Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, hem vatandaşların hem de esnafın hazırlıkları sürüyor. İzmirliler, Kurban Bayramı her ne kadar daha çok et tüketilen bir bayram olsa da misafirlerine ikram edebilmek için tatlı siparişleri vermeye başladı. Tatlı satışı yapan işyerlerinde de bayram öncesi hazırlıklar arttı. Alınan siparişlere yönelik üretim planlamaları yapılmaya başlandı.
İzmir merkezli olarak 17 şubeyle faaliyet gösteren bir tatlı firmasının sahibi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Veysel Murat, bayram için hazırlık içinde olduklarını belirtti. Bayramda tatlı satışlarının artacağını umut ettiğini söyleyen Veysel Murat, "Günlük olarak 1 tona yakın tatlı üretimimiz var. Bayram zamanı bu üretim 3-4 katına çıkıyor. Bayram için hazırlıklarımızı yapıyoruz, çikolatalarımızı paketliyoruz. Sipariş üzerine taze ve günlük üretim yapıyoruz" dedi. Kendi şubelerinde satılan baklava fiyatlarının 50 ila 80 TL arasında değiştiğini belirten Murat, fıstıklı baklavanın 75 TL, cevizli baklavanın ise 54 TL'den satışa sunulduğunu dile getirdi. Yüzde 60'ı Antep fıstığından oluşan dolama ve beyzade tatlılarının fiyatlarının ise 90 TL ila 125 TL arasında değiştiğini söyledi.
YAZ AYLARINDA BAKLAVANIN EKSİĞİNİ DONDURMA TAMAMLAR
Müşterilerin ağırlıklı olarak klasik ve kuru baklavayı tercih ettiklerini söyleyen Murat, "Yaz aylarında dondurmalı baklava satışında artış oluyor. Yazın baklavanın eksikliğini dondurma tamamlar. Bizim ürünlerimiz ağdalı ve şekerli olmadığı için yaz aylarında da tüketiliyor. Kurban bayramlarında genellikle baklava yerine daha hafif olan lor tatlısı, kalburabastı ve kadayıf da tercih ediliyor" dedi.
İYİ BAKLAVA NASIL ANLAŞILIR?
İyi baklavanın nasıl anlaşılacağıyla ilgili de bilgi veren Veysel Murat, "İyi baklava, baktığınızda parlamalı. Parlak ve diri durmalı. Çiğnemeden yenmesi lazım. Baklava ağızda erimeli. Tereyağının kokusunu ve lezzetini hissetmeniz lazım. İçindeki fıstığın yeşil olması lazım. Biz özellikle dişe gelmesi için diri fıstık da kullanıyoruz. İyi bir işçilik ve malzemeyle yapılan baklava iyi çıkar. Bayramda insanlar tatlılarını, bildikleri yerlerden, tadarak almalı. Güvendikleri yerlerden alsınlar. Tereyağlı deyip içinde yüzde 5 tereyağı kullanan firmalar var" dedi. Vatandaşların misafirlerine karşı mahcup olmamaları için güvendikleri yerlerden şaşmamaları gerektiğini söyledi.
RAMAZANDA ANTEP FISTIĞI FİYATLARI BOYKOT EDİLMİŞTİ
Ramazan ayının ilk günleri olan 16-19 Mayıs tarihleri arasında artan Antep fıstığı fiyatlarının yükselmesini protesto için fıstıklı baklava üretim ve satışını durdurduklarını anlatan Murat, "Antep fıstığı zammıyla beraber fıstıklı baklava üretimini 4 gün durdurduk. Fıstık fiyatları gerileyince, sınırlı üretime devam ettik. Fıstık fiyatları, geçen bayrama kıyasla daha iyi durumda, ancak hala pahalı... Fıstık fiyatları bu şekilde seyrederse yoğun fıstıklı olan ürünlerde fiyat yapılanması planlıyoruz. O dönemdeki zararı kendi sinemize çekerek maliyetlere yansıtmadık. Fıstık fiyatlarının gerilemesinde İzmir'in çok büyük payının olduğuna inanıyorum. Boykota uyan firmalara da teşekkür ediyorum" dedi. (DHA)