İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Konak Tramvayı için Konak ilçesi Mithatpaşa Mahallesi’nde yapımına başladığı elektrik trafosuna halktan tepki geldi.
Karantina Yokuşu olarak da bilinen Mithatpaşa Mahallesi, 192 Sokak bitiminde yaklaşık bir ay önce inşaat çalışmaları vatandaşlar ile belediyeyi karşı karşıya getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tramvaya elektrik enerjisi sağlayacak enerji trafosu için yaptığı yer seçimi Mithatpaşa Mahallesi’ndeki halk tarafından kabul görmedi. Belediyenin trafonun yapımı amacıyla Haziran ayında onaylanan meclis kararı ile askıya çıkan imar planı değişikliğine yaklaşık 250 vatandaş imza toplayarak itiraz etti. Vatandaşların sundukları itirazlar Ağustos’taki belediye meclis toplantısında karara bağlandı ancak, sonuç yüzleri güldürmedi. Belediyeden kamu yararı gerekçesiyle itirazlarına ret yanıtı alan vatandaşlar bu kez hukuk mücadelesi başlattı.
MAHKEMEYE TAŞINDI
Ege Telgraf'tan Erman Şentürk'ün haberine göre tramvaya enerji sağlayacağı öğrenilen ana besleme trafosuna özel yapılan imar planlarının iptalini isteyen 500 kadar Mithatpaşa sakini, talepleri kabul görmeyince bu kez yürütmenin durdurulması istemiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek belediyeden davacı oldu. Mahkeme sonucunu bekleyen Konak sakinleri, bölgedeki sayılı yeşil alan arasında bulunan eski çocuk parkı ve otopark arazisinde geçtiğimiz haftalarda trafonun inşaatına başlandığını görünce bir başka şokla karşılaştı. Mahallelerindeki parkın şantiyeye dönmesiyle şaşkına dönen Mithatpaşalı vatandaşlar belediyeyi şikayet yağmuruna tuttu. Mağdur olan ve park alanın betonlaşmasına tepki gösteren vatandaşlar, mahkemeden sonuç çıkıncaya kadar yapımı süren 17 metre uzunluğunda ve 5,5 metre yüksekliğindeki trafonun tamamlanacağını belirterek tramvay için kritik öneme sahip trafo inşaatının aceleye getirilmesine isyan etti.
“BEN YAPTIM OLDU”
Mahallede kriz yaratan inşaata dair açıklamada bulunan Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Hasan Baykal, enerji trafosunun kamusal alan üzerine yapılmasına karşı olduklarını belirtti ve “Mahalle halkımız bu trafodan ötürü mağdur durumda. Bölgemize faydadan çok zarar sağlayacak bir durum söz konusu. Bir kere trafonun yayacağı radyasyon, manyetik alan etkisi, yaratacağı görüntü kirliliği ve yeşil alanları yok ediyor oluşu vatandaşları tedirgin ediyor. Yaşanan bu sıkıntıları son muhtarlar toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na iletmemize karşın bir sonuç alamadık. Mahalleli hem kırgın, hem de kızgın. Bu yapılan sosyal demokrat belediyeciliğe aykırıdır ve “Ben yaptım oldu” anlayışıdır. Kaş yapayım derken göz çıkartmanın anlamı yok. Vatandaş rahatsız, trafo için başka bir yer bulunabilirdi. Hem parkımızdan hem de otopark alanlarımızdan olduk” dedi. (Ege Telgraf)