Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’in Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’ndeki 70 dönümlük arazide gömülü bulunan nükleer atıklarla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Nükleer Atık Kurumu ile birlikte yürüttüğü çalışma nihayet tamamlandı.
Emrez Mahallesinde yaşayan vatandaşları ve tüm İzmir’i tedirgin eden radyoaktif maddenin kaldırılması çalışmaları 23 Temmuz Salı günü itibariyle başladı.
Emrez Mahallesi’nde 70 dönümlük arazide 500 bin ton atığın bulunduğu tahmin edilirken çevre ve halk sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor.
CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşırken şirket nükleer atıkları kaldırma işinin 2024 yılı içinde bitirileceğini açıklamasına rağmen çalışmalar ancak 3 gün önce başladı.
Alandan çıkacak radyoaktif atıklar İstanbul'da, kısa adı Tenmak olan Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu'nun Çekmece'de Türkiye'nin tek radyoaktif atık işleme ve depolama tesisine yönlendirileceği daha önce açıklanırken yapılacak çalışmanın barındırdığı tehlike nedeniyle çevre örgütlerinin ve vatandaşların işlem hakkındaki soru işaretleri sürüyor.
CANGI: KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAYIN!
Çevre Avukatı Arif Ali Cangı konu hakkında konuşurken, “2017’de alınmış bir ÇED olumlu raporu var o doğrultuda bir işlem yapıyorlar. Onun da 7 yıllık süresi dolmadan faaliyete başlamış gibi yaparak ÇED olumlu kararının süresinin dolmasına izin vermek istemediler sanıyorum. Ne tür bir çalışma yapıyorlar bilinmiyor, denetimsiz olmaz bu işler. O ÇED raporunda ciddi eksiklikler vardı. O yıllarda bir şirket temizleyeceğim diye girdi bu işte. Bu karara dava açmamaya karar verdik o günlerde. Temizliğin başlaması için davacı olmadık EGEÇEP olarak. Açsaydık yürütmeyi durdurma iptal çıkardı kesin olarak. Şirket daha sonra o projeden vazgeçti. Şimdi EKOVAR o projeye dayanıyorsa onun süresi 1 ay sonra doluyor. 7 yıl içinde uygulanması gerekiyor. EKOVAR’ın nasıl bir şey yapacağını bilmiyoruz. Nükleer Düzenleme Kurumu bunu gizli tutuyor. Denetimsiz ve kontrolsüz bir iş yapılıyor. Kaş yaparken göz çıkarılmaması gerekiyor. Bilgi istedik ticari sır dediler. Halen bilgi vermediler. Gizli kapaklı bir iş çeviriyorlar. Hiç kimse bilgi alabilmiş değil. Ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ne de Gaziemir Belediyesi’nde… Böyle bir nükleer atık temizleme işi olmaz. Ne yaptığı belli değil. Denetimsiz gidiyor. Türkiye’de bu işi yapan kimse yok dünyada bile yok. Herkesten gizleniyor. Müdahale edildiği zaman belki de radyoaktif ışınlar daha yoğunlaşacak. Ben orada yıkıma dönmüş bir barakada elimizdeki cihaz çıldırmıştı. Normalin 8 bin 300 katı radyoaktif ışın göstermişti. Belki de hiç kaldırılmadan atığın olduğu yer beton bloklarla kapatılmalı. Dışarıya ışın vermesinin engellenmesi gerekir belki de. Radyoaktif atıklar bertaraf edilemiyor çünkü” ifadelerini kullandı.
“BİZİM HABERİMİZ YOK, AÇIKLAMA YAPACAĞIZ”
Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık ise, “Henüz bir bildirimde bulunmadılar. 8 Temmuz’da başlanacağını ve bilgilendirme toplantısı yapacaklarını bildirmişlerdi. Şu ana kadar bildirimde bulunmadılar. Biz de girişimlerimizi başlattık. Belediye olarak ne tür bir çalışma yapılacağından haberimiz yok. Bu hem Büyükşehir Belediyesi hem de Genel Merkez’in gündeminde. Yakın zamanda bir açıklamamız olacak” diye konuştu.
EKOVAR’DAN YANIT YOK!
Yürütülen işlemler hakkında bilgi almak için ulaştığımız nükleer atıkları kaldırma yükümlülüğündeki şirket EKOVAR ise konu hakkında sorularımıza yanıt vermedi.