Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’i yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Aliağa’da bulunan Nemrut Körfez Limanı için nazım imar planı ve ilave uygulama planı hazırlandı. Onaylanan planların 1 ay süreyle askıda kalacağı belirtildi.
İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yaptığı bilgilendirmede, “1/5000 ölçekli “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Nemrut Körfezi Liman Amaçlı Nazım İmar Planı (III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı)” ve 1/1000 ölçekli “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Nemrut Körfezi Liman Amaçlı İlave Uygulama İmar Planı (III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İlave Uygulama İmar Planı)” teklifi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 102 (j) maddesi ile 3621 sayılı Kıyı Kanununun 7. maddesi uyarınca Bakanlık Makamınca onaylandığı belirtilmiş olup söz konusu onaylı planların, Valiliğimize intikal ettiği tarihten itibaren Valiliğimizce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) gerekli işlemlerin yapılması istenilmiştir” ifadeleri yer aldı.
KYME ANTİK KENTİ ETKİLENECEK Mİ?
Açıklama raporunda,‘Korunması Gerekli Kültür Varlıkları ve Arkeolojik Sit Alanları’ başlığı altında Kyme Antik Kenti’ni de yakından ilgilendiren bilgiler verildi. Buna göre; “Planlama alanı, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 30.09.1990 gün ve 2253 sayılı kararı ile I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen Kyme Antik Kentinin, III. Derece kısmı içinde kalmaktadır. Planlama alanının doğusunda ve güneydoğusunda, planlama sınırının dışında 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunmaktadır” açıklamasında bulunuldu.
Kyme Antik Kenti’yle ilgili tarihi bilgilendirme yapılan raporda planlara ilişkin şu notun yer aldığı görüldü: Daha önce 1.derece arkeolojik sit alanı olan planlama alanının bulunduğu deniz tabanı Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi arkeologları tarafından incelenmiş ve 20.3.2019 tarihli rapor hazırlanmıştır. Raporda bu alanın 2863 sayılı Kanunun 35. maddesi kapsamında 20.05.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren dalışa yasak alanlar dışında kaldığı, planlama alanı dışındaki Kyme antik kentinin mendireği çevresindeki insitu yapıların liman-mendireğini temsil ettiği belirtilirken, planlama alanı sınırları içinde kalan deniz tabanında, planlama alanı sınırının güneyindeki DSİ kurutma kanallarının denize döküldüğü noktada, kanala yön vermek amacıyla antik kentten sökülmüş blok taşlar olduğunun tespit edildiği, kurulca yapılacak irdelemeye bağlı olarak bu mimari parçaların Kyme antik kentinin içine taşınması gerektiği ifade edilmiştir. Bu rapor ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünce hazırlanan raporu değerlendiren İzmir II. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca alınan 28.3.2019 tarih ve 11049 sayılı karar ile alandaki sit sınırları bugünkü şeklini almıştır. Bu karara göre planlama alanı 3. Derece Arkeolojik sit alanında kalmaktadır.
EFES’TE SU YOLU AÇILIYOR, BURADA ANTİK KENTİN DENİZLE BAĞLANTISI KESİLİYOR
Çevreci Avukat Şehrazat Mercan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve “Planlanan alan kara değil deniz alanı… Burası 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı iken Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi arkeologları incelemiş rapor hazırlamışlar. Buralar deprem geçirmiş yerler. Ne olduğunu bilemeyiz. Burada yapılan iş belli ki limanı yapmak için. Yoksa Kyme Antik Kenti’ni korumak için değil. Aslında koruma amaçlı imar planlarının amacı o kenti korumak ve geleceğe taşımak olmalı. Ama bizde koruma amaçlı imar planları ticari faaliyeti yapmaya yönelik olduğu için bu raporlarla geçiştiriliyor. Antik kentin denizle bütünlüğünü bozduğunuz zaman onun bir şeyi kalır mı? Efes’in su yolunu açıp denizle buluşturmaya çalışıyorsun, buranın denizle bağlantısını kesiyorsun. Burası bir antik liman kenti… Yapılan koruma amaçlı değil yapma amaçlı imar planı oluyor” dedi.