUPLARINA AŞI UYARISI
Sonbahar ve kış aylarında görülen viral enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulunan Dr. Kızılelma, özellikle influenzanın en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu dile getirip "Her yıl sonbahar ve kış aylarında influenza enfeksiyonunu daha fazla görüyoruz. Bunun için de dönemsel olarak özellikle risk gruplarının aşılanmasını öneriyorum. Yıllık influenza aşıları çıkar. Özellikle diyabeti olanlar, aşırı kilolu, yaşlı, kalp yetmezliği olanlar, hipertansiyonu olanlar solunum sistemiyle ilgili sıkıntısı olanlar mutlaka aşılanmalı. Koruyucu sağlık hizmetleri sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır. Ne kadar başarılı olursak vatandaşımızın sağlığını o kadar koruyabileceğimize inanıyoruz. Tedavi etmektense sağlığı korumak çok daha önemli ve kolaydır" ifadelerini kullandı.(DHA)