MENÜ
İzmir 17°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in 'Aşıklar Şelalesi'ne koruma kalkanı!
Güncel
5 Ekim 2022 Çarşamba 08:25

İzmir'in 'Aşıklar Şelalesi'ne koruma kalkanı!

İzmir’de Aşıklar Şelalesi olarak bilinen Nebiler Şelalesi ve Mağaraları ile ilgili statü tescili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

GERÇEKİZMİR - İzmir’in turistik ilçesi Dikili’de bulunan ve Aşıklar Şelalesi olarak bilinen Nebiler Şelalesi ve Mağaraları’nın potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda Resmi Gazete’de yayımlanan kararda belirtilen bölümlerin kesin korunacak hassas olan olarak tescil edildiği belirtildi.

Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlandı.

Nebiler Şelalesi ve Mağaraları ile ilgili geçtiğimiz ay alınan kararla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alanın bir başka bölümü Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmişti.

KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN NEDİR?

Kesin korunacak hassas alanlar, ulusal ve uluslararası öneme sahip tür, habitat ve ekosistemleri bünyesinde barındıran, biyolojik, jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri açısından ekosistem hizmetlerine katkı sağlayan, insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan, bitki örtüsü, topografya ve siluetin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken ve Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen kara, su ve deniz alanları olarak belirlendi.

Bu alanlarda, doğal afet durumunda gerekli acil müdahalelerde bulunulabilecek, madencilik faaliyeti yapılamayacak, taş, toprak, kum alınamayacak, ayrıca toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı gibi malzemeler dökülemeyecek.

Kesin korunacak hassas alanlarda koşulları, kapsamı, süresi Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonlarınca belirlenmek şartıyla bilimsel amaçlı araştırma, eğitim ve izleme faaliyetlerine, bilimsel kazı, ortaya çıkarma ve koruma çalışmalarına, alanların korunmasına ve ıslah edilmesine yönelik bilimsel rapor sonucu teklif edilen projeler yapılmasına, güvenlik, uyarı ve bilgilendirme amaçlı levha ve işaretler konulmasına izin verilecek.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir