Çevre Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, atıklarını dereler yoluyla iç körfeze bırakan fabrikaları belirlemek için harekete geçti. İç körfeze dökülen 11 dere ve bu derelere ait kollar deyim yerindeyse il müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından didik didik arandı, kontrol edildi. Dere yataklarından alınan su numuneleri endüstriyel kirlilik olup olmadığını belirlemek için akredite laboratuvarlara gönderildi. Yetkililer denetimlerin bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da aralıksız olarak süreceğini belirtti.
İzmir Körfezinde geçtiğimiz aylarda deniz suyundaki kirliliğe bağlı olarak yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü harekete geçti.
11 DEREYE GÖZALTI
Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatı ile oluşturulan bilim kurulu tarafından belirlenen 15 maddelik körfez eylem planı çerçevesinde il müdürlüğüne bağlı ekipler İzmir'de iç körfeze dökülen 11 dere ile bu derelere bağlanan ve İZSU Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen yağmur suyu kanallarını mercek altına aldı.
HEM HAVADAN HEM KARADAN KONTROL
Derelerin doğduğu yerden denize döküldüğü noktaya kadar olan onlarca kilometrelik bölümü hem karadan hem de havadan dronlarla didik didik arandı.
YAĞMUR SUYU KANALLARI DA MERCEK ALTINDA
Dere yataklarından alınan su numuneleri endüstriyel kaynaklı kirlilik olup olmadığını belirlemek amacıyla akredite laboratuvarlara gönderilirken cadde ve sokaklarda su birikmesini önlemek için İZSU Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen yağmur suyu kanallarına da kaçak bağlantı olup olmadığı kontrol edildi.
DENETİMLER SÜRECEK
Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri denetimlerin aralıksız olarak devam edeceğini belirtti. Analiz sonuçlarının önümüzdeki günlerde çıkacağını belirten yetkililer "Şu an ilk belirlemelerde gözlö görülür bir olumsuzluğa rastlanmadı. Laboratuvar analizleri tamamlanınca kesin sonuçlar elde edilecek.
Eğer bir olumsuzluk varsa o bölge mercek altına alınıp kirliliğin kaynağı tespit edilecek. Ardında kirliliğin önlenmesi için gerekli müdahaleler yapılacak. İç körfeze endüstriyel kaynaklı kirlilik akmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek." diye konuştu.
KAÇAK DEŞARJLARA GEÇİT YOK
Yapılan denetimlerde sadece dereler ve bu derelere bağlı kolların değil aynı zamanda İZSU Genel Müdürlüğü tarafından cadde ve sokaklardaki su birikintilerini önlemek amacıyla inşa edilen ve dere yataklarına akıtılan yağmur suyu kanallarının da kontrol edildiğini belirten yetkililer, "Yağmur suyu kanallarını yapmak ve kaçak bağlantı olup olmadığını denetlemek İZSU Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda.
Bazı işletmeler kaçak olarak bu yağmur suyu kanallarına bağlantı yapıp atıklarını dereler yolu ile körfeze akıtıyor. Biz nasıl dereleri denetliyorsak İZSU da kendi sorumluluk alanında kalan yağmur suyu kanallarını kontrol etmesi, kaçak bağlantı varsa engellemesi gerekiyor." diye konuştu.