MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
‘İzmir’in Çernobili’ için söz verdi: 1 yıl sonra orada piknik yapacağız!
Güncel
28 Kasım 2017 Salı 08:44

‘İzmir’in Çernobili’ için söz verdi: 1 yıl sonra orada piknik yapacağız!

‘İzmir’in Çernobil’i olarak nitelenen ve yaklaşık 6 yıldır kentte panik yaratan radyoaktif istif alanında Ağustos ayında çıkan ÇED onayına rağmen temizliğin henüz neden başlamadığı tartışılırken, sürece ilişkin açıklama yapan Turanlar A.Ş. yetkilisi Arif Turan İzmir’e söz verdi: 1 yıl içerisinde orayı tertemiz hale getireceğiz ve piknik yapacağız!

GERÇEKİZMİR - Gaziemir’de bahçesine gömülü radyoaktif atıklar nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikası kentte yaklaşık 6 yıldır gündem olmaya ve panik yaratmaya devam ediyor.

İstif alanında 2014 yılında başlatılan bertaraf süreci çevreci avukatlar tarafından yargıya taşınmış, Valilik tarafından Turanlar A.Ş. tarafından yapılan temizlik için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı 2015 yılında İzmir 2.İdare Mahkemesi’nden dönmüş. Aynı mahkeme yine 2015 yılının Mayıs ayı sonunda alandaki temizlik çalışmaları için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yargı kararının ardından temizlik dururken, çevresel etki değerlendirme süreci başladı. Turanlar firması kapsamlı bir ÇED dosyası hazırlayarak önce İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sundu. Valilik 2016 yılının Haziran ayında ÇED sürecini resmen başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da detaylı incelemelerin ardından 2017 yılının Ağustos ayında nihai kararı verdi ve raporu onayladı.

ÇED onayının ardından geçen sürede Gaziemir Sakarya Mahallesi Mevkii’nde yapılması gereken radyoaktivite bulaşmış atıkların ayıklanması ve sahanın temizlenmesi işleminin başlamaması akıllarda yine bir soru işareti doğurdu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan bölge ve kent için hayati temizliğin 10 Ağustos’ta çıkan onaya rağmen neden hala başlamadığını verdiği önerge ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sorarak konuyu Meclis’e taşıdı.

Bu yönde de tepkiler de artarken Gerçekizmir’e konuşan Turanlar A.Ş. yetkilisi Arif Turan, “Ayrıştırılma ve bertaraf işlemi ne zaman başlayacak” sorusuna yanıt verirken, İzmir’in yüreğine su serpecek bir açıklama da yaptı.

BELGE BİRKAÇ GÜNE ÇIKACAK, BAŞLAYACAĞIZ
ÇED onayı alındıktan sonra işlemlerin başlaması için bir de faaliyet belgesi alınması gerektiğinin altını çizen Turan, “Bu belge orada tehlikeli atık çok sayıda işlemden geçecek, kırma-kaynağında azaltma işlemleri yapılacağı için gerekiyor. Burada ayrıca bu işlemleri yapmak için de bir proses gerekiyor. Makineler ve bir sistem gerekiyor. Biz şuana kadar orada yaklaşık olarak 4-5 kez proses değiştirdik. Uluslararası Atom Enerjisi’nin, Türkiye Atom Enerjisi’nin bize önerdiği kriterlere uygun olarak… Hatta New Jersey Üniversitesi’nde bölüm başkanlığı yapan bir hocamız bile bize danışmanlık yapıyor. Biz bunların tamamını göz önünde bulundurarak bölgede makineler kuruyoruz. Sürekli değişiklikler ve revizeler yapılıyor. Bu öyle sıradan bir iş değil… Bu prosesin kurulması, eksiklerin giderilmesi zaman alıyor. Geçici faaliyet belgesi de büyük ihtimalle birkaç güne çıkar. Çıktıktan sonra bir orada çalışmaya başlayacağız” dedi.

1 YIL SONRA PİKNİK YAPACAĞIZ
Turan bölge halkına ve İzmir’e de seslenerek, “Herkes müsterih olsun. 1 yıl içerisinde orayı tertemiz hale getireceğiz. İşlem bittikten sonra uluslararası kuruluşlar ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından da kontrolü yaptırılacak. Sonra orada piknik yapacağız, mangal yakacağız. Bunun sözünü şimdiden veriyorum” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir