GERÇEKİZMİR - İzmir yeni güne depremle uyandı.
İzmir Körfezi'nde saat 08.13'te meydana gelen depremin büyüklüğü 4.8 olarak açıklandı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre deprem yerin 16.8 kilometre altında meydana geldi. Depremin merkez üssünün Foça açıkları olduğu bildirildi.
Deprem İzmir'in kent merkezinde ve körfezi saran tüm ilçelerinde hissedildi. Manisa, çevre il ve lçelerde de hissedilen deprem kısa süreli paniğe neden oldu.
İKİNCİ DEPREM
4.8 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 08.30'da da yine aynı yerde, 3.9 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. İkinci deprem de kentte hafif şidette hissedildi.
AFAD, depremin merkez üssünün İzmir'in Foça ilçesine 8.33 kilometre, İzmir'e ise, 41.48 kilometre uzaklıkta, yerin 11.76 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi. Korkuya neden olan deprem, ilk belirlemelere göre herhangi bir hasara yol açmadı.
Gelen ilk bilgilere göre depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.
FOÇA'DA PANİK!
Foçalılar sarsıntının etkisiyle panik yaşadı. Birçok kişi deprem sırasında evlerinden dışarı çıktı. Ancak, ilçede can ve mal kaybı olmadı. Depremin hemen ardından ilçeyi dolaştıklarını belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "Sarsıntı ilçemizde çok güçlü hissedildi. Birçok vatandaşımız iş ve okula gittikleri için uyanıktı. Bu nedenle hissedenlerin sayısı da çok fazlaydı. Herkes panik halinde evlerinden çıktı. Ancak, hiçbir yaralanma, can kaybı ya da binalarımızda hasar meydana gelmedi. Ben ve çalışma arkadaşlarımın tespit ettiğimiz bir hasarlı bina yok. Henüz bize yapılan bir başvuru da yok" dedi.
MİDİLLİ DEPREMİ RAPORUNDA SÖYLEMİŞTİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Uzunada ile Foça arasındaki İzmir dış körfezi içindeki denizaltı fayının kırılmasıyla gerçekleştiğini belirterek, depremin büyüklüğünün 4.8, derinliğinin ise 11 kilometre olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sözbilir, "Bu bölgede Foça ile Karaburun Yarımadası arasında dış körfezi sınırlayan KKB- GGD uzanımlı denizaltı faylarının etkinliği söz konusu. Son bir yıl içinde meydana gelen Ayvacık- Midilli depremleri ile Manisa- Bodrum- Muğla depremleri arasında kalan bölgede oluşan gerilim farkı nedeniyle bu depremlerin olabileceği düşünülmekte" dedi.
Depremin olduğu yeri kendi hazırladığı sismotektonik haritada gösteren Prof. Dr. Sözbilir, depremin mavi yıldız işaretinin olduğu yerde gerçekleştiğini belirterek, haziran ayında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki Midilli depremi raporunda gerilim farkını gidermek için bu bölgede deprem olması gerektiğini söylediğini hatırlattı.
"BÜYÜK DEPREM ÜRETMEZ"
Depremle ilgili NTV yayınınbağlanan Prof. Dr. Okan Tüysüz şunları söyledi: "Çok sayıda fay içeren bir bölgre. Karaburun, Urla ve İzmir; iki önemli yönde fay sisteminin birbiriyle kesiştiği etkin olduğu bir bölge. Karada da diri fayların mevcut olduğunu biliyoruz. Foça açıklarında oluşan bu deprem, deniz içerisindeki faylardan kaynaklı. Karakteri henüz belirlenmedi ama bildiğimiz kadarıyla çok büyük deprem üretecek faylar söz konusu değil orada. Orta büyüklükte depremler yaşanıyor zaman zaman. İzmir, ilçeleriyle birlikte deprem riski yüksek bölgedir. O nedenle yapıların depreme dayanıklı hale getirlmesi önemli..." (Haber servisi, NTV, DHA)