GERÇEKİZMİR – İzmir’de Ekim ayı birinci meclis toplantıları gerçekleşti.
MENEMEN'DE TARTIŞMALI YETKİ GEÇTİ
Menemen'de Başkanvekili AK Partili Aydın Pehlivan'a yaklaşık ederi 1.6 milyar TL olan 160 parsel arazi için satış ya da kat karşılığı değerlendirilmesi yönünde meclisten yetki verilmesine dair önerge Ekim ayı birinci olağan meclis toplantısında oy çokluğuyla (16 kabul, 15 ret) kabul edildi.
CHP grubu yetkiye karşı ret oyu verdi. AK Parti ve CHP arasında mecliste ilgili madde üzerinden sert tartışma yaşandı.
AK Partili Pehlivan yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“ Biz parsellerin tamamını işleme koyup koymamakla ilgili ilerleyen süreçte karar vereceğiz. Bazılarını koymayabiliriz. Hangi parselleri işleme koyup koymamakla ilgili ortak akılla hareket edeceğiz. Biz öncelikli olarak yetkileri alalım, yetkiyle beraber önceliğimiz kamu kurumları olacak. Proje düşünecek durumumuz yok şuan… Önceliğimiz borçlar. Gün geçmiyor ki kapımızı icra memuru çalmasın. Toplamda 248 tane icra dosyası var. Toplam bedel 93 milyon. Bahsedilen alanın yarısı zaten icra yoluyla satılmayı bekliyor. Bu borçları biz yapmadık. Bunlar geçmişten gelen borçlar. Mevcut alacaklılar gayrimenkullerimize yürüyor. Bu gayrimenkullerin yok pahasına satılmasına izin vermemeliyiz. Hatta 2 şirketimizin hislerinin satışıyla ilgili girişimleri var. Satış olabilir. Önemli olan ne şekilde kullanılacağı ve halk tarafından kabul görecek süreçlere dönüşmesi. Meclis üyeleri bu süreçlere destek olun. Özeleştiri yapıyorum. Bu ve benzeri konularda burada değil birebir gelip anlatacağım. Çiğ yemedik ki karnımız ağarsın. Allah bize delikli kuruşu nasip etmesin. Biz bununla ilgili elimden ne geliyorsa yapmak için özen gösteriyorum. Menemen’i malını koruyorum. Koruyacağıma da namus sözü veriyorum. Öncelikli olarak kamuyla bu işi çözmeye çalışacağız. Bu görüşmelerde sizlerde bulunun. Kamuyla çözersek daha rahat çıkarız ama başka çaremiz yok. Çok zor durumdayız. 1 milyar 600 milyonluk değer biçmişsiniz. Yarısı 800 milyon. İcraya düştü mü 400 milyon etmez. İnşallah planladıklarımızı Rabbim yapmayı nasip eder. Bu arazilerde hiçbirimizin gözü yok. Mecburiyetten girdiğimiz bir süreç. Elzem bir şekilde dışarı çıktığımızda canlı yayında ihale mevzuatına uygun Cumhuriyet Meydanı’ndaki platformda yapılacak.
KARŞIYAKA’DA CUMHURİYET MAHALLESİ’YLE İLGİLİ KRİTİK KARAR
Karşıyaka Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında yapıldı. Cumhuriyet Mahallesi revizyon imar planları meclis toplantısında oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Tugay, “Çaba gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bu süreci Büyükşehir’de beraber takip edip, iyi noktaya getireceğiz. Süreçte bazen itirazlar oluyor, davalar açılıyor. Bütün planlamalarda yaşanan süreçler. Hepsinde de her zaman vatandaşımızın yanında olmak için maksimum çaba göstereceğiz” dedi.
BORNOVA’DA GEÇMİŞ DÖNEMLERDEN BORÇ ŞOKU
Bornova Belediyesi Ekim ayı olağan birinci meclis oturumu Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Dr. Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleşti. Meclis gündeminde yer alan; Bornova Belediyesi 2022 Yılı Performans Programı ve 2022-2024 Mali Yılı Bütçe Tasarısı hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi.
Başkan İduğ, belediye olarak geçmiş dönemlerle alakalı 55 milyon liralık bir borçla karşılaştıklarını açıkladı.
İduğ, “Bornova Belediyesi’ni ve tüm belediyeleri bekleyen riskler vardır. Kamulaştırmadan yapılan yol, park türü şeyler. Bunlarla ilgili vatandaş daha sonra ‘burası benim yerim siz buraya hukuksuz el attınız, ‘30 metrenin değeri 1 milyon lira’ diyerek mahkeme açıyor. Mahkeme kararı sonuçlandığında ise bu bedeli belediye ödemek zorunda. Biz bununla ilgili geçmiş dönemde ne varsa ortaya çıkararak sürpriz bir şeyle karşılaşmamak için bir çalışma yaptık ve mahkemede olan davalar ile olabilecek olanların 55 milyon lira civarında olduğunu gördük. Bizim böyle bir bütçemiz yok. Eğer mahkemeleri kaybederek bu paraları ödemeye başlarsak, belediyenin 2022 bütçesine bir 10 milyon daha eklememiz gerekiyor. Bu benim öngördüğüm bir şey değildi. Ancak, bizden sonraki arkadaşlara burayı devrettiğimizde, onların 40 yıl önceki sorunları tartışmaması için çalışma başlattık. Büyükşehir Belediyemiz’ konuyu bildirdik ve Türkiye Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nda bu konu aktarıldı. Şimdilik bunu durdurdular. Ama mahkeme kararları çıktıkça bunları ödenmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
İduğ meclis toplantısında Ekim ayının sonu veya Kasım ayında Bornova’da 40’a yakın açılış yapacaklarını açıkladı.
BUCA’DA AK PARTİ’DEN BİLGİLENDİRME ELEŞTİRİSİ
Buca Belediye Meclis Toplantısı, İstanbul’da Tarım Fuarı’na katılan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın yokluğunda meclise birinci başkan vekili İlhan Dal başkanlığında gerçekleşti.
Plan bütçe görüşmeleri öncesi belediye meclis üyelerine dağıtılacak bilgilendirme maili ve kitapçığının gönderilmemesi tartışma konusu oldu.
AK Parti cephesi bilgilendirme yapılmamasını eleştirdi. Buca Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ekrem Gündoğdu “39 tane müdürlüğümüz bir kitapçık veremiyor. Belediyemizin hangi aşamada olduğu belli oldu” dedi. AK Partili meclis üyesi Burçin Kevser ise “Normal gündem bizim kendi mail hesaplarına geliyor ama bütçe ve performans raporları bizim açamadığımız kurumsal maillere geliyor. Olmazsa whatsapp gibi uygulamalardan yollanmasını istedik ama hala bugün bunu konuşuyoruz” dedi.
Oturumu yöneten Dal, ise itirazların haklı olduğunu, metinlerin meclis üyelerinin kişisel maillerine gönderildiğini ve belediyede de çıktı alınarak dağıtım yapılacağını söyledi.
Meclis plan-bütçe görüşmeleri için pazartesi günü yeniden toplanacak.
KONAK BELEDİYE MECLİSİNDE ÖDÜL GURURU
Konak Belediyesi’nin ekim ayı meclis oturumunda, belediyenin bir ay içerisinde peş peşe kazandığı, ulusal ve uluslararası ölçekte üç büyük ödül damga vurdu. Başkan Batur, Tarihi Kentler Birliği’nden Süreklilik Ödülü, Avrupa Konseyi’nden Avrupa Diploması Ödülü ve Avrupa Birliği’nden Roman Entegrasyon Ödülü’nü alan Konak Belediyesi’nin daha tanınır olmasını sağlayarak ülke sınırları dışında da varlığını hissettirmek hedefinde olduklarını söyledi.
Konak Belediye Meclisi ekim ayı ilk oturumu Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yönetiminde düzenlenen toplantıya, Konak Belediyesi’nin bir ay içerisinde ulusal ve uluslararası ölçekte aldığı, birbirinden değerli ve önemli ödüller damga vurdu. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Belediyesi’nin meclis toplantısında bir gurur tablosu oluşturan ödüller hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Başkan Batur, “Bu ödülleri bize getiren çalışmalarda emeği geçen çalışma arkadaşlarıma, belediyemizin bu ödülleri almasında ve tanınırlığının sağlanmasında emeği geçen tüm meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Amacımız Konak Belediyesi’nin daha tanınır olmasını sağlamak. Belediyemizin ülke sınırları dışında da varlığını hissettirmek” dedi.
Ödüller moral ve motivasyon sağladı
Konak Belediye Meclisinin divan masasına sıralanan ödüller göz doldururken Başkan Batur, gelen ödülleri tek tek açıklayarak Konak Belediyesi’nin farklı alanlarda kazandığı ödüllerde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Başkan Batur, özellikle Roman vatandaşlara yönelik çalışmalar sebebiyle gelen ödülün önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Şu anda masada üç ödülümüz var. Gurur Duyuyoruz. Roman Kültür Merkezimiz Tarihi Kentler Birliği Süreklilik Ödülünü aldı. Yapımında emeği geçen bütün arkadaşlarımıza, geçmiş dönem belediye başkanımıza ve bugüne gelmesinde emeği olan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Roman Entegrasyon Ödülünü de aldık. Konak Belediyemiz, Roman vatandaşlara, özellikle de gençlerin istihdamına yönelik yaptığı çalışmalarla AB tarafından Roman Entegrasyon Ödülüne layık görüldü. Bu bizim için önemli. Roman vatandaşlarımızın istihdamına dönük yapılan çalışmalar, Arge Müdürlüğümüz tarafından değerli Meclis Üyelerimiz Ali Yangir ve Nazlı Kurt ile yürütülen çalışmalardı. Yapılan çalışmalarla Avrupa Birliği nezdinden bir ödül kazanmak bize moral verdi ve motivasyon sağladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Sırada Avrupa Şeref Ödülü var
Başkan Batur, Avrupa’dan gelen ödüller arasında Avrupa Diploması Ödülünün de yer aldığını dile getirdiği konuşmasında yeni hedefin Avrupa Şeref Ödülü’nü Konak’a getirmek olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dün de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu tarafından verilen Avrupa Diploması ödülünü aldık. Belediyemizin diğer kurumlarla, Avrupa’daki belediyelerle ve sivil toplumla yürütülen faaliyetlerin karşılığında verilen bir ödül. Bu ödülün devamlılığı var. 2021’de Konak Belediyesi’yle birlikte Beşiktaş Belediyesi ve Kırklareli Belediyesi Avrupa Diploması Ödülü aldı. Bundan sonra, 2022’de Avrupa Şeref Bayrağı ödülünü almamız gerekiyor. Üçüncü yılın sonunda ise Avrupa Şeref Plaketi var. Gelecek yıl hedefimiz Avrupa Şeref Bayrağı’nı Konak Belediyesi’ne getirmek. Bu ödülleri bize getiren çalışmalarda emeği geçen çalışma arkadaşlarıma, belediyemizin bu ödülleri almasında ve tanınırlığının sağlanmasında emeği geçen tüm meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Amacımız Konak Belediyesi’nin daha tanınır olmasını sağlamak. Belediyemizin ülke sınırları dışında da varlığını hissettirmek.”
ÇİĞLİ’DE AK PARTİ’DEN EMSAL ARTIŞI ÖNERİSİ
Çiğli Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün yokluğunda Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Ali Rıza Koçer başkanlığında yapıldı.
Meclis toplantısında AK Parti Grup Başkan Vekili Hüsnü Boztepe’nin emsal artışı hakkındaki önergesi gündem oldu.
Önerge hakkında açıklamalarda bulunan Boztepe, konuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisine de taşıyacaklarını belirterek, “Çiğli’den başlayalım. Çiğli bunun öncülüğünü yapsın” dedi.
SELVİTOPU UZUNDERE’DE HUKUKU İŞARET ETTİ
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yenileme ruhsatı başvurusunda bulunan ve belgeleri tam olan 18 okuldan 15'ine hemen onay verildiğini bildirerek, “3 okulda ise bizden kaynaklanmayan nedenlerle, başvuru sahiplerinin imzası bekleniyor. Ruhsatların belediye tarafından geciktirildiği iddialarıyla kamuoyu yanıltılmak isteniyor. Oysa bu konuda çok duyarlıyız” dedi.
Karabağlar Belediye Meclisi'nin ekim ayı ilk toplantısı, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yönetiminde gerçekleştirildi. Ana hizmet binasındaki toplantıya CHP İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Emre Külekçi, MHP İlçe Sekreteri Şaban Çelik de katıldı.
Toplantının açılışında belediye çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Selvitopu, Kibar Mahallesi Hizmet Kompleksi'nin gelecek haftadan itibaren hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Tesisteki pazaryerinin kura çekim sürecinin tamamlanmasının ardından açılacağını belirten Başkan Selvitopu, “Nikah salonu da önümüzdeki hafta faaliyete geçiyor. Salı günü ilk nikah kıyılarak hizmet vermeye başlayacak” dedi.
Tefriş ediliyorlar
Yapımları tamamlanan Tahsin Yazıcı Kültür ve Sanat Merkezi, Mobilyacılar Çıraklık Eğitim Merkezi (Mobilya Akademi), Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi'nin tefrişlerinin sürdüğünü bildiren Başkan Selvitopu, “Atatürk Gençlik ve Spor Merkezimizin yapımı da hızla devam ediyoruz. Şu ana kadar 1470 kazığın yaklaşık 1400'ü bölgeye çakıldı. Bu iş tamamlandıktan sonra üst yapı çalışmalarına geçilecek” diye konuştu.
Geçen ay Kavacık Üzüm Festivali'nin coşkuyla gerçekleştirildiğini de hatırlatan Başkan Selvitopu, gelecek yıl daha kapsamlı bir buluşma olacağını vurguladı.
Başkan Selvitopu, Karabağlar'a yeni pazaryerleri ve semt merkezleri kazandırmak için çalıştıklarını da bildirdi.
Yıldız Kenter'in adı verildi
Toplantıda daha sonra, Türk Tiyatrosu'nun usta ismi Yıldız Kenter'in adının Tahsin Yazıcı Kültür ve Sanat Merkezi'ne verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Başkan Selvitopu, bu tesisin sadece Karabağlar'a değil İzmir'e değer katacağını vurgulayarak, “Tiyatromuzun önemli bir ismini bu örnek tesisimize oybirliğiyle uygun gören meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Bu sayede Yıldız Kenter'in adı Karabağlar'da yaşamaya devam edecek” dedi.
Toplantıda ayrıca, Yurtoğlu Mahallesi'ndeki parka da Jandarma Astsubay Egemen Öztürk'ün adı oybirliğiyle verildi.
'Geciktirmiyor aksine hızlandırıyoruz'
Başkan Selvitopu toplantının dilek ve temenniler bölümünde, Uzundere'deki 80 hektarlık alanın tamamının üniversiteye ayrılması; 42 hektarına konut yapılmaması konusunda kararlı olduklarını hatırlatarak, “Hukuki süreç devam ediyor. Sonuçta bir karar çıkacak ve bizler de buna saygılı olacağız” dedi.
Karabağlar'daki okulların yenilenmesi ruhsatlarının belediye tarafından bilinçli olarak geciktirildiği iddialarını yalanlayan Başkan Selvitopu, şunları söyledi:
“Bu konuda Karabağlar Belediyesi olarak çok duyarlıyız. Başvuru yapan 18 dosyadan 15'i tamamlanmış durumda. 3 dosyada ise bizden kaynaklanmayan nedenlerle, başvuru sahiplerinin gelip imza atması gerekiyor. Özellikle baktım dosyaların büyük bölümünde başvurular 20-25 günde sonuçlanmış. Buna rağmen kamuoyu neden yanıltılmak isteniyor anlamıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'yla belediyedeki arkadaşlarımız diyalog içinde sıkıntıları gidermek için birlikte uğraş veriyor. Benim de okul ruhsat başvurularının hızlandırılması için talimatım var.”
Başkan Selvitopu'nun verdiği bilgiye göre, kısa sürede yenileme ruhsatı alan 15 okulun adı şöyle:
Limontepe ilköğretim Okulu, Şehit Muzaffer Erdoğdu Okulu, İzmir Kız Anadolu Lisesi, Karabağlar Tahir Merzeci Ortaokulu, İlk Kurşun Ortaokulu, Ticaret Meslek Lisesi, Naci Şensoy Ortaokulu, Eskiizmir İlkokulu, Eşrefpaşa Lisesi, Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu, Eserkent Ortaokulu, İzmir Karabağlar Ortaokulu, Nevzat Ayaz Lisesi, Duğrallar İlköğretim Okulu, Yüzbaşı Şerafettin İlkokulu.
Adnan Mazıcı İlkokulu, Mustafa Baykaş Ortaokulu ve Katip Çelebi Ortaokulu ise ruhsat için başvuru sahiplerinin imzasını bekliyor.