MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de dijital seminer rüzgarı!
Ekonomi
13 Aralık 2020 Pazar 16:21

İzmir'de dijital seminer rüzgarı!

10-12 Aralık 2020 tarihlerinde Olivtech ve Ekoloji Sanal Fuarları’na ev sahipliği yapan Dijital İzmir Fair’de sektörün paydaşları bir araya geldi. Üç gün boyunca organik ve zeytin, zeytinyağı sektörüne yönelik birçok farklı konunun ele alındığı web seminerleri, ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi.

Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, İZFAŞ tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin tek sertifikalı organik ürünler fuarı Ekoloji İzmir ile Türkiye’de alanında tek fuar olan Olivtech, 10 – 12 Aralık 2020 tarihlerinde Dijital İzmir Fair platformunda düzenledi. Sektör profesyonellerini gurmeizmir.izfas.com.tr adresinde buluşturan sanal fuarlar bir ilke imza attı. Sektörün ilk sanal fuarları Olivtech – Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı ile Ekoloji İzmir - Organik Sertifikalı Ürünler Fuarı, yerli ve yabancı ziyaretçileri, katılımcılar ile bu kez online olarak bir araya getirdi. Fuarlar kapsamında üç gün boyunca konusunda uzmanların yer aldığı web seminerler düzenlendi. Sektöre dair bilgilerin yer verildiği web seminerler ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi. Fuarların son günü, 12 Aralık Cumartesi Ekoloji İzmir kapsamında “Üretici ile Buluşma Noktası Organik Pazarlar (ORGAFARM)” ve “Organik Tarımda İç Pazar” konularına yer verildi.

Kötü tüketim alışkanlıklarında organik pazarlar çok önemli
Moderatörlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Sekreteri Özge Çiçekli tarafından yapılan web semineri; “Üretici ile Buluşma Noktası Organik Pazarlar” başlığı altında gerçekleşti. Çiçekli “Ülkemizde on beş şehrimizde, on dokuz organik pazar mevcut. Bu pazarlar, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri, Yerel Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği ile yürütülmektedir” dedi.

Seminere, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Birimi Ayşegül Karakoyun Seçgin, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü Sevinç Kacargil, Karşıyaka Belediyesi Sakine Önalan, Buğday Derneği Leyla Aslan, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Derneği (KAPTAR) Dr. Yeşim Bekyürek, Organik Pazar Katımcısı ve Üretici Özgür Andaç ve Ekopazar katılımcısı Tuna Çotuk katılım sağladı.

Organik pazarların, kuruluş, işleyiş ve denetim aşamalarının neler olduğu konusunda bilgiler verilen seminerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Birimi’nden Ayşegül Karakoyun Seçgin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ekopazar İzmir’e sağladığı destekler konusunda bilgiler verdi. Karakoyun Seçgin, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir belediyeleri içinde tarıma destek veren ilk yerel yönetimdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, organik tarım yapan üretici potansiyelini arttırarak, tüketiciye uygun fiyatlı ve daha çeşitli ürün sağlanması konusunda destek veriyoruz” dedi. 

Buğday Derneği’nden Leyla Aslan “Şehir insanının, üretici ile bağı koptuğu anda, artık ne tükettiğini sorgulamıyor ve kötü tüketim alışkanlıklarına yöneliyor. Ekolojik pazarların önemi, bu aşamada ortaya çıkıyor. Bu süreçte üreticiye, tüketiciye, yerel belediyelere ve derneklere de çok fazla görev ve sorumluluk düşüyor” dedi. “Temel amacımız, üretici ile tüketici arasındaki kıymetli bağın kopmamasını sağlamak, bu nedenle organik pazarlarımıza sahip çıkmak” şeklinde konuştu. Seminere katılım sağlayan diğer uzmanlar, İzmir, İstanbul ve Orta Anadolu’da bulunan organik pazarların durumu ve işleyişi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sürdürülebilir ve organik gıdanın önemi bir kez daha önem kazandı
Organik tarımda iç pazarın değerlendirildiği seminerin moderatörlüğünü, Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği’nden (ORGÜDER) Muharrem Doğan yaptı. Seminerde salgın nedeniyle ülkemizin,  dünya ile birlikte zor bir dönemden geçtiği ve önceliğin sağlık olduğuna dikkat çekildi. Maksimum tedbirler alınarak organik tarımda, fiziki üretimin devam ettiğini ancak süreç içerisinde iş modellerimizin de değiştiği konusu üzerine açıklamalar yapıldı.

Muharrem Doğan “İçinde bulunduğumuz süreç, yaşamımızı sürdürmek için gerekli olan temel ihtiyaçlarımızın kalitesi ve içeriğinin de ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlattı.” “Bu ihtiyaçlardan en önemlisi sürdürülebilir gıdadır. Tabi ki sürdürülebilir gıda dendiğinde, organik gıdanın önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. Çünkü organik sektör sadece insanı değil, aynı zamanda doğayı da koruyarak, sürdürülebilir yaşama en çok desteği veren bir ekosistemdir” dedi.

Seminerde, sektörde alanında uzman kişiler tarafından ülkemizde seksenli yılların ortalarında başlayıp, günümüze kadar olan organik tarımın, hem iç piyasada hem de ihracatta ki durumu ve bu konudaki başarı hikayeleri üzerinde duruldu. Gıdanın iç pazardaki durumu, üretimi ve sektöre dair tüm gelişmelerin konuşulduğu web seminerine, City Farm Genel Müdürü Ayhan Sürmeli, Ekoorganik Kurucusu Salih Şentürk, Makine Üretim Sanayi Şirketi (MÜSAN) Başkan Yardımcısı Yavuz Biçkes, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Karahan Uysal, Tire Süt Kooperatifi Satış Müdür Yardımcısı Çağdaş Özel ve Ziraat Mühendisi Arif Gürdal katılım sağladı.      

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir