GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı üçüncü oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirildi.
Oturumda toplu ulaşımdaki yeni önerge Cumhur İttifakı’nın ret oylarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.
İlgili önerge gereği belediye sınırları içerisinde hizmet veren toplu ulaşım araçlarında uygulanacak olan Toplu Ulaşım Tarifesinin belirlenmesine yönelik, 05/08/2022 tarihli ve 570 no’lu UKOME Olağanüstü Genel Kurul Kararı doğrultusunda alınan karar meclisten oy çokluğuyla onay aldı.
TAM BİNİŞ 7.50 TL OLDU
Yeni tarifeye göre 6,50 TL olan tam biniş ücreti, 7,50 TL’ye çıkarıldı. 120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1,20 TL’den 2,50 TL ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruştan 2 TL’ye çıkarıldı. Öğrenci biniş ücreti ise 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseltildi. Öğretmen ve 60 Yaş biniş ücreti ise 5,60 TL’den 6,46’ya çıkarıldı.
Yeni tarife kapsamında öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş kartlarının, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde aktarma ücretlerinden muaf olması uygulamasının yanı sıra 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli biniş hizmeti verilen Halk Taşıt uygulaması da devam edecek.
AK PARTİLİ HIZAL: UKOME’NİN BÖYLE BİR KARARI YOK!
Önergeye ret oyu veren AK Parti Grubu’ndan Başkanvekili Özgür Hızal konuyla ilgili açıklamasında, “UKOME Genel Kurulu’nda böyle bir karar alınmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklifi reddedildi. İlgili maddedeki ifade bile İzmir’i aldattığınızı gösteriyor. Teknik kurul kararı genel kurul kararı değildir? Genel Kurul Kararını görmezden gelerek, kelime oyunu yaparak önümüze bunu getiriyorsunuz. Size soruyorum neden ESHOT’ta fiyat artışı yapamadınız? Burada bir hukuksuzluk var. İzmirlileri aldatıyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı zam kararı mahkeme kararıyla iptal edildi. Bunu biliyorsunuz sanırım. Bu mahkeme kararında bir başka şey daha var. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha öncesinde de yapmıştı, şimdi de yapıyor, mahkeme kararını yok sayıyor, İzmirlileri uyutarak İzmirlilerin parasının üstüne çöküyor. Mahkeme zammı iptal etmiş, yürütmeyi durdurma vermiş ve o sürede İzmirlilerin ödediği fazla paraları iade etmesi gerekirken kulağının üzerine yatıyor. Bugün yapılan yine İzmirlileri aldatmaktır. Alınmamış bir kararı alınmış gibi göstererek önümüze getirdiler. Bu konunun tekrar değerlendirilmesi gerekir, gerekirse komisyona iade edilsin. Çünkü bir UKOME kararı yok” ifadelerini kullandı.
AYDIN: BÜTÇE YETKİSİNE SAHİP BÜYÜKŞEHİR GELİR KALEMİ BELİRLEME YETKİSİNE DE SAHİPTİR!
Önerge hakkında bilgilendirmede bulunduktan sonra söz alan Hızal’a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise konuşmasında, “Birkaç şeyi üste üste getirerek böyle bir tartışma yapılabilir ama bu haklı olduğunuzu göstermez. Kendisi de gayet iyi bilir ki idare mahkemesi kararları geriye yürümez. Bunu çok iyi biliyor kendisi… O yüzden ikide bir ‘İadesi gerekir, yok çöktünüz’ demenin anlamı yok. Zaten ben meclisin bu konuda karar alma yetkisi olduğunu anlatmaya çalıştım… Bizim UKOME kararını onaylamak ya da onaylamamak gibi bir fonksiyonumuz yok. Belediye Kanunu’nun 18. Maddesini, Büyükşehir Belediye Kanununun 7.maddesini bu yüzden anlattım. Bu halk Büyükşehir Belediyesi’ne bütçe yapma hakkı vermiştir ve bütçe gelir ve gider kararlarından oluşur. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün bütçe yapma yetkisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ama bu gelirlerinden en önemli kalemi olan bilet satış fiyatlarını meclis değil idari bir birim mi belirleyecek? Ocak 2022’den bu yana enflasyon resmi rakamlara göre, açıklamadan önce Saray’dan icazet alınan rakamlara göre 78, bu tarihten bu yana akaryakıta gelen zam oranı yüzde 102… UKOME belediye yetki alanları dışındaki diğer toplu taşıma ücretlerine zam onayı verirken… Bütçe yetkisine sahip Büyükşehir Belediyesi gelir kalemlerinden birisini belirleme hakkına sahiptir” ifadelerine yer verdi.
KONUT YAPIMI ÖNERGESİ TARTIŞMASI
Öte yandan İZSU Genel Kurulu öncesinde yapılan oturuma İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Belediyesi Egeşehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İş Birliği Merkezi A.Ş.’nin Küçük Çiğli Mahallesi’ndeki arsaya belediye çalışanları için inşa edeceği konut projesinde kooperatif ve kat karşılığı modelinin gündeme alınması da damga vurdu.
AK PARTİ’DEN TEPKİ
AK Parti Grubu’ndan önergeye eleştiri ve karşı duruş geldi. Yapılan açıklamalarda açıklamada yapılan değişiklikle belediyenin konut yapımından vazgeçtiği, yüzde 45'inin müteahhit firmaya verildiği ve dar gelirli aile tanımının da aylık gelir bazında 14 bin lira seyrine çıkarıldığı ifade edildi. AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, "Bölgede 1 daire 4 milyona satılıyor. Bu konu başlangıçtaki şirazesinden çıktı" çıkışında bulundu.
“EMEKÇİLER VE DAR GELİRLİLER YARARLANACAK”
Eleştirilere yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek’ten ise “Ayni ve nakdi sermaye ile biz burayı Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’ye devrettik. ÇED Raporu nedeniyle süreç biraz uzadı ve biz bunu yaparken şirketimiz ve kooperatif ile bunu yapacaktık ama ekonomik sorunlar nedeniyle bu olmadı. Kendimiz kat karşılığında yapacaktık, ama maliyetler çok arttı. Şu an şirketimizin bu maliyet üzerinden kalkması mümkün değil. Biz alacağımız karar sayesinde emekçilerin ve dar gelirlilerin bundan yararlanmasını amaçlıyoruz. İşçi kardeşlerimiz ev sahibi olacak yoksa evet şu şartlarda vatandaşlarımızın bir ev alması ne yazık ki hayal” diye konuştu.
HIZAL’DAN ‘ÖZDEN YERLİKAYA’ ÇIKIŞI!
Tartışmada söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal şunları kaydetti: CHP grubu meseleyi farklı boyuta taşımaya çalışıyor. Bizim çalışan ve emekçi arkadaşlarımızın konut ihtiyacının karşılanması noktasında karşı bir duruşumuz olmadı. Bizim iyi niyetimiz doğrultusunda belediyeye ait 2 parselin belediye şirketine devri yapıldı. Bize, 'Ege Şehir Planlama Şirketi eliyle bir çalışma yapacağız. Kooperatif kurulacak, işçi ve dar gelirlilerin konut ihtiyacını karşılayacağız' dediler. Biz de destek olduk. Bu karar 2021 Şubat ayında alındı. ÇED gerekli değildir raporu alınmış süresi 2-3 ay. 4 ay olduysa o sizin beceriksizliğiniz. Bir şey yapmak isterseniz her koşulda yaparsınız, istemiyorsanız yapmazsınız. İzmirli Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm faaliyetlerinde sabıkalı. Karnesi zayıf. Yıllarca kentsel dönüşüm alanında yapması gerekenleri yapmamış, ekonomi mazeretlerini ortaya koymuş sonra da garip bir yöntem bulmuş. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu bu yöntemi çok güzel anlattı; 'Biz böyle bir yöntemle daha önce karşılaşmadık’ dedi. Büyükşehir Belediyesi kooperatif modeliyle işi yürütmeye çalıştı. Önceden kooperatif kurulmuş, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılmış. Şu anda işin boyutunu bilmiyoruz, kararı meclis yani bizler almışız. İş İZBETON'a devredilmiş, İZBETON ise bizi yok sayarak, kararı verenleri tınlamayarak kafasına göre iş yapmaya başlamış. Hukuki temeli olmayan bir iş yapmaya başlamış.
AK Partili Hızal ayrıca, İZBETON tarafından yaptırılan kentsel dönüşüm kapsamında işin devredildiği kooperatiflerden birinin yönetim kurulunda CHP'li bir meclis üyesinin yer aldığını ileri sürerek, “Kooperatif sistemi kurmuşsunuz, muhteşem bir sistem olduğunu iddia ediyorsunuz ama ortada hukuki sorun var. İzmir'in dışından bir siyasetçi İzmir'in kentsel sorunlarını çözmek için İzmir'e geliyor. Kim bu? Özden Yerlikaya! Tanıyanınız var mı? İZBETON'un yaptığı Uzundere 3. etapta 422 bağımsız bölümü yapmak için İZBETON'dan işi alan kooperatifin yönetim kurulu başkan yardımcısı... Bu kişinin bir görevi daha var. Bakırköy Belediyesi CHP Meclis Üyesi... Bakırköy'den kalkmış sağ olsun İzmir'e gelmiş, Uzundere'yi görmüş, Tunç Bey'in sorunlarını duymuş, ‘İzmirliler çözemedi bu sorunları ben çözeyim’ demiş. Bunun neresinde iyi niyet arayacağız? Bana bunun izahını yapabilir misiniz? Tunç Bey'e ve hukukçulara soruyorum; biz burada meclis üyeleri olarak karar verdik, bu karardan sonra İZBETON kafasına göre hukuk kurallarına uymaksızın birilerine kooperatif kurdurup sözleşme yapıyor. ‘Biz bu sözleşmeyi görmek istiyoruz’ dedik, sözleşmeler gelmedi. Ben sizin yerinizde olsam o sözleşmelerin tamamını getirir teslim ederdim, şaibeleri ortadan kaldırmak adına" diye konuştu. AK Partili Hızal sözlerini şöyle tamamladı: Çiğli'deki işte, yüzde 45'ini kime vereceksiniz, bilmediğimiz bir önerge. Belediyede 30 bin küsur kişi çalışıyor. Şu anda bu yapılacak konutlar için 2 bin başvuru sayısı var. Neden 500 kişi faydalansın sadece, işi belediye yapsın müteahhide vermesin de 700 kişi, 700 belediye çalışanı faydalansın. Belediye şirketleri ne iş yapar? Zarar etme dışında ne iş yapar? Nakdi, ayni sermaye verdik, 1,5 yıl sonra karşımıza çıkıp ben bu işi yapamadım diyor. Bu önergeyle sizler de mağdur olacaksınız. Göreceksiniz, kat karşılığı inşaat sözleşmesi 1 firmayla yapılmayacak. 1 kooperatifle yapılacak, merak ediyorum o kooperatifin yönetiminde nereden meclis üyesi olacak…
ÖNAL: ARAMIZDA BİR ANLAYIŞ FARKI VAR
CHP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal ise konuşmasında, “Aramızda bir anlayış farkı var. Kooperatif bir kişinin karını yükseltmek üzere ya da bir müteahhitler grubu değildir. Kooperatifi kuran kişi nereden olursa olsun kurabilir o kooperatifi, neresinden olursan ol üye olabilirsin. O kooperatif birine menfaat sağlamıyor ki ve bu kooperatife biri gelip de 'şu göreve aidat için soyunuyorum' demez ki. 200 vatandaşımız daha daire alacak. Şu an yaşananların müsebbibi de Büyükşehir değil ki; TL’nin değer kaybetmesi ve müsebbibi de merkezi hükümet. Kimse ihaleye girmemiş ve bizim bir şirketimiz elini taşın altına koymuş. Bizim karnemiz problemli değil. 3 ayda bir arttırdıkları emsal artışları, onların dönüşümlerini de Fikirtepe’den biliyoruz. Yeşil alanları, spor alanlarını, deprem alanlarını İstanbul’da kulelerle donattınız. Bizim sizden farkımız emsal arttırmamak, sizden farkımız dönüşüm modelimiz ve yüzde 100 uzlaşı ile geç olabilir ama herkesle uzlaşarak bunu yaptığımız için bu kadar uzun sürüyor” dedi.
YILDIZ: YARGIYA TAŞIYACAĞIZ!
AK Parti Grup Sözcüsü Yıldız, Biz neye itiraz ettik? Dedik ki, ‘Kentsel dönüşümdeki beceriksizliklere rağmen oy birliğiyle biz İZBETON’a yetki verdik, bizden aldığı yetkiyi usul ve yöntemlerini bilmediğimiz şekilde devretti’ dedik. ‘Bilgi verilmesini istiyoruz’ dedik, bu mecliste bilgilendirme hala yapılmadı. Bu sözleşmelerle ilgili kimin başına ne geleceğini de merak ediyoruz. Bu şirkete tamamının belediye çalışanları olması yönünde mutabakat yaptık. Belediye çalışanları için yaptığımız bu yerin neden yüzde 45’nin üçüncü şahısların almasının önünü açıyoruz? Uzundere’de, Örnekköy’de ‘İZBETON yetki aşımı yaptık’ dedik. Burası öyle değil… Biz buranın tamamının belediyenin alt gelir çalışanları alabilir şeklindeki bir modele ‘evet’ dedik. AK Parti bunlara karşı değil, malın yarısının niyet ve amacın dışına çıkmasına karşı. Biz bu sürece dava açacağız, buradan kayıtlara geçmesini istiyoruz.
KÖKKILINÇ: BURADA ŞEFFAF OLUNMAYAN NEDİR?
CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Öncelikle biz ülkemizin bir hukuk devleti olmasını bekleriz. AK Parti Grubu’nun da hukuk devleti anlayışıyla hareket etmesi gerekiyor. Ama Hakan arkadaşımız bu sözleşmelerle ilgili ‘kimin başına ne geleceği’ gibi bir ifade kullandı. Burası bir hukuk devleti, meclis güvencesiyle yapılan tüm sözleşmelerin hesabı verilir. Ben tehdit algılıyorum, kusura bakmasın. İnşaat maliyetlerinden, mazottan, kurdan bahsetmeyeceğiz. İnşaat maliyetlerinin geldiği nokta belli… Şehir hastanelerinin, ibadethane inşaatlarının durmasının sebebi tüm bunlar. Biz İzmir için güzel bir model ürettik. 2019’dan beri kooperatifçiliği destekledik. Sosyal demokrat ve emekçiden yana bir belediyeyiz. Bu çerçevede kooperatif yoluyla çok yol aldı. İZBETON’un konusu bu konudan çok farklı… Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir arsasının verilmiş olması ve sermaye artışına gidişi… Burada bir fikir geliştiriliyor. Kooperatifler yoluyla, kat karşılığı yoluyla bir anlayış geliştiriliyor. Burada şimdi neyin yüzde 45’i veriliyor? Bunu vermek demek inşaata para harcamayacağız demek. Eğer ben buradan bir kazanım elde ediyorsam yine kamuya harcayacağım. Burada bir ticaret yapıyoruz sonucu çıkarılmasını hiç anlamış değilim. İZBETON’un yapmış olduğu sözleşme de kooperatifler yasasının 9.maddesindeki açık hükme uygun. Bize bilgi vermiyorsunuz diyorsunuz, kooperatifler, kamu kuruluşu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi denetleniyor. Burada şeffaf olunmayan nedir? Dava açacaklarsa buyursun açsınlar. Ama bu İBB çalışmalarının engellenmesine yönelik bir adımdır.
AYDIN: EVİ CAMDAN OLAN KOMŞUSUNA TAŞ ATMASIN!
CHP Grup Başkanvekili Aydın da, “Bu meclis çok palavra dinledi. Gerçeğin eğilip büküldüğü çok laf dinledi. Sonra bu meseleyi biz de çok anlattık. Tane tane, basitçe anlattık ama arkadaşlara anlatamadık. Çünkü anlamak istemeyene hiçbir söz yeterli değildir. Çünkü aramızdaki temel farklardan birisi onların kooperatif denilince akıllarına komünizm geliyor. Çünkü inşaattan, müteahhitten anlarlar… ‘Kat karşılığı inşaat sözleşmesi bir nevi satıştır’ diyor. Borçlar Hukuku Kanunu’na göre böyle değil, kendisi de çok iyi biliyor. Tartıştığımız konunun içeriği ne? Akılda kalan kaç cümle var? Tezlerimiz neler, karşı tez ne? Bunları konuşmadık. Bu vesileyle başka konuları gündeme getirebilirsiniz evet ama onun da bir sınırı vardır? Bu ülkenin kamu gelirlerinin büyük kısmının TBMM denetiminin dışına çıkarmış bir siyasi iktidarın temsilcileri mi söylüyor bunları? Milyarlarca dolar parayı çıkarmış bir iktidarın temsilcileri mi? Evi camdan olan komşusuna taş atmasın. Bu ülkenin parasının nasıl harcandığını milletvekilleri soruyor, Sayın Bakanlar internet sitesinin linkini veriyor. Hangi denetimden bahsediyorsunuz? Tartışma bu hale geliyor her seferinde çünkü Tunç Soyer’in başkanlığında İzmir Büyükşehir Belediyesi iyi işler yapıyor. Tartışmanızın bir zemini yoksa bizi dinleyenlerin de zamanına yazık bu meclisin de… İzmir Büyükşehir Belediyesi burada bir yöntem tercihi yapmıştır, bunu tartışmak mümkündür ama her defasında anlatmamıza rağmen ‘Bize bir şey anlatmıyorsunuz’ diyorsanız söyleyecek söz yoktur” dedi.
ÖZUSLU: OTURUMU BAŞKAN YÖNETMEMELİ
Başkanvekili Özuslu da tartışma sonunda gergin anlara atıfta bulunarak, “Şahsi kanaatimdir hiçbir meclis oturumunu belediye başkanı yönetmemeli. TBMM de olduğu gibi meclisin seçtiği temsilciler yönetmeli...” diye konuştu.
OY ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ
Meclisten komisyonlardan geçtiği gibi oy çokluğuyla geçen ilgili madde şu ifadelerle şekillendirildi: Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’nin yazısı gereği, Belediye Meclisimizin 10/02/2021 tarihli ve 05.158 sayılı Kararında, "Çiğli İlçesi, Küçük Çiğli Mahallesi, 1056 ada, 1 parsel ile 1061 ada, 1 parselin tahsis sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi Egeşehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İş Birliği Merkezi A.Ş. ve Koop. arasında yapılacak inşaat sözleşmelerinde elde olunacak bağımsız bölümlerin; Başvuru yapacak dar gelirli ailelerin aylık gelirleri asgari ücretin net 2 katı+%25 Meclisin arttırma yetkisi ile, Yapılacak olan konutların karma proje olarak (Dar gelirli ve belediye çalışanlarına) yapılması, Kendinin, eşinin, birlikte oturduğu çocuklarının konutunun bulunmaması, Başvuru sahiplerinin en az bir yıldan beri İzmir'de ikamet ediyor olması şartlarını taşıyan kişilere satışı zorunluluğu getirilmesi kaydıyla” şeklinde geçen ifadenin “Çiğli İlçesi, Küçük Çiğli Mahallesi, 1056 ada, 1 parsel ile 1061 ada, 1 parsellerde dar gelirli üyelerin oluşturduğu kooperatif ile yapılacak inşaat yapım, arsa payı satış ve konut teslim sözleşmesi biçiminde ve/veya mevzuat çerçevesinde ilgili inşaatların yapımını karşılayacak şekilde bir başka kurum/kuruluş/şirket/kooperatif ile arsa/kat karşılığı anahtar teslim inşaat yapım sözleşmesi ile elde olunacak toplam bağımsız bölümlerin %55'inden az olmamak üzere başvuru yapacak dar gelirli ailelere satışının zorunlu olması, dar gelirlilerin aylık gelirlerinin asgari ücretin net 2 katı+%25 sınır değer olarak belirlenmesi, yapılacak olan konutların karma proje olarak (Dar gelirli ve belediye çalışanlarına) yapılması, Kendinin, eşinin, birlikte oturduğu çocuklarının konutunun bulunmaması, Başvuru sahiplerinin en az bir yıldan beri İzmir'de ikamet ediyor olması şartlarını taşıyan kişilere satışı zorunluluğu getirilmesi kaydıyla" düzeltilerek tashih edilmesi şeklinde değişiklikle oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk – Şirketler – Kooperatifler Komisyonları Raporu.