MENÜ
İzmir 16°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in barajlarında yaz öncesi kırmızı alarm!
Güncel
2 Mayıs 2023 Salı 12:29

İzmir'in barajlarında yaz öncesi kırmızı alarm!

Küresel iklim krizinin yıkıcı etkisi ve kuraklığın gölgesinde İzmir'in barajları da yaz öncesi oldukça yaralı... Nisan yağmurları şiddetli olmasına rağmen kısa süreli kalınca barajlara can suyu olamadı. Kentin su ihtiyacının yaklaşık yüzde 45'ini karşılayan Tahtalı Barajı’nda güncel doluluk oranı yüzde 40.95 olarak ölçülürken geçtiğimiz seneye göre yaşanan ciddi düşüş kuraklık alarmı verdi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye yaz öncesi bahar mevsiminin son ayına girerken barajların doluluk oranları yeniden gündem oldu.

İzmir'de Nisan ayındaki etkili yağışların kısa süreli olması barajlara can suyu olmazken, ani yağışlar hızlı akışa geçtiğinden havzaları da dolduramadı. 

TAHTALI’NIN YARISI BİLE DOLU DEĞİL!
Kuraklık ve yağışların azlığının etkisi ile birlikte iklim krizi etkilerini gösterirken İzmir'in su ihtiyacının yaklaşık yüzde 45'ini karşılayan Tahtalı Barajı’nda güncel doluluk oranı yüzde 40.95 olarak ölçüldü.

BARAJLARDA GEÇEN SENEYE GÖRE ‘SERBEST DÜŞÜŞ’!
İzmir’in diğer önemli barajları olan Balçova Barajı’nın güncel doluluk oranı yüzde 54.61, Ürkmez Barajı’nın doluluk oranı yüzde 46.76, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın güncel doluluk oranı yüzde 54.74 olarak hesaplandı. Kentte doluluk oranı en yüksek baraj yüzde 74.3 ile Güzelhisar Barajı olurken, sık sık tartışmalara konu olan Gördes Barajı’nın doluluk oranı yüzde 8.29 olarak ölçüldü.

İzmir’in barajlarının verileri incelendiğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ciddi düşüşlerin olduğu gözlendi.

Geçtiğimiz sene yine aynı dönemde doluluk oranları Tahtalı Barajı’nda yüzde 66.09, Balçova Barajı’nda yüzde 75.27, Gördes Barajı’nda yüzde 5.19, Ürkmez Barajı’nda yüzde 90.15, Güzelhisar Barajı’nda yüzde 84.39 ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda yüzde 54.74 olarak ölçüldü.

İzmir’i önümüzdeki Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri sağanak yağışlar beklerken uzmanlar mevsimsel ve hızlı yağış geçişlerinin barajların doluluk oranlarına ciddi bir etkisinin olmasını beklemiyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir