MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de 3 okul mültecilerin sorunlarını çözecek
Güncel
24 Aralık 2017 Pazar 10:43

İzmir'de 3 okul mültecilerin sorunlarını çözecek

Vali Erol Çakır Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde, Karşıyaka Ortaokulu ile Alaybey Selçuk Yaşar Ortaokulu'nun ortaklığıyla yürütülen 'New Life New Hope' (Yeni Yaşam Yeni Umut) projesiyle, dünyanın birçok ülkesindeki mülteci öğrencilerin sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.

İZMİR - Karşıyaka'da bulunan Vali Erol Çakır Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünü yaptığı, Karşıyaka Ortaokulu ile Alaybey Selçuk Yaşar Ortaokulu'nun yanı sıra, Portekiz, İspanya, Makedonya ve Romanya'daki eğitim kurumlarının da ortaklığıyla düzenlenen ve 2 yıl sürmesi planlanan 'New Life New Hope' projesi, dünyanın birçok yerindeki mülteci öğrencilerin sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Vali Erol Çakır Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Ezel Öztunç, geçen eylül ayında başlayan ve 2019 Haziran'ında bitmesi planlanan proje ile ilgili olarak, "Biz gözlemledik ki, mülteci öğrencilerimizin aileleri ülkemizde kalıcı olmak istiyorlar. Bu kişiler, yaşamakta oldukları topraklardan, alıştıkları sosyal yapıdan ve halihazırda sahip oldukları ekonomik imkânlardan uzak, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyorlar. Mülteci öğrencilerimiz de okullarımızda aslında bir aidiyet sorunun baş kahramanı olarak yerlerini alıyorlar. Farklı bir ülkede, kendilerini yabancı gören yaşıtları arasında, bir yandan doğal olarak toplumumuzun kanunlarına, kurallarına uymaları beklenirken diğer yandan da kendilerini şekillendiren kültürlerinin uzağında kaldıklarından kendilerini ifade etmekte zorlanıyorlar. Bu durumda okulumuzda gözlemlenen sorun iki taraflı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Birinci sorun bizim öğrencilerimizin mülteci öğrencilere bakış açısı, onların yabancı olduğu ve ülkemizin sosyal yapısına, ekonomik kaynaklarına, kültürel yapısına olumsuz etkileri olacağı fikriyle bu öğrencilerimize karşı olumsuz bakış açıları. Diğer taraftan mülteci öğrencilerimizin kendi aidiyetlerini ortaya koyamadıkları okul hayatında mutlu olamamaları, kendilerini yabancı hissetmeleri ve bunun sonucunda da okuldan uzaklaşarak okuldan erken ayrılmaları şeklinde kendini göstermektedir" dedi.

PORTEKİZ'DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Bu projeyle söz konusu iki olumsuz durumu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Öztunç şunları söyledi:"Bunun için, hatıra ormanı çalışması, ulus ötesi toplantılar, göç öyküleri yarışması, öykü yarışmasında dereceye giren öğrencilerle kitap çalışması, mülteci konulu resim, afiş, slogan yarışması ve sergisi, akademisyen seminerleri, İl Göç İdaresi ile görüşme ve etkinlikler, kütüphanelerde farklı kültürlere ait edebi eserlere yer verme ve Türkçe kursları gibi çalışmalar yapmayı planlıyoruz. İlk ulus ötesi toplantımız, geçen 4-11 Kasım tarihleri arasında Portekiz'in Lagos kentinde yapıldı. Burada okul ziyaretlerinde, farklı eğitim öğretim ortamlarını tanıma fırsatı bulundu. Düzenlenen ulusal seminerle Portekizdeki mülteci gerçeği görüldü. Portekizli Ressam Ana Sofia Gonçalves projemize destek verdi ve 'If I was a bird' (Kuş olsaydım) konulu workshop çalışmasıyla mültecilerin göçer hayatlarına dikkat çekme çalışması yapıldı. Lagos Belediye Başkanı tarafından kabul edilen proje ekibimiz, orada da projeyi tanıtma fırsatı buldu. Portekiz basını projemize büyük ilgi gösterdi." (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir