MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in merkezindeki 2 bulvar için SİT kararı!
Güncel
13 Ekim 2022 Perşembe 10:27

İzmir'in merkezindeki 2 bulvar için SİT kararı!

Konak ilçesindeki Fevzipaşa Bulvarı ve Halit Ziya Bulvarı üzerinde yürütülen altyapı çalışmaları sırasında açığa çıkan kalıntıların Smyrna antik kenti ve Osmanlı dönemine olduğu belirlendi. Bölge, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararıyla SİT alanı ilan edilerek koruma altına aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl yapılan 'Kemeraltı Altyapı Üstyapı Ortak Projesi, 1. Etap Yağmur Suyu Terfi Merkezi ile Fevzipaşa Bulvarı, Gaziosmanpaşa Bulvarı ve Eşrefpaşa Caddesini kapsayan (Kuşaklama Hattı) Atıksu ve Yağmursuyu hatlarının Yapılması İkmal İşi' projesi kapsamında mimari parçalar çıktı. Smyrna Antik Kenti Kazı  Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy ve kazı ekibi incelemelerde bulundu. SİT alanı sınırları dışında kalan Fevzipaşa Bulvarı etabında yürütülen su isale hattı altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi kalıntıları Smyrna antik kentinin liman kalıntılarına ait olduğu düşünülen in-situ durumundaki iri blok taşları ve Halit Ziya Bulvarı üzerinde 1922 İzmir yangınında yok olan tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan Çuha Bedesteni'ne ait taban döşemesi ve temel izleri tespit edildi. Kazı ekibinin hazırladığı rapor doğrultusunda İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, bölgeyi SİT alanı ilan edip, koruma altına aldı. Karar, bugün Resmi gazetede yayımlandı.

BÖLGE KORUMA ALTINA ALINDI
Resmi gazetede yer alan kararda, Fevzipaşa Bulvarı ve Halit Ziya Bulvarı üzerinde yürütülen altyapı çalışmaları sırasında açığa çıkan Çuha Bedesteni'ne ait kalıntılar ile sur kalıntısı dikkate alındığı, Osmanlı Dönemi yapılaşmasının Halit Ziya Bulvarı doğrultusunda kalan yapı adalarının altında da devam ettiği anlaşıldığından alanın 3. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildiği belirtildi. Ayrıca alan içerisinde kalan Mimar Kemalettin Kentsel SİT alanının kentsel ve 3. derece arkeolojik SİT olarak değiştirilmesine karar verildi. Alanda, Mimar Kemalettin Kentsel SİT Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı'nda bulunduğu göz önüne alınarak hazırlanacak koruma amaçlı imar plan değişikliği önerilerinin kurula iletilmesi istendi. Bu süreçte Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları'nın belirlenebilmesi için ilgili belediye görüşü ve belgelerin iletilmesine karar verildi. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir