MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de açılmıştı...Bakanlık duyurdu: Türkiye'nin ilk özel...
Güncel
20 Ekim 2018 Cumartesi 10:31

İzmir'de açılmıştı...Bakanlık duyurdu: Türkiye'nin ilk özel...

Dün açılışı yapılan Star Rafinerisi ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İzmir-Aliağa'da açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi" denildi. Aliağa ilçesinde açılışı yapılan STAR Rafineri'nin, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmesi, iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bakanlık açıklamasının devamında "Socar Turkey Enerji AŞ'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımı bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek" denildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

*Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1,5 milyar dolar azaltacak

*Petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsiyoruz.

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

Aliağa ilçesinde açılışı yapılan STAR Rafineri'nin, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmesi, iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı. Özel endüstri bölgelerine verilen ek teşviklerle İzmir'deki yatırımcı sayısının artabileceğini belirten sanayiciler, Ege Bölgesi'nde de yüksek katma değerli üretimin ağırlık kazanacağını, yeni özel endüstri bölgeleri kurulabileceğini ifade etti.

Aliağa'da, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından kurulan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dün (cuma) katıldığı törenle açılan 'STAR Rafineri', Cumhurbaşkanı'nın kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, İzmir'deki iş dünyasında heyecan yarattı.

Özel endüstri bölgesi projesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, eski Sanayi Bakanı Faruk Özlü'nün konuyla ilgili çalışmalarını hatırlatarak, "Hükümetin Türkiye'de 7 tane endüstri bölgesi ilan edilmesiyle ilgili çalışmaları vardı. 7 bölgeden biri İzmir'de kurulacaktı. Cumhurbaşkanı kararı ile ilk özel endüstri bölgesinin İzmir'de ilan edilmesi son derece önemli. Özellikle Aliağa bölgesinde petrokimya rafineri tesisleri ve demir çelik sektörü firmaları önemli bir yoğunluk oluşturuyor. Aliağa ve Bergama'da yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yapılan yatırımlar bu bölgenin kalkınmasına ekonomik katkı sağlayacak. Özel endüstri bölgelerinin yatırımcılara sağlayacağı faydaları da zamanla daha iyi anlayacağız" diye konuştu.

"YENİ YATIRIMLARI TETİKLEYECEK"

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Ege Bölgesi'nin cari açığın azaltılmasıyla ilgili çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. İzmir'in petrokimya ve limanların birlikte konumlandığı bir şehir olduğunu belirten Sivri, "Cari açığın azaltılmasında ve katma değerli üretimin ağırlık kazanmasında bu yatırımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk özel endüstri bölgesi İzmir'in de daha fazla gelişme potansiyeline destek olacak. Kümelenme yapısıyla, yan sanayide buradan elde edilecek çıktıları kendisine girdi olarak alıp başka üretimlerde bulunacak firmaların sayısı hızla artabilir. Dolayısıyla üst düzey katma değer üretilebilecek yeni yatırımlar tetiklenmiş olacak" diye konuştu. Sivri, İzmir'de ilk olarak özel bölge ilan edilmesinin Ege Bölgesi'nde buna benzer, ileri teknoloji alanındaki bölge sayısını da arttırabileceğini ifade etti.

ÖZGENER'DEN ENDÜSTRİ BÖLGESİ DEĞERLENDİRMESİ

Star Rafineri'nin 20 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazate'de yayımlanan karar ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildiğini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu sayede SOCAR Turkey Enerji A.Ş.'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımının bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebileceğini söyledi. Star Rafineri'nin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petrokok ürünlerinin, dış ticaret açığını yıllık yaklaşık 1.5 milyar dolar azaltacağını anlatan Özgener şöyle konuştu:

"Petrokimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesinin finansmanı açısından son derece önemsiyoruz. İzmir bu konuda zaten yıllardır iddialıydı. Bu son yatırım ile bu iddiası, Türkiye'nin zirvesine oturdu. Dünyanın da petrokimya alanında sayılı yatırımlarından biri olacaktır. Star Rafineri yatırımı, son 30 yılda gerçekleşen en önemli özel sektör yatırımlarından birisi. Aynı zamanda bu rafineri, Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Yanıbaşında TÜPRAŞ, Türkiye'nin en büyük demir çelik tesisleri ve Çandarlı Limanı var. İzmir'in kuzeyi bu sayede bir üretim üssü haline geliyor. Ancak bu dev yatırımla birlikte İzmir-Çandarlı Otoyolunun, Aliağa sanayisine yönelik bağlantı yollarının ve Çandarlı Limanı'nın da bitirilmesine şiddetli ihtiyaç var. Bunlar tamamlandığı zaman İzmir kuzeyi ve güneyi ile sanayi, turizm, tarım ve hizmetler sektörü olmak üzere çoğu konuda dünya standartlarında üretime devam edecektir."

(DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir