MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in yeni süt devrimi Kılıçdaroğlu'nun 'iktidar' mesajlarıyla yola çıktı!
Yerel Yönetimler
26 Eylül 2021 Pazar 14:42

İzmir'in yeni süt devrimi Kılıçdaroğlu'nun 'iktidar' mesajlarıyla yola çıktı!

Büyükşehir Belediyesi şirketi BAYSAN tarafından Bayındır'da 100 milyonluk yatırımla hizmete alınacak süt fabrikasının temel atma törenine katılan CHP Genel Başkanı üretim vurgusu yaparken, 'iktidar' mesajları verdi.

GERÇEKİZMİR - Yerelde kalkınma politikaları kapsamında üreticiğe desteğini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi bir önemli tesisi daha hizmete almak için düğmeye bastı. 

Yapımı İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi BAYSAN tarafından 100 milyon liralık yatırımla gerçekleştirilecek ve günde 100 tonluk üretim kapasiteli süt işletme fabrikasının Bayındır’daki temel atma töreni Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Törene Kılıçdaroğlu ve ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç, Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Parti Meclis Üyeleri Rıfat Nalbantoğlu, Devrim Barış Çelik, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, Sevda Erdan Kılıç, Murat Bakan, Ednan Arslan, ilçe belediye başkanları ve eşleri, kooperatif başkanları ve ortakları, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve şirket yöneticileri, Baysan Genel Müdürü Murat Onkardeşler, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, İzmir'in her yerinden gelen üreticiler ve çok sayıda İzmirli katıldı.

BU KADERİ DEĞİŞTİRECEĞİZ! 
Kılıçdaroğlu törendeki konuşmasına gençlere seslenerek başladı ve şu ifadeleri kullandı. 
Yapılacak seçimde 6 milyon 300 bin genç Türkiye’ye demokrasi, özgürlük ve bereket getirecek. Çok güzel bir fabrikanın temelini atıyoruz. Üretmek kadar değerli bir şey yoktur. Üretmek alınteri, kazanmak, onurla gezmek, elaleme muhtaç olmamak demektir. Batı'nın egemen güçleri bize 'Neden toprağı ekiyorsunuz, ne lazımsa biz verelim' diyorlar, 'Bizim çiftçimiz kazansın' diyorlar. Ya bizim çiftçimiz ne olacak? Bu kaderi değiştireceğiz!

CHP Lideri açıklamalarına, "Bu ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Milletin efendisi' der. Efendi bırakmadık. Herşey dışarıdan geliyor? Saray’dan bakarsan çiftçinin durumunu göremezsin. Elin oğluna kazandırıyoruz, bizim çiftçimiz neden kazanmıyor? Şu anda iktidar değiliz ama inşallah olacağız. İktidar değiliz ama bütün belediye başkanlarımız siz kazanın diye çaba harcıyorlar. Siz kazanacaksınız, çocuklarınız kazanacak, daha iyi bir yaşam standartı yakalayacak" diye devam etti. 

Üretim vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "Bir ülke üretirse güçlü olur. Şunu bir düşünün... Konya’dan küçük Hollanda devleti yılda 180 kusür milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor, bizim ihracatımız 18-20 milyar dolar.  Neyimiz eksik? Siyasetimiz eksik. Doğru bir siyasetle kazanacağız" dedi. 

FAİZLERİ BİR HAFTADA SİLECEĞİM! 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi eleştiren CHP Lideri şunları söyledi: Adı Tarım Bakanı, çiftçiyi 'Çok çok çalışır, az az kazanır' diye tanımlıyor. Çok çalışacak ama az kazanacak! Neden? Çiftçinin traktörüne iktidarımızda hiç kimse haciz koyamayacak. Adamı perişan etmişsiniz, geliyorsunuz traktörünü götürüyorsunuz. Açlığa mahkum ediyorsunuz. Sizin bankalardan aldığınız, kooperatiflerden aldığınız kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğim. 

Kılıçdaroğlu konuşmasında fabrikanın açılış tarihini de açıkladı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslenerek, "Başkan burada güzel peynirlerden, sütten söz ettin. İnşaallah bize de nasip olacak. Fabrikada oturacağuz emekçilerle sohbet edeceğiz. Nisan ayında çalışacak burası inşallah" dedi.  

BİZDE KAPIYI POLİS ÇALIYOR! 
Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Süt üretmek nedir biliyor musunuz? Gelişmiş ülkelerde sabah kapıyı önce sütçü çalar, çocuklar süt içsin diye... Bizde ise kapıyı polis çalar, gençleri tutuklamak için! Neden? Bir tweet atmış diye... Buna da son vereceğim gençler, istediğiniz tweeti özgürce atabileceksiniz. Bu ülkede her evde huzur olacak, hiç bir çocuğun yatağa aç girmediği bir ülke inşa edeceğiz. Ahdım var, niyetim var, yeteneğim var. Bunu mutlaka yapacağız! 

CHP Lideri konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'e teşekkür ederek tamamladı: Bu tesisi İzmir’e ve ülkeye kazandıran Başkan Tunç Soyer’e teşekkür edeerim. Unutmayın Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Her fabrika bir kaledir!" der. Her fabrikada alın teri, bereket vardır. Her fabirka bizim el avuç açmamızı engeller...  

“Bereketi bol olsun”
Başkan Tunç Soyer törende yaptığı konuşmada “Günde 100 ton süt işleyeceğimiz bu fabrikayla, dökme ürün dönemini kapatarak katma değeri yüksek çok sayıda süt ürünü üreteceğiz. Fabrikamız, son yıllarda kamu eliyle kurulan en büyük tarımsal işletmelerden biri olacak. Küçük Menderes’in üreticileri, kimsenin ucuz dökme ürün tedarikçisi değildir. Kendi toprağının ve milletin efendisidir. Yüz milyon liralık bu yatırımı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün efendimiz dediği köylülerimize layık olmak için kuruyoruz. Hepimize hayırlı olsun. Bereketi bol olsun” dedi.

“Bu topraklar çocuklarımızın da rızkını vermeye devam edecek”
Tarımın İzmir ve Türkiye’nin can damarı olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Ovaları, dağları ve uçsuz bucaksız yaylalarıyla Anadolu ve Trakya, binlerce yıldır atalarımızı doyurduğu gibi bugün bizi de besliyor. Biz korudukça, bu topraklar çocuklarımızın da rızkını vermeye devam edecek. Kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Türkiye’de tarımın 20 yıla yakın bir süredir tümüyle küresel tarım şirketlerinin istediği biçimde şekillendiğini vurgulayan Başkan Soyer, yakın zamana kadar çeşit çeşit atalık tohumlarımızı serptiğimiz vatan toprağına, artık ithal tohumları ve ilaç diye satılan zehirleri saçtığımızı, bereket yerine, kuraklık ve yoksulluk biçtiğimizi söyledi.

“Başkaldırdık”
“Biz İzmir’de ülke topraklarımızın bu sessiz işgaline başkaldırdık” diyen Başkan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç holdingleşmiş büyük tarım şirketi yerine yüz binlerce küçük üreticimizi destekliyoruz. Tohumundan gübresine ithalata bağımlı bir düzen yerine yerli ve milli bir tarım ekonomisi kuruyoruz. Bu iddiamızın tam merkezinde tarımsal planlama için kurduğumuz yeni kurumlar ve kurallar yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi imkanlarıyla Türkiye’de ilk defa ‘tarımsal stratejik planlama’ sistemini kurdu. Bu sistemi kurmamızın nedeni çok basit. Çitçimizin kaderine terk edilmediği ve kendini güvende hissettiği bir gelecek tesis etmek. Köylümüzün neyi ne kadar ekeceğini, üretirken ne kadar harcayacağını, ürününü kime, kaç liradan satacağını ve günün sonunda ne kadar kazanacağını bildiği planlı bir tarım ekosistemi kurmak. Bu mümkün mü? Elbette mümkün. Tüm gelişmiş tarım ülkeleri bunu böyle yapıyor. Örneğin Türkiye’nin tek bir ili büyüklüğündeki Hollanda’nın dünya tarımında ikinci olmasının ana nedeni tarımsal planlamaya yaptıkları yatırımdır.”

“Baysan üretimi doğrudan destekliyor”
Büyükşehir’in Çiğli Sasalı’da kurduğu İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nin İzmir tarımı için kısa, orta ve uzun soluklu stratejik planlar yaparak Türkiye’de bir ilki yaptığını belirten Başkan Soyer, “Bu merkezde koordine edilen İzmir Tarımı ekosistemiyle tohumun tarlaya düşme anından satışa, ihracata ve kırsal turizme kadar uzanan altı ayaklı bir eylem planı uyguluyoruz. Bir yandan İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’miz üretimin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat düzenlemesiyle uyumlu yerel kurallarını tarif ederken, diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Belediye şirketimiz Baysan ayni yardımlar, alım ve satış garantileri ile üretimi doğrudan destekliyor” dedi.

“Beş ürün sınıfı belirledik”
İklim krizinin Türkiye’deki en ciddi sonucunun su kaynaklarındaki hızlı azalma olduğunu söyleyen Başkan Soyer “Hal böyleyken Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 77’si tarımsal sulamada kullanılıyor. Üstelik çoğu vahşi sulamayla üretilen ürünlerden çiftçilerimiz yeterli gelir edemiyor ve köylerini terk ediyor. Türkiye tarımı hem yoksulluğun hem de kuraklığın içine sürükleniyor. İzmir Tarımı bu noktadan hareketle su kaynaklarını tüketmeyen atalık tohumları ve yerli hayvan ırklarını destekliyor. İzmir ili genelinde ihracat yapılabilecek kadar yüksek niceliğe ve niteliğe sahip, iklimle uyumlu beş ürün sınıfı belirledik. Tümü yerli tohum ve ırklardan oluşan bu tarımsal mozaiğin birinci ayağı mera hayvancılığı, ikincisi tahıl ve baklagiller, üçüncüsü zeytin ve zeytinyağı, dördüncüsü üzüm, incir ve badem gibi susuzluğa dayanıklı meyveler, beşincisi ise kıyı balıkçılığı. Bunların tamamı İzmir’in küçük üreticileri tarafından yüksek miktarlarda üretiliyor” dedi.

“Kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele ediyoruz”
İzmir Tarımı ile üreticinin alın terini Anadolu tarımının genetik mirasıyla yeniden buluşturarak güçlü bir tarım ekonomisi inşa ettiklerini belirten Soyer, “Bunu yaparken üretim koşullarını tüketicinin değişen beklentilerine göre yeniden düzenliyoruz. Dökme ürün dönemini kapatarak, katma değerli tarımı destekliyoruz. Bunun için üreticimizin toprak ve su kadar bilgi ve teknolojiden de beslenmesine imkân tanıyoruz. Bu sayede tarımdaki kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele ediyoruz. Bir yandan kırsaldaki İzmirlilerin ekmeğini büyütüyor, diğer yandan şehir merkezindeki milyonlarca vatandaşımızın sağlıklı ve ekonomik gıdaya erişimini sağlıyoruz. Başka bir tarım mümkün ifademiz işte tam da bunun tarifidir” şeklinde konuştu.

Tarımsal üretim için 906 milyon lira
İzmir Tarımı’nın tarım ekonomisini desteklemenin yanı sıra tarımın yegâne var oluş nedeni olan toprak ve su kaynaklarını koruma çalışmalarını da kapsadığını belirten Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kapsamda, geçtiğimiz Temmuz ayında Gediz Havzası’nı karış karış gezerek bir eylem planı hazırladık. Benzer bir eylem planını, Küçük Menderes Havzamız için de geliştirdik ve kısa süre sonra yapacağımız bir saha programıyla attığımız tüm adımları yerinde inceleyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyemizin tarımsal üretim için son iki yılda tahsis ettiği toplam miktar 906 milyon lira. Bunun yaklaşık üçte biri, bugün temelini attığımız Süt İşleme Fabrikası gibi katma değer odaklı yatırımlarımız. Geri kalanı ise doğrudan İzmirli üreticimizin hanesine giren ürün alımları ve ayni yardımlar. Size söz veriyorum. Önümüzdeki yıllarda bu desteğimizi ikiye katlayacağız. İzmir ve Türkiye tarımı için önemli bir kilometre taşı olduğuna inandığımız bu tarihi günde bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyorum. İzmir’de çiftçimizle kurduğumuz kader arkadaşlığının sizin sayenizde daha da büyüyeceğini ve tüm Türkiye’ye yayılacağını şimdiden görebiliyorum. Süt işleme fabrikamızın İzmir’in Bayındır’ına ve Küçük Menderes Havzamıza çok yakışacağını biliyorum. İzmir’imize ve tüm ülkemize hayırlı olsun.”

110 milyon lira ürün alınacak
Bayındır’da 100 milyon lira yatırım maliyetiyle kurulan Bayındır Süt İşleme Fabrikası, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip olacak. 130 kişiye istihdam sağlayacak fabrika ile yılda 44 milyonu keçi, koyun ve manda sütü olmak üzere toplam 110 milyon lira ürün alınarak üreticiye destek olunacak.
Fabrikada İzmir Mozerellası başta olmak üzere, keçi ve koyun sütünden peynir, kaymak, dondurma ve yoğurt gibi ürünler de marka haline getirilerek dünyaya pazarlanacak. Süt İşleme Fabrikası, 2022 yılının ilk aylarından itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir