MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de koruma kararları: Kaçak kazı ve RES projesinden tarih çıktı!
Güncel
6 Temmuz 2023 Perşembe 09:10

İzmir'de koruma kararları: Kaçak kazı ve RES projesinden tarih çıktı!

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Tire’de üç, Selçuk’ta bir olmak üzere 4 önemli koruma kararına imza attı.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan kente dair önemli koruma kararları geldi.

KAÇAK KAZICILAR BULDU, BAKANLIK KORUMAYA ALDI!

Tire ilçesinde Kireli Mahallesi Maltepe Mevkii’nde bulunan ve özel mülkiyete ait olan parselde kaçak kazı sonucunda ortaya çıkan ve kısmen tahrip edilmiş olan Tümülüs korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilirken taşınmaz 1. Grup ilan edilerek koruma alanı ilan edildi.

RES PROJESİ TARİHİ ORTAYA ÇIKARDI!

İzmir’in Tire ilçesinde ilan edilen bir başka koruma kararında ise Büyükkale Mahallesi’nde orman mülkiyetine ait parselde tespit edilen Klasik-Erken Dönem Hellenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanının ‘1. Derece arkeolojik sit alanı’ ve ‘3. Derece arkeolojik sit alanı’ olarak tescillenmesine karar verildi. Bir bölümü İzmir, bir bölümü Aydın sınırları içinde kalan tarihi alanın RES projesi için alınan kurum görüşü sonrası yapılan incelemelerde arkeolojik kalıntıların tespit edildiği belirtildi.

TİRE’DE BİR KORUMA KARARI DAHA

Yine İzmir’in Tire ilçesinde alınan koruma kararlarına göre İpekçiler Mahallesi, Sivrikireç Tepe Mevkii’nde özel mülkiyete ait taşınmazlarda 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen tümülüslerin, 1. Grup taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline karar verildi.

SELÇUK’TA 3. DERECE ARKEOLOJİK SİT TESCİLİ

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan bir karar de Selçuk ilçesi ile ilgili geldi.

Belevi Mahallesi Cibe Mevkii’nde özel mülkiyete kayıtlı taşınmazda Roma Dönemi ve Erken Bizans Dönemine ait seramik parçaları ve çatı kiremit parçalarının tespit edilmesi sonucunda sınırları belirlenmiş alan ‘3. Derece arkeolojik sit alanı’ olarak tescillendi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir