MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de 'Dijital vatandaş ol' çağrısı
Güncel
17 Mayıs 2019 Cuma 13:01

İzmir'de 'Dijital vatandaş ol' çağrısı

İzmir Üniversiteleri Platformu'nun etkinlikleri kapsamında Alsancak'ta iki ayrı noktada gerçekleştirilen flash mob gösterisi ile 'Dijital vatandaş ol' çağrısı yapıldı. Vatandaşların ilgiyle izlediği etkinliğin ardından Sabancı Kültür Merkezi'nde ise 'Bağımlı ve zorba olma, interneti bilinçli ve güvenli kullan' başlıklı konferans verildi.

İzmir'de, kentin akademi, bilimsel ve sosyal hayatını zenginleştirmek, değer üretmek ve işbirliği yaparak gelecek kuşaklara örnek olmak amacıyla 2008 yılında kurulan İzmir Üniversiteleri Platformu çalışmalarını sürdürüyor. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nden oluşan platform, kurulduğu günden 2016 yılına kadar çok sayıda projeye imza attı. Çalışmalarına bir süre ara veren platform 2019'un başında yeniden toplanarak 'Açık ve erişilebilir üniversite' düşüncesi ile teknoloji odaklı bir temayla faaliyetlerini şekillendirme kararı aldı.

Teknoloji ana temasıyla yıl boyunca yapılması planlanan etkinliklerin ilki gerçekleştirildi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Gündoğdu Meydanı'nda, 8 üniversiteden 132 gönüllü öğrencinin yer aldığı flash mob etkinliği ile 'Dijital vatandaş ol' çağrısı yapıldı. İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erzan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncer Asunakutlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Levent Eren, Bilgi Teknolojileri Kurumu İzmir Bölge Müdürü Levent Ardıç ile İzmir Üniversiteler Platformu Alt Çalışma Grubu üyelerinin de katıldığı flash mob etkinliğinin ardından, Sabancı Kültür Merkezi'nde Bilgi Teknolojileri Kurumu Uzmanı Dr. Şahin Bayzan 'Bağımlı ve zorba olma, interneti bilinçli ve güvenli kullan' başlıklı konferans verdi. Bayzan, internetin dikkatli kullanılması gereken bir mecra olduğunu belirterek, ailelerin çocuklarını akıllı telefon ve bilgisayar gibi internet ve sosyal medya mecralarına erişimi olan cihazlarla kontrolsüz şekilde yalnız bırakmaması gerektiğini söyledi.

ETKİNLİKLER YIL BOYU SÜRECEK

Etkinlikler hakkında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İzmir Üniversiteleri Platformu'nun kısa bir aradan sonra faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, planlanan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Bu yılın teması olarak belirledikleri 'teknoloji' konusunda yıl boyu devam edecek bir dizi etkinlikler planladıklarını söyleyen Hotar, "Bu kapsamda kısa film ve karikatür yarışmaları düzenleyecek; dijital vatandaşlık davranışlarıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Benzer şekilde Akran Eğitimi konusunda da faaliyetler gerçekleştireceğiz. Bugün ise dönemin ilk konferansını; sosyal sorumluluk anlamında bizler için de son derece önemli olan bir organizasyonu gerçekleştireceğiz" dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Bilimin ulaştığı noktada, internetin sağladığı faydaları yok saymanın akla mantığa uygun olmadığını söyleyen Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Elbette iletişim teknolojilerinin olumlu yönlerini ve hayatımıza katkılarını biliyoruz. Bu konudaki bilimsel çalışma ve faaliyetleri de takdir ediyoruz. Ancak gelinen nokta itibariyle elde edilen çıktılar, kimi zaman umut vadetmiyor. İnternet ve buna dayalı teknolojilerin birey, toplum ve aile hayatını tehdit eden riskler arasına girdiğini üzülerek görmekteyiz. Eskiden 'bağımlılık' kavramının tanımını yaparken bile daha sınırlı bir çerçeve çizilmekteydi; geldiğimiz noktada ise interneti açıklamalara dahil etmek zorunda kalıyoruz. Platform olarak bizler de insanların zihinlerine internetle format atıldığı bir anlayışı asla benimsemeyeceğiz. Bizim için değerli olan insanın kendisidir; iletişimin varlığıdır; hayatın paylaşılmasıdır. Bu konudaki farkındalık çalışmalarımızı gerek platformumuzda gerekse üniversitelerimizde sürdüreceğiz" diye konuştu. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir