MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de 3 baraj o tarihte kapatılıyor: Üreticiler tepkili!
Güncel
3 Eylül 2020 Perşembe 14:48

İzmir'de 3 baraj o tarihte kapatılıyor: Üreticiler tepkili!

Kestelli Sulama Birliği’nden yapılan açıklamada, Kuzey Ege Havzası’ndaki arazilerin ihtiyacını karşılayan 3 barajın az su nedeniyle 6 Eylül’den itibaren kapatılacağı belirtildi. Bölgedeki üretici ve çiftçilerin durumdan şikayetçi olduğu aktarıldı.

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR- İzmir’in kuzeyinde yer alan tarım alanlarının su ihtiyacını karşılayan Kestel Barajı, Yortanlı Barajı ve Çaltıkoru Barajı’nın 6 Eylül’den itibaren kapatılacağı belirtildi. Bergama, Kınık ve çevresinin ihtiyacını karşılayan barajların su azlığından dolayı kapaklarının kapatılacağı aktarıldı.

Kestel Sulama Birliği’nin duyurusunda, “Barajlarımızdaki mevcut suyun 06 Eylül 2020 tarihine kadar biteceğinden, 2020 yılı sulama sezonu 06 Eylül 2020 günü saat 18:00’da baraj kapakları kapatılarak sona erdirilecektir. Tüm Çiftçilerimize ilanen duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

ÜRETİCİLER BİRLİĞE TEPKİLİ
Çiftçiler tarlaya ürünü ekmeden önceki dönemde Birlik’ten açıklama yapıldığı belirtildi. Bu bilgilendirmede çiftçiler kendilerine, ‘Herkes damlama sulama yapacak, salma su olmayacak’ denildiğini aktardı.  Damlama su için arazilerde gerekli olan sistemin maliyetinin çok fazla olduğunu ifade eden üreticiler yine de kendilerinden istenileni yerine getirdiklerini söyledi.

Birliğin bu kararından vazgeçtiği ve üreticilerin yine salma sulama sistemine geçtiği aktarıldı. Üreticilere sürecin başında şart koşulmasından, ‘salma su kullanana ceza keseceğiz’ denilmesinden ve maliyete girilmesinden sonra eski sisteme dönülmesine çiftçilerden eleştiriler geldi.

Ayrıca damlama sistemine geçenlerin tarlalarını sulayamadıkları da belirtildi. Barajdan gelen pisliğin filtreleri tıkadığı için sulama yapamayan çiftçilerin ürünlerinin tarlada zarar gördüğü ifade edildi. Maliyete girmelerine rağmen tarlalarını sulayamayan çiftçiler Sulama Birliği’ni hedef aldı.

Öte yandan birliğin barajdan gelen suya takması gereken filtreleri yerleştirmemesinden dolayı da çiftçilerin mağduriyet yaşadığı aktarıldı.

Tüm bu yaşananlardan sonra Birlik yönetiminin barajlardan suyu kesmesinin iyice üreticiye darbe vurduğu ifade edildi. Ayrıca Yortanlı Barajı’ndan Bakırçay’a su salındığı da öne sürüldü.

SADECE EYLÜL SONUNA KADAR SULAR KESİLMESİN
Üretici Gökhan Koç yaşananlar karşısında tepkisini dile getirirken, “Sürecin başından beri çiftçiyle dalga geçen Sulama Birliği şimdi de çiftçiyi susuz bırakıyor. 6 Eylül'de baraj suyunun vanalarını kapatacaklarını bildirdiler. Peki biz ekilen pamuğumuzu, hayvanlarımız için ikinci mahsul olarak ektiğimiz mısırlarımızı nasıl sulayacağız? Bu şekilde oldubittiye getirip bırakalım mı mahsulümüzü? Zaten üretici bitiyor, tükeniyor, mahsulü para etmiyor. Gözbebeği gibi baktığı domatesi, pamuğu para etmiyor. Şimdi de sular kesilerek amiyane tabirle ‘bu kadar sulama yeter’ deniyor. Biz çok şey istemiyoruz. Sadece Eylül sonuna kadar sular kesilmesin. Zaten su olmasa Bakırçay'a barajdan su salınmaz. Demek ki su var. Bir kere şu çiftçinin sesini duysunlar” ifadelerini kullandı.

BARAJDAN BAKIRÇAY’A ÇOK SU SALIYORLAR
Çiftçi Ozan Yavuz açıklamalarda bulundu ve “Sulama işimizde sıkıntımız var. Bu işi oturtamadılar. Bu yıl yağışlar olduğu için Mayıs ayında insanlar pamuk ve mısırlarını ikinci kez ekti. Su yok diyorlar. Tamam kuraklık var. Bir şey diyemeyiz. Bakırçay’a çok su salıyorlar. Onun için su sıkıntısı oldu. Bir de yağmurlar yağmadı. Mahsuller körpe olduğu için bu suyun kesilmemesi gerekiyor. Yine keseceklerse kessinler ama ayın 15-20’sine kadar müsaade etsinler. Ondan sonra tarlada işimiz bitiyor. Geçen yıl ayı n 10’unda kapatıp bir daha açıyorlardı. Şimdi direkt kesiyorlar. Bir de insanları damlamaya zorladılar. Normalde salma sulanan 10 dekar yeri 10 saatte suluyorsanız damlamayla 24-35 saat su akıtmak zorunda kaldık. Tasarruf diyorlar, damlamanın tasarrufla alakası yok. Kışın kahvehanelere kağıt astılar, ‘salma yasak’ dediler. Millet damlamasını aldı, deposuna koydu, sulama zamanı geldi, ‘salma su serbest’ dediler” açıklamasına imza attı.  

YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUN
Üretici Taner Gün de yaptığı açıklamada, “Çiftçiye, üreticiye bu şekilde mi destek olunacak? Suyun en lazım olan döneminde baraj sularını kapatmak dünyanın en saçma şeyidir. Madem barajda su yok, niye Bakırçay'a su salınıyor? Biz baraj suyunun kapanmasını istemiyoruz. Körpe ekilen pamuklarımız, mısırlarımız var. En az 2-3 defa daha sulama yapmamız lazım. Yetkililer sesimizi duysun. Bergama çiftçisi sahipsiz olduğunu düşünmeye başladı” dedi.

Ayrıca birliğin sosyal medyadan yaptığı bilgilendirme altına yorum yapan üreticiler karardan duydukları memnuniyetsizlikleri dile getirdi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir