Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Mustafa Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti.
Pandemi ve tadilat süreçleri nedeniyle aylar sonra yeni salonda gerçekleşen toplantıda İstanbul Sözleşmesi sunumu yapıldı. Ülkede son yıllarda kadına karşı şiddet vakaları artarken karşı mücadelenin önemine dikkat çekildi.
AK PARTİ’DEN TÜRK BAYRAĞI İSTEĞİ
Gündemdeki maddeler oylanmadan önce ilk sözü AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal aldı. Hızal, “Salonda Türk Bayrağı yok. Bir art niyet aramıyoruz ama eksiklik olarak görüyoruz. Daha önce vardı çünkü. Bizim için değerli olan bayrağımızın olması gereken yerde olmasının gerekliliğini düşünüyoruz” dedi.
SOYER: İÇİNİZ RAHAT ETSİN!
İstanbul sözleşmesine dair konuşan AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, iktidarın kadına yönelik şiddete karşı olduğunu ifade etti. Mısırlı, “Bunu bir siyasi parti üzerine yıkmamak lazım” çıkışında bulundu. Başkan Soyer de, “Türkiye’nin ilk imzacı olması nedeniyle iftihar ediyoruz. Bunu saptamak lazım… Türkiye ilk imzacı” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Murat Aydın ise, “Hiçbir yazılı metin insan hayatını korumaya yetmez. Kadına karşı şiddete karşı duran metni kaldırmak isteyenlere karşı İstanbul Sözleşmesi yaşatır demek lazım” açıklamasında bulundu.
AK Parti’nin kentteki satışlar üzerinden tepkilerini dile getirmesi sonrasında konuşan Başkan Soyer, “Burada kimse tek başına samimi olduğunu iddia etmesin. Bu kentte tüm meclis üyeleri ranta, haksız kazanca izin vermemek için elinden geleni yapıyor” ifadelerini kullandı.
Karşıyaka’daki TOKİ satışı için söz alan ve ilçedeki bir alanın eğitim kurumu için düzenlenmesine eleştiri getiren AK Parti’ye cevap veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Karşıyaka’daki rekreasyon alanının sadece kamu ve halkın kullanımına ait olması için planlanmış. TOKİ tarafından satılmasıyla, bir spor alanın inşaat hakkının aynen korunarak eğitim alanına çevrilmesinin karşılaştırılmayacak bir durum. Bu ikisini aynı kefeye koymanız, TOKİ’nin halka ait bir alanı özel kurumlara pazarlamasının müdafaasıdır. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Vicdanlarınızı daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Şehir planlanırken yeşil alan olarak ayrılmış yeri sadece halk kullanmalıdır. Oysa burada kim olduğunu bilmediğimiz insanlara satılmış olmasını kabul edemeyeceğiz” dedi.
Soyer, “Bu şehirde ranta izin vermeyeceğim dedim ama bunu hepimiz adına söyledim. İçiniz rahat etsin, varsa hata düzeltilir” diye konuştu.
BORÇLANMA YETKİSİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Meclis toplantısının ardından İZSU Genel Kurulu da yapıldı. İZSU Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunca belirlenen yeni su ve atık su tarifleri görüşülerek karara bağlandı. Buna göre 1 Eylül 2020 tarihiyle kentte uygulanacak su tarifeleri netleşti. Öte yandan 2020 yılı içinde bazı çalışmalarda kullanılmak üzere yabancı finans kuruluşlarından kredi alınması için genel kurula yetki verilmesi konusu masaya yatırıldı. Karar kabul oy birliğiyle edildi.
İZMİR’DE SUYA ZAM!
Eylül ayından itibaren; konutlarda 0-13 metreküp arası suyun metreküpü 4.98 TL'den 5.98 TL’ye yükselirken 14-20 arası metreküp fiyatı 5.39 TL’den 6.47 TL’ye çıktı. 21 metreküp ve üzeri harcamada ise 11.10 TL’den 13.32 TL’ye yükseldi. Konut dışı kademesiz tarife ise 12.72 TL’den 15.26 TL’ye yükseldi.
Resmi daire kademesiz 7.47 TL’den 8.96 TL’ye, park ve mezarlık kademesiz 4.57 TL’den 5.48 TL’ye, organize sanayi kademesiz 8.63 TL’den 10.36 TL’ye, NATO ve elçilik kademesiz 13.06 TL’den 15.67 TL’ye, eski köyler kademesiz 1.24 TL’den 1.49 TL’ye yükseldi. 5216 eski köyler kademesiz 1.66 TL olarak belirlendi.
İlçe tarımsal ve hayvan sulama 0-13 metreküp arası 2.49 TL’den 2.99 TL’ye, 14-20 metreküp arası fiyat 4.98 TL’den 5.98 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 11.10 TL’den 13.32 TL’ye yükseldi.
Belde tarımsal hayvan ve sulama kademesiz 2.49 TL’den 2.99 TL’ye, eski köyler tarımsal ve hayvan sulama kademesiz 1.24 TL’den 1.49 TL’ye yükseldi. 5216 eski köyler tarım-hayvancılık kademesiz 1.66 TL olarak belirlendi.
Şehit- gazi aboneleri 0-13 metreküp arası 2.49 TL’den 2.99 TL’ye yükseltilirken 14-20 metreküp arası fiyat 2.70 TL’den 3.24 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 5.55 TL’den 6.66 TL’ye yükseldi.
Engelli aboneler için de 0-13 metreküp arası 2.49 TL’den 2.99 TL’ye çıkarken 14-20 metreküp arasının fiyatı 2.70 TL’den 3.24 TL’ye çıktı. 21 metreküp ve üzeri ise 11.10 TL’den 13.32 TL’ye yükseldi.
Kuyu atıksu konut 0-13 metreküp arası 1.66 TL’den 1.99 TL’ye, 14-20 metreküp arası 1.79 TL’den 2.15 TL’ye, 21 metreküp üzeri ise 3.70 TL’den 4.44 TL’ye arttı. Kuyu atıksu konut dışı kademesiz 4.23 TL’den, 5.08 TL’ye, kuyu atık su resmi daire kademesiz 2.48 TL’den 2.98 TL’ye yükseltilirken kuyu atık su sanayi kademesiz 2.60 TL’den 3.13 TL’ye arttı. K.Ö.P kademesiz 2.30 TL’den 2.76 TL’ye yükseldi.
Belde belediye aboneleri kademesiz 2.49 TL’den 2.99 TL’ye yükseltildi. Konut dışı ham su kademesiz ise 6.35 TL’den 7.62 TL’ye yükseltildi.
Tahtalı Barajı Kısa Mesafeli Koruma Alanı İçinde Kalan Tarım Arazilerine Sulama Suyu Ham Su Bedeli kademesiz de 1.47 TL’den 1.76 TL’ye arttırıldı. Komisyona gelen yüzde 20'lik zam teklifi bu yöndeydi. Fakat meclis toplantısında TÜFE oranı baz alınınca zam miktarı düştü.
İşte uygulamaya girecek tarife:
Böylece kentteki su tarifelerine zam gelmiş oldu. AK Parti karara karşı çıktı ve yeni tarife oy çokluğuyla alındı.
AK PARTİ’DEN ZAMMA TEPKİ!
Büyükşehir kanadından yeni fiyatların gerekçeleriyle ilgili sunum yapıldı. Yeni fiyat düzenlemesine ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hızal, “Biz grup olarak yatırım odaklı talep edilen kredilere onay vermiştik. Buna bir sorun yok. Yeter ki bunlar yatırıma yapılsın. Borçlar için yapılan borçlanmaya karşı olduğumuzu söylemiştik. Yapıcı bir muhalefet olarak hareket ediyoruz. Siz İzmir’in başkanıysanız biz de İzmir’in muhalefetiyiz. İzmir’e yapılan haksızlığı tartışmak istiyoruz. İZSU yapması gerekenleri yapmadığı için sorun yaşıyor. İzmir yatırımcı bir kurum gibi hareket etmiyor. 30 ilçede yaşayan 4 buçuk milyonluk İzmirlinin su ve altyapı ihtiyacını karşılayamıyor” dedi. Hızal daha önce gündeme gelen Kiraz’da yaşanan sorunları hatırlattı.
TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYU ÇIKIŞI!
Sözlerini sürdüren Hızal, “Tarım ve hayvancılıktan bahsediyorsunuz. Tarım ve hayvancılıkla geçinen Kiraz’a bu haksızlık yapılmamalı. Kiraz’da su sorunu olduğunu söyledik. Burada politik bir duruş sergilemiyoruz. Bu sorun Dikili’de, Foça’da, Karaburun’da, Seferihisar’da da yaşanıyor. Bütün şehirde suların kesildiği dönemi yaşadık. Şimdi çıkıyoruz bir takım gerekçeler sunarak su zammının yapılması gerektiğini savunuyoruz. Şu haliyle zammın yapılmasıyla birlikte Türkiye’de en pahal suyu İzmir kullanacak. Hem de musluklarından akmayan, kullanamadıkları suyun parasını verecekler. Hem de en pahalı şekilde… Musluklarından akıtın, yatırım yapın, gelin bunları konuşalım. Bir yandan insanları mağdur edeceksiniz, su ihtiyacını gidermeyeceksiniz bir taraftan kalkıp bu zammı savunacaksınız. Biz turizmden, tarımdan, hayvancılıktan bahsediyoruz. Bunların en yoğun olduğu yerlerde su problemi yaşıyoruz” diye konuştu.
ERTELEME TEKLİFİ
Geçtiğimiz Ocak ayında zam yapıldığını ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe bir teklifte bulundu. Boztepe, “Sayın başkanım İzmirlilere bir müjde verin, 4 ay öteleyin. Zammı yılın sonunda, yeni yılın başında yapalım” dedi.
CHP: ZAM DEĞİL DÜZENLEME!
CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU vermediği hizmetin bedelini almaz. Ama Türkiye’de insanlar geçmedikleri köprülerin paralarını ödüyorlar. Türkiye en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Bu yapılan zam değil düzenlemedir” açıklamasında bulundu.
BABALAR GİBİ ZAM YAPILIYOR!
AK Partili Hızal bir kez daha söz aldı ve “İlk belediye başkanı olduğunuzda yüzde 10 indirim yaptınız. Sonra yılbaşında zam yaptınız. Şimdi zam yapılıyor. Niye indirim yaptınız, niye zam yapıyoruz? Burada düzenleme deniliyor. Burada babalar gibi zam yapılıyor. Sizin bu zammı ‘yatırım yapacağız’ diye savunmanız doğru değil. Yapılmayan yatırımın zammı olmaz” ifadelerini kullandı.
ÖZUSLU: OLUR BÖYLE ŞEYLER!
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili CHP’li Mustafa Özuslu, “Sadece Kiraz, Karaburun mu var? Merkez var. Onlar muhalefet, bunları söylemesini bekleyemeyiz. Biz iktidarız. İcraat yapıyoruz. İcraat yapan eleştirilir. Eksiklik var mı? Elbette var. Olur böyle şeyler” dedi.
AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMALIYIZ
Başkan Soyer eleştirilere cevap verirken, “Kiraz ile ilgili Özgür Bey fotoğraflar gösterdi. 47 kuyu açılmış bugüne kadar. 14 tanesi bizim zamanımızda açıldı. Jeolojik olarak bazı kuyular su varken sonra çekiliyor ve kayboluyor. Siz silaj üretimine devam ederseniz buna yetişecek su bulamazsınız. Suyun çok vahşice tüketildiği tarım ekonomisini sürdürürseniz sadece Kiraz’da değil Türkiye’de su üretecek yer bulamazsınız. Bizim çok ciddi düzenlemeler yapmamız lazım. Su sadece İzmir’in, Türkiye’nin değil dünyanın meselesidir. Dünya kuraklığa gidiyor. Aklımızı başımıza almalıyız. Küçük Menderes Havzası’nda su bitiyor. Belki 5 yıl sonra tarım yapılamayacak. Bunun sorumlusu kim? Tarım ekonomisini planlamamız lazım. Devletin bunu planlaması lazım... Eskiden böyleydi. Sorun bir küresel bir sorundur. Kuraklaşmayla, çölleşmeyle ilgili bir sorundur. Kiraz’da gördüğümüz de bunun ucudur. Bunun faturasını İZSU’ya çıkarmak haksızlıktır. İzmir susuz kaldı, Kiraz da susuz, o zaman İZSU’ya zam yapmayalım! Bu yapılan sadece suyun maliyetini karşılayamadığımız içindir. Hala karşılayamıyoruz. Yatırımları yapmaya devam edeceğiz. O başka bir şey. Bu yapılan zam sadece maliyeti karşılamak gibi bir sorumluluğumuz olduğu için. Sadece 11.76’lık TÜFE zammı yaptık. Atık su arıtma tesisleri konusunda Türkiye’nin hala en iyisi İzmir. Bunlar bahane, mazur göstermek için değil. Ama İzmir’in bu konuda sicili çok kuvvetli… Eksikleri düzelteceğiz” açıklamasına imza attı.