MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in Çernobili'ni temizleyen şirket batıyor mu?
Güncel
3 Ekim 2024 Perşembe 14:00

İzmir'in Çernobili'ni temizleyen şirket batıyor mu?

İzmir’in Çernobili olarak anılan Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası arazisinde bulunan nükleer atıkların temizlenmesi çalışmasında yetkilendirildiği iddia edilen şirketi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Ösen, “Adı geçen şirketin 26 Haziran 2024 tarihinde Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanlığı’ndan konkordato talep ettiği doğru mudur? Bu süreçte şirket, verilen görevi yerine getirebilecek imkanlara sahip midir?” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, İzmir’in Gaziemir İlçesine bağlı Emrez Mahallesi’nde bulunan kurşun döküm fabrikasında gömülü olarak tespit edilen radyoaktif ve tehlikeli atıkların temizlik çalışmasının başlaması üzerine Bakan Kurum’un yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi sundu.

Yaptığı açıklamada Ösen “İzmir’in Gaziemir ilçesi, Emrez Mahallesi’nde radyoaktif ve tehlikeli atık bulundurduğu tespit edilen daha önce kurşun fabrikası olarak faaliyette bulunulan sahada çevresel iyileştirme ve nükleer atıkların temizlenme çalışmalarının başladığına dair haberler basına yansımıştır. Yapılan haberlerde iyileştirme çalışmalarının bilimselliği ve güvenilirliği hakkında sivil toplum örgütleri temsilcileri ve bölge halkında derin şüpheler oluştuğu görülmüştür. Temizleme çalışmalarının titizlikle yapıldığına dair şüpheler bulunurken bölgede yalnızca iş makinalarının kullanıldığı ve bölgeden yoğun şekilde çıkan kokunun halk sağlığına ciddi tehditler oluşturduğu dile getirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

İzmir Milletvekili Ösen, konuyla ilgili Meclise taşıdığı soru önergesinde Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1.     Fabrika sahasında bugüne dek ne kadar radyoaktif ve tehlikeli atık bertaraf edilmiştir? Bertaraf edilmeyen ne kadar radyoaktif ve tehlikeli atık bulunmaktadır?

2.     Çevresel İyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesi kapsamında 2020 yılında Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından özel bir şirkete yetki verildiği bildirilmiştir.  Şirketin yapmış olduğu işlemler uluslararası standartlara göre mi yapılmaktadır? Daha önce şirketin radyoaktif madde ya da Europium 152 elementi bulaşmış bir alan üzerine çalışma yürütmüş müdür?

3.     Adı geçen şirketin ihale şartnamesi hangi usullere göre yapılmıştır? İhaleden bu yana geçen zamanda neden temizleme işlemi tamamlanamamıştır?

4.     Adı geçen şirketin 26.06.2024 tarihinde Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanlığı’ndan konkordato talep ettiği doğru mudur? Bu süreçte şirket verilen görevi yerine getirebilecek imkanlara sahip midir?

5.     Bakanlığın, şirketin yaptığı çevresel iyileştirme çalışmalarına eşlik edecek bir denetim ekibi bulunmakta mıdır?

6.     Çevresel iyileştirme çalışmalarında ve uygulanan yöntemlerde bilim insanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel idarenin görüşlerine başvurulmuş mudur?

7.     İşletme sahasının temizlenme işlemlerinin ne kadar bir sürede tamamlanması öngörülmüştür?

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir