İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği, dünyanın uzun bir süredir yaşadığı ekonomik, toplumsal ve ekolojik sorunlara karşı alternatif yaklaşım biçimlerinin ortaya konduğu “Toplumsal Sorunlar İçin Yeni Arayışlar Sempozyumu”, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) başladı. İspanya, Fransa ve Türkiye’den akademisyen, aktivist ve hukuk insanlarını bir araya getiren sempozyumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ekonomik ve sosyal sınıfı, etnik yapısı, inancı, dili, kültürü ve düşüncesi bakımından çok farklı toplumsal kesimlerin, talep ve beklentilerine cevap bulmakla sorumlu olduklarını, halkın talep ve beklentilerinin iyi okunması ve doğru de ğerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yerel siyaset, dinlemek ve birleştirmek üzerine kurulmalı
İşsizlik, yoksulluk, kaynakların adil paylaşılmaması, doğa tahribatı, tarım başta olmak üzere üretimde yaşanan sorunlar, dışa bağımlı bir yaşama mahkum edilmemiz, kültürel ve sosyal hakların ihlâl edilmesi gibi onlarca farklı toplumsal sorunun yaşandığının altını çizen Mustafa Özuslu, “Dolayısıyla yerelde hizmet sunan bizler açısından, her şeyden önce idrak etmemiz gereken husus, geçmişin kodlarıyla kentleri yönetemeyeceğimiz gerçeğidir. Yerel siyaset ve kamu hizmeti, eskiden sadece anlatmak veya söylemek üzerine kurulmuş bir eylemdi şimdi ise dinlemek ve birleştirmek üzerine kurulmalı” dedi.
Halkın talep ve beklentileri iyi okunmalı
Özuslu sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka en yakın yerde kamusal ve siyasi sorumluluğu olan bizlerin, halkın talep ve beklentilerini iyi okuması ve doğru değerlendirmesi gerekiyor. Sempozyumun İzmir’i birlikte yönetme iddiasını taşıyan ve toplumsal sorunlara ortak akılla çözüm getirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyemize yol gösterici sonuçlar ortaya koyacağını düşünüyoruz.”
İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Prof. Dr. Alp Yücel Kaya da sempozyumda; ‘Yerel Yönetimde Alternatif Modeller’, ‘Üretim ve Tüketimde Alternatifler’, ‘Adalet Arayışı ve Toplumsal Mücadeleler’, ‘Farklılıklar ve Bir Arada Yaşam’ başlıkları altında, yaşanan sorunlar karşısında yeni pratiklerin ortaya çıkmasını zorlayan koşullar, farklı örgütlenme modelleri ve bu modellerin dayandığı değerlerin masaya yatırılacağını söyledi.