MENÜ
İzmir 18°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de CHP-YENİ Parti hattı!
Politika
27 Temmuz 2026 Pazartesi 08:16

İzmir'de CHP-YENİ Parti hattı!

--------------------------------------------------------

Özgür Özel ve 90 milletvekilinin YENİ Parti’ye geçmesi sonrası gözler CHP’nin uzun yıllar yerelde iktidar olduğu İzmir’deydi…

YENİ Parti’nin kurucu İzmir il başkanı olması beklenen Çağatay Güç, attığı mesajla Özel ile görüştüğünü çarşamba gününe kadar geçişlerin tamamlanmasını istedi.

1-Çarşamba gününe kadar 30 ilçe başkanı yüksek ihtimalle firesiz YENİ Parti’ye geçiş yapmış olacak.

2-Kentteki 28 CHP’li belediye başkanının durumu farklı. Hem fire yaşanması muhtemel hem de meclis üyeleriyle birlikte geçmek durumundalar.

3-Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bağımsız kalmaya devam edecek.

4-Edindiğim bilgiye göre 20-21 ilçe belediye başkanı kesin YENİ Parti’ye geçiyor.

5-Çarşamba akşamına kadar sayı 23’te olabilir 25’te olabilir…20’de de kalabilir.

6-CHP’de kalma ihtimali olan, YENİ Parti’ye çarşambaya kadar geçmesi soru işareti olan ilçeler ise şöyle,

Buca- başkan/başkanvekili

Balçova- başkan/başkanvekili

Seferihisar- başkan/başkanvekili

Narlıdere-başkan

Menderes-başkan

Çiğli-başkan

Karşıyaka-başkan

7-İlçelerde başkanlarla birlikte meclis üyeleri de geçiyor. Başkanların YENİ Parti’ye geçeceği tüm ilçelerde YENİ Parti’ye geçen meclis üyesi sayısı CHP’de kalan meclis üyesi sayısından fazla olacak.

8-Büyükşehir Meclisi’nde de büyük kısım YENİ Parti’ye geçecek. CHP’de kalacak olanlar da var, bağımsız durumdaki Cemil Tugay’la hareket edip bağımsız kalacaklar da! YENİ Parti Büyükşehir Meclisi’nde ayrı grup kuracak. Şöyle bir bilgi  var; Cemil Tugay YENİ Parti’ye geçmese de ‘bağımsız kaldığı sürece’ mecliste Cemil Tugay’la birlikte hareket edilecek. Kararlara destek olunacak. Tugay AK Parti’ye geçer ya da CHP’ye dönerse YENİ Parti Grubu Tugay’a muhalefet edecek.

9- Bu tabloda CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve İzmir Milletvekili,YDK Başkanı Mahir Polat’ın sürecin başından bu yana ilçe başkanlarına yönelik telefonla ‘kalın’ mesaisi başarısız oldu.

10-Gümrükçü ve yönetimi bugün itibariyle çarşambaya kadar yeni görevden alma ve yeni atama kararlarına imza atabilir.

***

GÜMRÜKÇÜ’YLE YOLLARI AYRILAN EN ÖNEMLİ İSİMLER

CHP’de MYK tarafından görevden alınan Çağatay Güç’ün yerine İzmir İl Başkanlığı görevine atanan Gümrükçü’nün yıllardır yol yürüdüğü, siyaset yaptığı ya da dost olduğu bazı önemli isimlerle yolları ayrıldı. Gümrükçü CHP’nin il başkanı olurken yıllardır yakın olduğu önemli isimler YENİ Parti’ye destek veriyor.

İşte Gümrükçü’nün yollarının ayrıldığı en önemli isimler

-Ali Rıza Koçer

-Tuncay Özkan

-Özcan Durmaz

-Ali Gündüz

GÜMRÜKÇÜ’YLE ARASI KÖTÜ OLUP YOLU KESİŞEN İSİMLER

Tabi Gümrükçü’nün uzun yıllar ‘küs’ olduğu, siyaseten hiç yan yana gelmediği hatta kavgalı olduğu bazı isimlerle de yolu mutlak butlan ve il başkanı olması sonrası kesişti.

1-Bu kategoride ilk sırada Çiğli’ye ilçe başkanı olarak atanması muhtemel Süleyman Karadağ var. Karadağ, Şenol Aslanoğlu’nun il başkanı olduğu dönemde Aslanoğlu’na dönemin Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yle ilgili çeşitli iddiaların yer aldığı dosya getirmiş, Aslanoğlu dosyayı Genel Merkez’e götürmüştü. Yani Karadağ Gümrükçü’yü il başkanlığına şikayet etmişti. Karadağ ve Gümrükçü şimdi siyaseten epey bir yakın.

2-İkinci sıraya da Çeşme Belediyesi eski Başkanı Ekrem Oran girer. Gümrükçü’yle aynı dönem belediye başkanlığı yapan Oran’ın, Gümrükçü ile arası uzun süredir kötüydü. İkili konuşmuyor, selamlaşmıyordu… Ancak mutlak butlan sonrası yollar kesişti. Oran Gümrükçü’yü il binasında ziyaret ederek buzları eritti. 

***

İZMİR’DE MEVCUT GÖREVDEKİ İSİMLER DIŞINDA

YENİ PARTİ’YE DESTEK VEREN EN DİKKAT ÇEKENLER LİSTESİ YAPSAM ŞÖYLE OLUR

1-Aziz Kocaoğlu (İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı)

2-Alaattin Yüksel (CHP İzmir eski Milletvekili, eski il başkanı, eski genel başkan yardımcısı)

3-Kemal Anadol (CHP eski Grup Başkanvekili)

4-Baratalı ailesi (Vekillik dışında, Urla’da uzun yıllar çeşitli görevler yaptılar)

5-Kamil Okyay Sındır (Önseçimden çıkan, eski vekil, eski genel sekreter)

6-Musa Çam (Önseçimden çıkan, İzmir eski milletvekili)

7-Ömür Kabak (AK Parti İzmir il eski başkanı)

8-Cevat Durak (Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı)

CHP’DE KALIP, YENİ PARTİ’YE DESTEK VERMEYEN EN DİKKAT ÇEKENLER LİSTESİ YAPSAM ŞÖYLE OLUR

1-İrfan İnanç Yıldız (CHP Gençlik Kolları eski Genel Başkanı)

2-Ali Engin (CHP İzmir İl eski Başkanı, Narlıdere Belediyesi eski Başkanı)

3-Abdül Batur (İzmir’de 5 dönem belediye başkanlığı yaptı)

4-Hüseyin Mutlu Akpınar (Gençlik kolları eski il başkanı, Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı)

5-Tacettin Bayır (Eski il başkanı, ön seçimden çıkan eski milletvekili)

6-Atilla Sertel (Ön seçimden çıkan eski milletvekili)

***

YENİ PARTİ VE 1 VEKİLE PARANTEZ

Özgür Özel’in 90 milletvekili ile birlikte CHP’den istifa edip kurduğu YENİ Parti’nin MYK’sında 9 İzmir Milletvekilinden hiçbiri yer almadı.

İlk aşamada dar tutulan MYK’da şahsen İzmir’den bir ismi beklemiyordum.

3-4 ay sonra yapılacak kurultayla birlikte oluşacak yeni PM ve MYK, Özel’in İzmir’deki siyasi aktörlere bakışını daha rahat yorumlayacağımız süreç olacak.

Ancak  bir isme şimdeden parantez açmak gerek.

MURAT BAKAN: CHP’de uzun süre Özel’in MYK’sında yer alan Bakan, daha sonra dışarıda kalmıştı. Bakan için olası CHP iktidarında bakanlık iddiası vardı. Bence Bakan için rota yeni süreçte değişti. Bakan için YENİ Parti’nin potansiyel Büyükşehir Adaylarından biri diyebilirim.

***

AK PARTİ’YE İZMİR’DEN BAŞKAN GEÇER Mİ?

Her gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay AK Parti’ye geçiyor telefonu alıyorum. Arayan bazen önemli görevdeki bir isim oluyor, bazen siyaset yapan biri bazen de çevremizden bir seçmen…

Geçen yazımda madde madde yol haritasını yazdım Tugay’ın…

Cemil Tugay’dan da neredeyse 1-2 günde bir ‘bağımsız kalacağım’ yanıtı geliyor.

Bendeki bilgi de bu yönde… Cemil Tugay yeni yıla kadar bağımsız kalacak. O dönem yeni bir değerlendirme yapacak. Bağımsız kalması dışında en güçlü ihtimal CHP’ye dönmesi.

Kısa-uzun vadede İzmir’de AK Parti’ye bir belediye başkanı geçecekse en ihtimal verdiğim isim:

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2026 Gerçek İzmir