MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de 2020: Kahreden yılda neler yaşandı?
Güncel
31 Aralık 2020 Perşembe 08:07

İzmir'de 2020: Kahreden yılda neler yaşandı?

Türkiye ve dünyada koronavirüs salgının damga vurduğu yıl İzmir'de de kara günler yaşandı. Kent salgının gölgesinde sahte içki faciasıyla sarsıldı ve tarihin en büyük depremlerinden biriyle yıkıldı. İzmir'de 2020'ye ayrıca kriz belediyeciliği, dayanışma, bazı siyasi krizler ve başkanların tutuklamalarına kadar uzanan soruşturmalar gündeme oturdu.

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR- Dünya olumlu ve olumsuz gelişmelerle bir yılı daha geride bırakırken insanlık pandemi gölgesinde yaşamak zorunda kaldı. 2020 yılı birçok konuda unutulmazlar arasına girdi ve Türkiye’de dikkat çeken gelişmeler oldu. Zaman zaman İzmir kent gündemine de damga vuran hadiseler hafızalardaki yerini aldı.

Kentte 2020’nin ilk ayında Yarımada’nın 2 ilçesinde bulunan çok sayıda parsel için alınan acele kamulaştırma kararı dikkat çekti. Daha sonra ise Ege Turizm Merkezi Çeşme Projesi’nin detayları ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yürüttüğü kurultay süreci kapsamında İzmir’de il kongresi gerçekleşti. Kurultay daha sonra pandemi nedeniyle ertelendi ve kısıtlamalar eşliğinde yapıldı.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında ülkemizdeki ilk vaka Mart ayında tespit edildi. Gündelik hayat olumsuz yönde etkilendi ve süreç hala sonlanmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentteki kontrollü süreci dayanışma kampanyası ve maskematik uygulamalarıyla yürüttü.  

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 3 Mayıs’ı İzmirliler Günü olarak ilan etti, tartışma çıktı. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’e atandı.

Urla Belediye Başkanlığı görevini yürütürken FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan CHP’li Burak Oğuz tahliye edildi.

CHP İzmir Gençlik Kolları kongresinde basına saldırı gerçekleşti.

İzmir Enternasyonal Fuarı, pandemi gölgesinde kapılarını 5 gün ve kısıtlı bir şekilde vatandaşlara açtı.

Kentte sahte içkiden dolayı ölümler yaşandı. Ayrıca aynı süreçte diğer illerde de çok sayıda vatandaş yaşamını yitirdi.

Kent tarihinin en büyük depremlerinden biri meydana geldi. 117 can kaybedilirken depremin yaraları hala sarılmaya çalışılıyor.

Menemen Belediye Başkanlığı’nı yürütürken düzenlenen operasyon sonrasında tutuklanan Serdar Aksoy’un ayrıca görevden de uzaklaştırıldığı belirtildi. Aksoy’un yerine mecliste seçim yapıldı. CHP’li Deniz Karakurt kura sonucunda başkan vekilliğine geldi. AK Parti karara itiraz etti, hukuki süreç devam ediyor.

Urla Kaymakamı ve kayyum olarak Belediye Başkan Vekilliği yapan Önder Can görevden alındı.

OCAK

ACELE KAMULAŞTIRMALAR YANKI UYANDIRDI, ÇEŞME PROJESİ ORTAYA ÇIKTI
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile İzmir’in Çeşme ve Urla ilçesinde 511 adet parselin acele kamulaştırılmasına karar verildi. Çeşme İlçesi, Alaçatı Mahallesi’nde Vali Kutlu Aktaş barajı ile deniz arasında kalan toplam 178 adet parselin, Urla ilçesi ise Zeytineli Mahallesi’nde Uzunkuyu mesire alanı ile deniz arasında kalan 333 adet parselin “Acele Kamulaştırılmasına” karar verildi. Karar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un Urla ve Çeşme’deki “acil kamulaştırma” kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede ‘Yeni Çeşme’ adıyla proje hazırlattığı ortaya çıktı. Projede Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir deniz kanalı planladığı görüldü. Türkiye’de Kanal İstanbul Projesi’nin tartışıldığı süreçte İzmir’de böyle büyük bir hazırlığın ortaya çıkması dikkat çekti.

Daha sonra Zeytineli Alaşar Ovası’nın olduğu bölgede 293 adet parselin acele kamulaştırması kararı kaldırılırken Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme’de Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırları genişletildi.

Ayrıca ilerleyen aylarda Çeşme Projesi’nin detayları ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kente gelerek zirveler düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ile de toplantılar yapıldı.

ŞUBAT

CHP’Lİ YÜCEL İKİNCİ KEZ SEÇİLDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı'nın 37'inci Olağan Kongresi, yapıldı. Çarşaf liste ile yapılan ve mevcut başkan Deniz Yücel'in tek aday olarak girdiği seçimde, 655 delegeden 611'i oy kullandı. Sandıktan Yücel'e 253 oy çıktı. Yücel bu kongre sonucunda uzun yıllardan sonra iki dönem üst üste göreve gelen isim oldu. CHP’nin genel kurultayı ise pandemi nedeniyle ertelendi ve kısıtlamalar eşliğinde Temmuz ayında gerçekleşti.

MART

KORONAVİRÜS TÜRKİYE’DE!
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan Covid-19 salgınının ilk Türkiye vakası 10 Mart’ta tespit edildi. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020'de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı. 10 Nisan'da paylaşılan verilere göre 28 bin vaka ile İstanbul en çok vakanın olduğu şehir olurken ardından İzmir, Ankara, Kocaeli ve Konya geldi. Virüsün tespiti süreciyle birlikte Türkiye’de yeni bir döneme geçildi. 81 ile gönderilen genelgelerle yasaklar ve kısıtlamalar getirildi. Belediye meclisleri 3 ay ertelendi.

NİSAN

BÜYÜKŞEHİR’DEN KRİZ BELEDİYECİLİĞİ YÖNETİMİ: DAYANIŞMA KAMPANYASI VE MASKEMATİK HAMLESİ!
Virüsün tespit edilmesinin ardından kentte refleks gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mart ayı içinde ‘Biz Varız’ adıyla başlattığı dayanışma kampanyası Nisan’da devasa boyutlara ulaştı. Gıda ve nakdi yardımların yapıldığı süreçte yüz binlerce aileye ulaşıldı. İzmirli vatandaşların desteklerini ihtiyaç sahiplerine aktarmada köprü görevini yürüten Büyükşehir Belediyesi ayrıca maskematik uygulamasını da hayata geçirdi. Maskenin gündelik hayatın en önemli aracı haline geldiği dönemde yeterli sayıda üretim ve dağıtım yapılmaması tartışmaları beraberinde getirmişti. O süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi kent teknolojisinden yararlanarak metro istasyonlarına maskematik yerleştirdi. Hijyenin önemli olduğu süreçte kent içi ulaşımı kullanan vatandaşlar İzmirim Kart ile basım yaptığında ücretsiz olarak 4 maske ve 100 mililitrelik bir dezenfektan elde etti. Daha sonra seyyar maskematikler de devreye girdi. Daha sonraki süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kriz belediyeciliği kavramını ortaya attı ve önemine vurgu yaptı. Soyer olağanüstü süreçlerin yönetilmesinin de yerel idarenin görevleri arasında bulunduğunun altını çizdi.

MAYIS

SOYER İLAN ETTİ, İZMİRLİLER GÜNÜ TARTIŞMASI YAŞANDI!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 3 Mayıs Günü’nü ‘Dünya İzmirliler Günü’ ilan etti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Sevgili İzmirliler. Bugünden itibaren 03.05 tarihi bizim için 'Dünya İzmirliler Günü’ olacak. 35 bizim için sadece plaka değil, sevda, özgürlük, neşe, coşku, demokrasi demektir.  O nedenle, Dünyanın dört bir yanındaki İzmirlilerle birlikte bugünü kutlayacağız. Bu yıl pandemi nedeniyle olmadı ama her 3 Mayıs’ta İzmir’in sesini dünya duyacak. Dünya’nın her yerindeki İzmirlilere, bugün İzmir için ne yaptıklarını soracağız. 3.5.2021’e hazır olun...! Dünya İzmirliler Günümüz kutlu olsun” dedi. Başkan Soyer’in bu hamlesinden sonra kentte yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. Kamuoyunda meclisten bir karar alınmadan böyle bir hamle yapılması eleştirilirken AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yer aldığı muhalefet cephesinden sert tepkiler geldi. Cumhur İttifakı’nın kentteki temsilcileri ardı ardına açıklamalar yaparken İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’e vurgu yapıldı. Soyer de eleştiriler karşısında, “Bunun üzerinden siyaset üretmeye kalkanlar boşuna zahmet etmesin. Daha böyle onlarca gün kutlayacağız. Üstelik Atatürk anıtlarına çelenk bırakılmasını bile engelleyerek bayramlarımızı zehir edenler bu konuda hiç ahkam kesmeye kalkmasınlar” ifadelerini kullandı.

HAZİRAN

İZMİR’İN YENİ VALİSİ KÖŞGER
Yavuz Selim Köşger, Aydın Valiliği görevini yürütürken Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir Valisi olarak atandı. Göreve gelmesi sonrasında ziyaretçilerini ağırlama dönemini tamamlayan Vali Köşger’in sahaya inerek İzmir’in 30 ilçesinde temaslarda bulunması dikkat çekti. Ayrıca atama kararları kapsamında İzmir Valiliği görevini yürüten Erol Ayyıldız ise Eskişehir Valiliği’ne getirildi.

TEMMUZ

OĞUZ İÇİN TAHLİYE KARARI!
İzmir'de FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan, görevden uzaklaştırılan, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Urla Belediyesi eski Başkanı Burak Oğuz hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Mahkeme heyeti Oğuz’un tutuklu bulunduğu süreyi de dikkate alarak tahliye kararı verdi. Oğuz'u "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıl hapse mahkum eden mahkeme heyeti, Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cezayı 7 yıl 6 aya çıkardı. Heyet, Oğuz'un duruşmalardaki iyi hali nedeniyle cezayı 6 yıl 3 aya indirdi. Heyet, hükümle birlikte yurt dışı yasağı konularak Oğuz'un tahliyesine karar verdi.

AĞUSTOS

CHP’NİN GENÇLİK KONGRESİNDE BASINA SALDIRI!
CHP İzmir Örgütü’nün Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda gerçekleşen gençlik kongresinde basına saldırı gerçekleşti. Mevcut Başkan Ozan Uyan’ın aday olmadığı kongrede Burak Kotan ve Mert Anıl Akgül yarıştı. Seçimi kazanan Kotan oldu. Sonuç açıklandıktan sonra adaylar sahnede birlik beraberlik pozu verdi. Kotan ve Akgül kürsüden inerken bazı partililerin sözlü tartışması kavgaya dönüştü. Bazı partili gençler fotoğraf çeken gazetecilere saldırdı. Sonrasında İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, saldırıya uğrayan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yaşananların kabul edilmeyecek nitelikte olduğunu söyleyen Yücel, hadiseye karışan partililer için disiplin sürecinin başlatılacağını aktardı. Daha sonraki dönemde konu disiplin kuruluna geldi.  İl Disiplin Kurulu; Onur Kurt, Yakup Yılmaz, Tayfun Ozan, Taner Gül’e geçici ihraç (1 yıl), Hüseyin Gül, Atakan Demirtaş için kınama, Emre Gelen için uyarı cezası verdi. Tarık Akbaba’ya herhangi bir ceza verilmedi. İl yönetiminin, 8 isimle ilgili kesin ihraç talebini Genel Merkez'e yineleyeceği öğrenildi.

EYLÜL

İZMİR’İN KISITLI İLK FUARI!
İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 89’uncu kez kapılarını açtı. Bu yıl dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının gölgesinde ve kısıtlamalar eşliğinde 4-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuar için konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “2’nci Dünya Savaşı’nda bile kapılarını açmış. Tarihin hiçbir döneminde kapalı kaldığı hiç olmamış. Bizim de bir biçimde sınırlı da olsa bu fuarı düzenlemek boynumuzun borcuydu” ifadelerini kullanmıştı. Soyer ayrıca açılış töreninde, “Her İzmirli fuar zamanı, çocuksu bir heyecan ile koşar Kültürpark’a. Bu nedenle İzmir, Fuar; Fuar da, İzmir demektir” mesajını verdi. İlk defa 5 günlük sürede yapılan fuara girişler ve etkinliklere katılımlar ücretsiz oldu.

EKİM

SAHTE İÇKİ FACİASI VE 6.9'LUK YIKIM! 

Sahte içki zehirlenmeleri yaşandı
İzmir’de 9 Ekim tarihinde metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılan ve tedaviler sonrasında 38 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca aynı süreçte Türkiye’nin çeşitli illerinde de sahte içki zehirlenmesi sebebiyle ölümler yaşandı. Ülkede aynı nedenle toplamda 83 kişi yaşamını yitirdi.

Kent tarihinin en büyük depremlerinden biri gerçekleşti
30 Ekim’de kent tarihinin en büyük depremlerinden biri yaşandı. Seferihisar açıklarında gerçekleşen, şiddetinin AFAD’ın 6.6, Kandilli Rasathanesi’nin 6.9, yurt dışı kaynaklarının ise 7.0 olarak açıkladığı deprem çok büyük etkiler bıraktı. Merkez üssü Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası olan deprem Ege’de başta olmak üzere birçok alanda hissedilirken İzmir en büyük darbeyi aldı. Kentte en çok etkilenen ilçeler ise Bayraklı ve Bornova oldu. Çok sayıda bina yıkılırken az, orta ve ağır hasarlıların tespiti de yapıldı. 2020 Ege Denizi Depremi olarak tarihe geçen olay yıl içindeki en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti. İzmir’de 117 kişi hayatını kaybederken bin 34 vatandaş da yaralandı. Toplamda 15 bin İzmirli evsiz kaldı. Yunanistan’da da 2 kişi hayatını kaybederken 19 insan yaralı olarak kurtuldu.

KASIM

MENEMEN BELEDİYE BAŞKANI AKSOY TUTUKLANDI!
Menemen Belediyesi'nde ‘zimmet’ ve ‘irtikap’ iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Serdar Aksoy tutuklandı. Operasyon süreci başlamadan önce CHP’den istifa eden Aksoy tutuklanmasının yanı sıra görevden de uzaklaştırıldı.

Süreç nasıl işlemişti?
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy hakkında partisine gelen şikayetler üzerine soruşturma başlatılmış, İzmir'e gönderilen 3 milletvekili, Aksoy hakkında rapor hazırlamıştı.  CHP Merkez Yönetim Kurulu, 16 Kasım'da Aksoy'u oy birliğiyle "kesin ihraç" istemiyle "tedbirli" olarak Yüksek Disiplin Kuruluna sevk etmişti. Aksoy ise 18 Kasım'da partisinden istifa ettiğini, görevine devam edeceğini duyurmuştu. Menemen Cumhuriyet Başsavcılığınca, "zimmet, irtikap, görevi kötüye kullanma ve evrakta sahtecilik" iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 29 şüpheliden Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un da aralarında bulunduğu 27 zanlı, 20 Kasım'da gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 27 zanlıdan 4'ü serbest bırakılmış, diğer 23'ü ise Menemen Adliyesine sevk edilmişti.

ARALIK

BAŞKAN VEKİLİ KURAYLA BELİRLENDİ, SÜREÇ MAHKEMEDE!
Menemen’de yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra Belediye eski Başkanı Aksoy’un yerine görev yapacak ismin belirlenmesi için mecliste seçim yapıldı. CHP, meclis üyesi Deniz Karakurt’u, AK Parti ise Aydın Pehlivan’ı aday gösterdi. Seçimde 4 tur boyunca ikili birbirine üstünlük sağlayamadı. Eşitlik bozulmayınca yasa gereği kura çekimi yapıldı. Kağıtlara yazılan isimler kırmızı toplara konuldu ve cam fanusta kura çekimi yapıldı. Kurayı CHP’li Deniz Karakurt kazandı. AKP’nin adayı Aydın Pehlivan, kura ile başkan vekilinin belirlenmesinin ardından konuyu mahkemeye taşıdı. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi tarafından ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildi. Mahkemenin bu hamlesi ara karar niteliği taşıdığı için süreç noktalanmadı. Dosyanın incelenmesine devam edilirken diğer yandan gözler mahkemenin vereceği nihai karara çevrildi. Sonuç olarak mahkeme ya seçimi iptal edecek ve yeni belirlenecek tarihte kura çekimi olacak ya da AK Parti’nin başvurusunu reddedecek ve CHP’li Karakurt görevine devam edecek. Şu süreçte sadece Karakurt’un başkan vekilliği sonlandı. Aksoy’un tutuklanması sonrasında olduğu gibi süreci yürütmek adına başkan vekilliğine yine CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Karabiniş geldi.

URLA İÇİN SÜRPRİZ KARAR: KAYYUM OLARAK GÖREV YAPAN KAYMAKAM GÖREVDEN ALINDI!
İçişleri Bakanlığı, İzmir’in Urla ilçesinde belediyede kayyum olarak görev yapan ilçe kaymakamı Önder Can’ı görevden aldı. Kaymakam Can, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz'un yerine belediye başkanlığına kayyum olarak atanmıştı. Kaymakam Önder Can'ın görevden alınma nedenine dair herhangi bir açıklama yapılmazken, yerine Antalya'nın Kemer ilçesi Kaymakamı Murtaza Dayanç'ın atandığı ileri sürüldü.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir