Aliağa'daki Star Rafinerisi'nin şantiyesinde gece vardiyasında çalışan 1500 işçi, dün akşam yemeğinde İzmir köfte, şehriyeli pilav, düğün çorbası ve profiterol yedi. Sabah saatlerinde işçilerden bazılarında karın ağrısı, bulantı, kusma şikayeti görülmeye başlandı.
İhbar üzerine şantiyeye sevk edilen ambulanslarla yaklaşık 600 işçi Aliağa, Çiğli, Bornova ve Menemen devlet hastanelerine kaldırıldı. İşçilerden 400'üne ayakta müdahale edilirken, 200 işçiye ise serum takıldı, gözlem altına alındı. İlerleyen saatlerde hastaneye kaldırılan işçi sayısının 700'ü bulduğu açıklandı. İşçilerin midibüs ve otobüslerle hastaneye kaldırılmasına devam ediliyor. Zehirlenme olayının daha önce birkaç defa daha tekrarlandığını belirten işçiler, "Ya bu yemek şirketi değişecek ya da hepimiz öleceğiz" diyerek duruma tepki gösterdi.
'HEPİMİZ ÖLECEĞİZ'
İşçilerden Ömer Kaplan, iki ay önce yemekler kötü olduğu gerekçesiyle eylem yaptıklarını hatırlatarak, "Bu kaçıncı zehirlenme, bıktık artık. İki ay önce eylem yaptık yine değişen bir şey yok. Ya bu yemek şirketi değişecek ya da hepimiz öleceğiz. İnsan hakları diye bir şey yok. Akşam yemeği yedikten sonra çok yorgun olduğumuz için eve gidip doğrudan uyuyoruz. Sabah kalkıp işe geldiğimizde herkes bir yerde yatıyor, tuvaletlerde kusuyordu. İş yeri hekimliğinde yer kalmamıştı. Aliağa Devlet Hastanesi'ne gittik, orası da tıklım tıklım doluydu" dedi. Bir diğer işçi Hasan Sapa ise daha önce de tavuk dönerden zehirlendiklerini belirterek, "Ölmemiz mi bekleniyor? Artık sesimizi birileri duysun" diyerek tepki gösterdi. Akşam yemek yedikten sonra fenalaşmaya başladığını, sabah olunca şikayetlerinin arttığını belirten işçilerden Abidin Durmaz ise, "Ben yetkilileri göreve davet ediyorum. İşçilerin sağlığı hiçe sayılıyor. Kimler bize sahip çıkacak? " dedi. Seyit Kocabaş ve Abdullah Ceren adlı işçiler de daha önce 3-4 defa gıda zehirlenmesi şüphesi yaşadıklarını ancak gelişme olmadığını belirterek, yetkililerden yardım istedi. İl Sağlık Müdürlüğü ve şirket yetkilileri, işçileri midibüs ve otobüslerle hastanelere kaldırmaya devam ediyor.
İl Sağlık Müdürünün açıklaması
İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde tedavileri süren işçileri ziyaret etti.
Burada AA muhabirine açıklama yapan Salnur, ilk belirlemelere göre sanayi tesisi çalışanlarının akşam saatlerinde düğün çorbası, sulu köfte, pilav ve profiterol yedikten sonra rahatsızlanmaya başladıklarını söyledi.
Yetkililerin kendilerine haber vermeleri üzerine sağlık ekipleri ve hastanelerin alarma geçtiğini belirten Salnur, şunları kaydetti: "Hala şikayeti olan hastalarımızın hastanelere başvurduğunu görüyoruz. Son sayımız 739'larda. 42 hasta Çiğli'de, 6 hasta da Menemen'de olmak üzere 48 hasta hastanede yatıyor. Onların da en geç yarın akşama doğru çıkacaklarını tahmin ediyoruz. Hastalarla ilgili bir sıkıntımız yok. Genel durumu sıkıntılı gördüğümüz tansiyonu düşük hastalarda iyileşme olduğunu görüyoruz. Hastalar yakın takibimizde. Hem gıda hem su numuneleri sağlık ve tarım müdürlüğü ekiplerince alındı. Onların neticeleri de birkaç güne çıkacak."
Hastanede tedavi gören işçilerden Ahmet Sever Yılmaz, son 5-6 ayda 4-5 kez gıda zehirlenmesi yaşandığını öne sürdü.
Harun Kıraç ise kendisini bu sabah kötü hissetmesi üzerine hastaneye başvurduğunu, tedavi altına alındığını kaydetti.
Geniş çaplı soruşturma başlatıldı
İşçilerin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılması sonrası Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı da geniş çaplı soruşturma başlattı.
Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir'in koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında yemeklerden numuneler alındı.
Yaklaşık 5 bin işçinin yemek yediği iş yerine yemeklerin birkaç farklı firmadan geldiği, zehirlenmenin hangi firmanın menüsünden kaynaklandığının tespitine yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Olayın "sabotaj mı, ihmal mi, yoksa farklı bir sebepten mi" kaynaklandığının belirlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğü, bu anlamda savcılığa çağrılan 100 kişinin ifade alma işlemlerinin başladığı belirtildi.
Aynı yerde daha önce de gıda zehirlenmesinin yaşanmış olmasını da dikkate alan Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, toplanan deliller ve alınan ifadeler ışığında olayı çok yönlü olarak soruşturuyor. (AA, DHA)
CHP'DEN JET ÖNERGE
Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olayını TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CHP’Lİ BAKAN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORDU:
1 – Bugüne kadar Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olaylarına ilişkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse soruşturmalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Yürütülmediyse neden ve hangi somut ve hukuki gerekçelerle yürütülmemiştir?
2 – Star Rafinerisi’ndeki yemek üretiminin sağlık ve hijyen kurallarına uygun olup olmadığına dair bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, neden denetlenmemiştir? Yapıldıysa, yapılan denetim kim tarafından, hangi tarihlerde yapılmıştır? Denetim raporunda konuyla ilgili hangi gözlem ve tespitler yer almıştır?
3 – İşçilerin periyodik olarak zehirlendiği ve insan onuruna ve sağlığına yaraşır şekilde yemek yeme talepleri göz önünde bulundurularak bugüne kadar Star Rafineri’ne hangi cezai yaptırımlar uygulanmıştır?
4 – Son zehirlenme vakasına yönelik yürütülen soruşturma ne aşamadadır?