İzmir’in sembol değerlerinden biri olan palmiye ağaçlarının geleceğini tehdit eden ‘palmiye kırmızı böcekleri’ zehir saçmaya devam ediyor. Ağaçların gövdesinden beslenerek palmiye ve hurmaların tamamen kurumasına neden olan böcekler, kuruyan ağacı terk ederek bir diğer ağaca bulaşabiliyor.
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre böceklerin zarar verdiği ve kuruttuğu ağaçlar kent genelinde endişelendiren manzaraların sayısını hızla arttırırken, Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Özay Yerlikaya’dan yayılımın önüne geçmek için daha etkin mücadele önerisi geldi. Kültürpark içerisinde hurma ağaçlarının da aynı sebepten zarar gördüğünü söyleyen Yerlikaya, “Tespit edilen ağaçların vakit kaybedilmeden alandan uzaklaştırılması, gömülmesi hatta yakılması gerekiyor ki böcekler konakçı vaziyete gelmesin ve yayılmasın” dedi.
PALMİYE BÖCEĞİ TEHDİDİ
Palmiye kırmızı böceği nedeniyle ağaçların ve doğanın büyük tehdit altında olduğunu belirten Yerlikaya, zararlı böceğin yumurtadan çıktıktan sonra larva olarak gövdeye girdiğini ve buradan beslendiğini dile getirerek, “Özellikle kent içi noktalarda fazlaca görülmeye başladı. Fakat aslında uzunca bir süredir başımızda olan bir dert bu. Şu an hurma ağaçlarında yani phoenix dediğimiz palmiye türlerinde etkili. Bu ağaçların yapraklarının kurumuş, gövdesinin bükülmüş olmasının nedeni bu böcekler. Hurmalardan sonra sıra palmiyelere sonra da yapraklı ağaçlara gelecek. Bu yüzden önlem alınması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü, bazı etkinlikler düzenliyor ve önlem alma yönünde hareket ediyor ama bu işin ciddiyetini herkes anlayabilmiş değil. Özellikle yerel idareler… Etkin bir mücadele yürütülmesi gerekiyor ancak bu da kolay değil. Tespit edilen ağaçların vakit kaybedilmeden hemen alandan uzaklaştırılması, gömülmesi hatta yakılması gerekiyor ki böcekler konakçı vaziyete gelmesin ve oradan yayılmasın. Kültürpark’ın içerisindeki ölmüş hurma ağaçlarının sebebi de bu böcekler. Derhal kaldırılmadığı sürece orada konakçı durumdalar ve diğer ağaçları da ciddi anlamda tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı.
KURUYAN AĞAÇLAR İMHA EDİLMELİ
Alınması gereken önlemler noktasında uyarılarda bulunan Yerlikaya, şunları söyledi: “Bununla ilgili olarak tuzaklar kurulabilir. Ama bu tuzakların da etkin yani belirli mesafelerde kurulması gerekiyor ki faydası olsun. Erkek böceğin yaymış olduğu bir madde ile kurulan bu tuzakların dönem dönem kontrol edilip temizlenmesi gerekiyor. Şu an için ruhsatlı bir ilaçla kimyasal mücadele yöntemi yok. Budama ve gövde yaralanmaları aracılığıyla bu böcekler rahatlıkla ağaçlara girebiliyor. Budama yapıldıktan sonra spreyli ilaçlama yapılmasının faydalı olduğu biliniyor. Ya da ağacın kök çevresinde bir çanak oluşturularak sulu ilaçlama yapılmasının da faydalı olduğu biliniyor. Bir diğer yöntem de ağacın gövdesine belirli bir açıyla matkap aracılığı ile 10-15 cm’lik bir delik açılıyor ve o delikten yine ilaçlama uygulanıyor. Ancak belirli periyotlarla kontrol edilmesi gerekiyor. Mutlaka ağaçların her yıl gözlemlenmesi gerekiyor. Mücadelede başarı sağlanamıyorsa da ağacın derhal kaldırılıp imha edilmesi gerekiyor ki konakçı olup diğer ağaçları riske atmasın.” (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)