MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'e atanan bin sağlıkçı iş başı yapmadan konaklama derdiyle yüz yüze!
Sağlık
15 Nisan 2020 Çarşamba 08:59

İzmir'e atanan bin sağlıkçı iş başı yapmadan konaklama derdiyle yüz yüze!

Bakanlığın aldığı kadro kararıyla atanan ve 17 Nisan'da iş başı yapacak olan bin sağlık personeli kente gelmeden konaklama sıkıntısıyla yüz yüze kaldı. Ayrılan yerlerin yetersiz kalacağını ifade eden Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özdemir, "Bu arkadaşların çoğu İzmir dışından geldi. Bin kişinin ev bulma olasılığı sıkıntılı… Emlakçıların çoğu kapalı ve bu süreçte çoğu insan sağlık çalışanlarına ev vermek istemiyor" dedi.

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken, vakalara en hızlı şekilde müdahele etmek ve sağlık çalışanlarının en uygun koşullarda çalışmasını sağlamak için çok sayıda önlem hayata geçiriliyor.  

Sağlık Bakanlığı salgın vakalarında personel sıkıntısı yaşamama adına 32 bin alım yapılacağını duyurmuştu. Bu kadronun 18 bini sağlık personeli olarak ayrılırken, atanan bin personel 17 Nisan itibariyle İzmir'de iş başı yapacak.

Ancak kente atanana sağlık personelleri henüz iş başı yapmadan konaklama ve barınma sorunuyla yüz yüze kaldı. Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir,  yeni personellerin konaklama ihtiyacının karşılanması noktasında çağrıda bulundu.

EMLAKÇILAR KAPALI, İNSANLAR EV VERMEK İSTEMİYOR! 
Sağlık Bakanlığı’nın 2020/5 KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile alım yaptığı 18 bin sağlık personelinin bin tanesinin İzmir’de görev yapacağını ve bu kişilerin konaklama ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirten Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özdemir, “Ayın 17’sine kadar bu bin kişinin hepsinin göreve başlaması gerekiyor. Bu arkadaşların çoğu İzmir dışından geldi. Bin kişinin ev bulma olasılığı sıkıntılı… Emlakçıların çoğu kapalı ve bu süreçte çoğu insan sağlık çalışanlarına ev vermek istemiyor. O nedenle konaklama ihtiyacının karşılanması lazım ki bu süreçte ev arama derdine düşmesinler. İzmir’de şu an konaklama alanları bunun için yetersiz. Bundan dolayı bu arkadaşların konaklama ihtiyacını karşılanması için KYK yurtlarının açılması lazım” ifadelerini kullandı.

KUMANYA VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLARA İDARİ İZİN ÇAĞRISI
Öte yandan hafta sonları filyasyonda görev yapan sağlık personellerin yemek konusunda problem yaşadığına da dikkat çeken Özdemir, kronik rahatsızlığı olan sağlık çalışanlarına idari izin verilmesi noktasında Sağlık Bakanlığı’nın adım atması gerektiğini de söyledi.

Geçtiğimiz hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağında filyasyon ekiplerinin yemek ihtiyacını karşılayamadığını ifade eden Özdemir, “İlçe sağlık müdürlükleri bünyesinde her ilçede filyasyon ekipleri kuruldu. Sağlık personellerinden oluşan filyasyon ekipleri, Covid-19 pozitif veya şüpheli olup evde karantinada olan hastaları ziyaret ederek gerekli iş ve işlemleri yapıyor. Bu arkadaşlarımız normalde hafta sonları çalışmıyordu, bundan dolayı da yemek ihtiyaçlarını evde gideriyorlardı. Şimdi filyasyona çıkıyorlar. Dolayısıyla bu arkadaşlara kumanya verilmesi lazım… Hafta sonu sokağa çıkma yasağında her yer kapalı olunca filyasyonda çalışan arkadaşlarımız yemek yiyecek yer bulamadı. Bu arkadaşlarımıza kumanya desteği sağlanması lazım... Filyasyonda çalışan kişi sayısı belli. İl sağlık müdürlüğümüz bu arkadaşlar için kumanya hazırlatabilir. Kumanyalar belli bir nokta belirlenerek dağıtılabilir. Geçtiğimiz hafta bu konuda mağduriyetler yaşandı. Bunları il sağlık müdürümüze bildirdik. Onlar da bir şekilde bu ihtiyacı karşılamaya çalışacaklarını söylediler. Bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı var. O nedenle bu arkadaşların yemek ihtiyacının bir an önce karşılanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Sağlık çalışanı olup kronik rahatsızlığı olanların idari izin verilmemesi nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Başkan Özdemir, “Kronik rahatsızlığı olan sağlık çalışanı arkadaşlarımıza izin verilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelgelerde; çocuğu olanlara ve kronik rahatsızlığı olanlara idari izin verilmedi. Yalnızca engelli ve hamile olanlara izin verildi. ‘Evde kalın, dışarı çıkmayın’ diyoruz, ‘kronik rahatsızlığı olanlar kesinlikle çıkmasın’ diyoruz. Ama astım, tansiyon, şeker, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan arkadaşlarımızın elinde raporu olsa dahi idari izin verilmiyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde böyle bir şey yok! Kronik rahatsızlığı olanlar çalışmak durumunda bırakılıyor. Hatta bu arkadaşların birçoğu idarelere dilekçe verdi; ‘başımıza bir şey gelirse sorumluluğu sizdedir’ diye… Ancak genelgede yer almadığı için idareler izin veremiyor, onların da yapacağı bir şey yok. Covid-19 servislerinde ya da ilk temas olacak acil servislerde çalışmamaları noktasında destek olunuyor ama şimdi birçok hastane pandemi hastanesi oldu, dolayısıyla bu arkadaşların mağduriyetine yönelik idari izin kapsamına alınması lazım… Bakanlığın bu noktada bir adım atması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir