MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'e bir dev çevreci tesis daha... Soyer: Çöp artık İzmir için kirlilik olmaktan çıktı!
Yerel Yönetimler
8 Nisan 2022 Cuma 12:02

İzmir'e bir dev çevreci tesis daha... Soyer: Çöp artık İzmir için kirlilik olmaktan çıktı!

Ödemiş'te Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisini geçen yıl hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakırçay Havzası’na hizmet edecek Bergama Entegre Katı Atık Tesisi’ni de kurdu. Açılışta konuşan Başkan Soyer, "Yaptığımız akıllı yatırımlar sayesinde çöp artık İzmir için bir kirlilik olmaktan çıktı" dedi. Tesiste işlenen atıklardan günde 100 ton gübre elde edilecek, tesis ayrıca 58 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevresi katı atık tesis hamleleri tam gaz devam ediyor. 

Ödemiş'te Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisini geçen yıl hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakırçay Havzası’na hizmet edecek Bergama Entegre Katı Atık Tesisi’ni de kurdu. 



Atığı dönüştürerek gübre ve elektirik enerjisi üretimi de sağlayacak tesisin açılışı Bergama'da düzenlenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

SOYER: ÇÖP ARTIK İZMİR İÇİN BİR KİRLİLİK OLMAKTAN ÇIKTI! 
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu tesisimizle İzmir’in katı atık yönetim vizyonumuzun üçüncü ve en yeni halkasını tamamlamış bulunuyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak ortaya koyduğumuz bu vizyon çöpün artık bir atık olmaktan çıkıp hammaddeye dönüşmesini sağlıyor. Toprağı, suyu daha temiz bir İzmir inşa ediyor, İzmir’in geleceğini koruyor. Gezegenimiz artık hasta çünkü önce adına küresel ısınma ardından küresel iklim krizi olarak devam eden bu süreçte yeraltı su kaynaklarımız kuruyor, doğal felaketlerle her gün daha fazla yüzleşiyoruz. Bir yandan daha zor koşullarda yaşamaya bir yandan da eğer bunu başaramazsak bir yok oluşa doğru sürükleniyoruz. İnsanlığı bekleyen manzara çok açık… 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun yüzde 75’i şehirlerde yaşıyor olacak. Geleceğin şehirleri doğadan kopuk değil doğanın bir parçası olarak gelişmek zorunda… Aksi takdirde iklim krizi çok daha ağır sonuçlar doğuracak. Bugün şehirlerin atık toplama ve yenilenebilir enerji altyapısına yaptığı her yatırım sadece bugünü değil aslında geleceği de şekillendiriyor. Günlük 800 ton kapasiteli Bergama Katı Atık Tesisi’nde toplanan atıklar Bergama, Dikili, Aliğa ve Kınık ilçelerinden geliyor. Böylelikle hem atığı yerinde bertaraf ediyor hem de Harmandalı’ya giden çöpü azaltıyoruz. Buraya gelen atıklar geri dönüşüm yoluyla enerji ve gübre yatırımında kullanılacak. 100 milyon liralık yatırımla kurduğumuz yeni tesisimiz günde 100 ton gübre üretecek ve 58 bin haneye elektrik sağlayacak. Yaptığımız akıllı yatırımlar sayesinde çöp artık İzmir için bir kirlilik olmaktan çıktı. İzmir’in çöpü Harmandalı, Ödemiş ve son olarak Bergama’da işlenen bir enerji ve belediyemiz için bir gelir haline gelmeye başladı. Kısa ömürlerimizde yaptığımız her şey, aldığımız her karar bizim dışımızdaki milyarlarca canlının hayatını da şekillendiriyor. Biz İzmir’de atık kavramını tümüyle ortadan kaldırmak için İzmir Entegre Atık Yönetim Planı ışığında çalışmaya tüm samimiyet ve kararlılığımızla çalışmaya devam edeceğiz. Burada attığımız tüm adımların Türkiye’ye ilham vermesini diliyorum" ifadelerini kullandı.  

“Doğayla uyumlu projelere imza atmak zorundayız”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de çöpün eskiden vahşi depolama alanlarında, çok ciddi çevre sorunları yaratan bir madde olduğunu ama günümüzde çöpün artık aynı zamanda önemli hammadde olduğunu belirtti. Muharrem Erkek, “Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın temel prensiplerinden olan döngüsel ekonominin çok önemli bir unsuru. Artık dünyanın en önemli sorunu ekolojik kriz. Küresel iklim krizi. Bizim artık her şeyi dönüştürmemiz, yeniden yaratmamız gerekiyor. Bu projeler o nedenle çok değerli. Bölgemiz için, çevre için. Ve bizler artık doğaya uygun, doğa kanunlarına uygun, doğayla uyumlu projelere imza atmak zorundayız. Ne için? Çocuklarımızın geleceği için. Ekosistem hakkı bugün dünyada en önemli haklar arasında yerini alıyor. Nedir eko sistem hakkı? Sağlıklı bir ekosisteme sahip bir dünyaya doğma hakkı. Bu da gelecek nesillerin hakkı. Onun için çevre yatırımlarını destekleyen tüm belediyelere, belediye başkanlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Toplumsal dayanışmayı örgütleyen bir belediye başkanı oldu”
Konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin altyapıda, ulaşımda, enerjide çok önemli projelere, yatırımlara imza atmaya devam ettiğini de belirten Erkek, “Her projenin de çevre dostu olmasına önem veriyorlar. Pandemide gördük, İzmir'in yaşadığı depremde, afetlerde, sel felaketlerinde gördük. İzmir son dönemlerde çok üzücü olaylar yaşadı. Belediye başkanımız sayın Tunç Soyer de bu dönemde toplumsal dayanışmayı örgütleyen bir belediye başkanı oldu. Tüm ilçe belediye başkanlarımızla, yerel yöneticilerimizle, sivil toplum örgütlerimizle, hakla birlikte olağanüstü bir toplumsal dayanışmayı gösterdi. Yaşanan tüm zorluklara rağmen çok ciddi yatırımlara da imza attılar. İzmir Büyükşehir Belediyemizin ulaşımda otobüs filosunun üçte birini yenilediğini biliyoruz. Yaptığı bütün projeleri gururla yakından takip ediyoruz. Bu proje de bunlardan biri. Doğanlar ailesine de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“200 milyonun üzerinde yatırım yaptık”
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e kendilerine her zaman destek verdiğini belirterek teşekkür etti. Doğan, bölgeye önemli yatırımların yapıldığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye'de hepimiz günlük bir kilogram çöp üretiyoruz. Türkiye'de her gün 80 bin ton çöp üretiliyor. Biz toplam çöpün yüzde 20'sini işliyoruz. Halen işlenemeyen çöpler var. Bunların da ekonomiye kazandırılmasında yarar var. Sıfır atık dediğimiz bu projelerle 3.1 milyon ton sera gazı salımını engelliyoruz. Bu da 500 bin ağacın yeniden ekilmesi demek. En az 500 binden fazla aracın trafikten men edilmesi anlamına geliyor. Burada şu ana kadar yapmış olduğumuz yatırım 17 milyon dolar yapıyor. Ama dolar sürekli değişiyor. 117 milyonluk yatırımımız da devam ediyor. 200 milyonun üzerinde bir yatırım yapmış olduk bölgeye. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri bizim çok önemliydi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”



58 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK!
Kentin kuzeyindeki Bakırçay Havzası’nın katı atık sorunu bu tesisle birlikte çözülüyor. Kapalı sistem çalışan ve kokuya neden olmayan çevreci tesiste Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinde yurttaşların kapısının önüne koyduğu çöpler sanayide hammaddeye, tarımda gübreye ve elektriğe dönüşecek. Tesiste ayrıştırılan katı atıklardan saatte yaklaşık 10 megawatt yani ayda 58 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak miktara eşdeğer elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste ayrıca günde 100 ton gübre elde edilecek. Gübre tarım alanlarında ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin peyzaj düzenlemelerinde değerlendirilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?
Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Tesis sayısı üçe çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi” çalışmaları kapsamında Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde 2019 yılı Kasım ayından bu yana depolanan atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladı.  Burada kurulan Biyogaz Tesisi ile birlikte yılda yaklaşık 166 milyon metreküp metan gazının bertaraf edilmesi ve 323 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretilmesi sağlandı. Bu miktar 190 bin hanenin enerji kullanımına karşılık geliyor. Depolama sahasını kent ormanına dönüştürme çalışmaları kapsamında 87 dönüm alan ağaçlandırıldı.  Ödemiş ve Bergama ile birlikte sayısı 3’ü bulan entegre katık atık yönetim tesislerinde metan gazı elektrik enerjisine dönüştürülerek 2021 yılında 261 bin hanenin aylık ortalama ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik üretildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir