MENÜ
İzmir 24°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir sularındaki faciada kan donduran iddia: Kaçakçılar zorlamış!
Güncel
16 Kasım 2023 Perşembe 08:13

İzmir sularındaki faciada kan donduran iddia: Kaçakçılar zorlamış!

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu’nun Çeşme’de 6 mültecinin ölümüne neden olan bot faciasına ilişkin açıklamasında sağ kurtulanların ifadelerine de yer verilirken, olumsuz hava koşulları nedeniyle yola çıkmak istemeyen mültecilerin insan kaçakçıları tarafından zorlandığı iddia edildi.

GERÇEKİZMİR – Ülkelerindeki savaş, baskı ve yoksulluk gibi nedenlerle ve Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilerin Ege Denizi’ndeki yeni hayat yolculuğunda yaşanan facialara bir yenisi eklendi.

İzmir Çeşme ilçesinde 13 Kasım pazartesi günü meydana gelen bot faciasında 6 mülteci yaşamını yitirdi.

Kahreden olay sonrası İzmir Mülteci Dayanışma Platformu’ndan önemli açıklamalar geldi.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu mültecileri ‘ölüm’ yolculuğuna iten sebeplerin bir türlü oluşturulmayan göç politikaları, nefret söylemleri ve gelecek kaygısı olduğu vurgulanırken, faciadan sağ kurtulanların ifadelerine de yer verildi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yola çıkmak istemeyen mülteci grubunun kaçakçılar tarafından yolculuğa zorlandığı iddia edildi.

“FIRTINAYA RAĞMEN KARANLIKTA TEKNEYE BİNDİRİLMİŞLER”

Bot faciasında hayatını kaybeden mülteci ve göçmenlerin, olumsuz hava koşulları nedeniyle aslında yola çıkmak istemediği belirtilen açıklamada, “13 Kasım 2023 tarihinde, sabah saatlerinde bir mülteci botunun battığı haberi geldi. Platform olarak ilk başta haberin doğru olmayabileceğini düşündük çünkü Çeşme’nin de dahil olduğu İzmir genelinde gece başlayan ve sabah saatlerinde bile şiddetle devam eden yağmur ve fırtına vardı. Bırakalım Yunan Adaları’na botla geçmeyi, yolcu taşıyan büyük feribotların bile riske girmeyip seferlerini iptal ettiği, deniz kenarında yürümenin bile mümkün olmadığı bir havada kimse canını tehlikeye atıp merdiven altı üretim botlara binmez diye düşündük. Bizim düşündüğümüzü mültecilerin paralarını alıp Sakız Adası’na götürmeyi vaat eden kaçakçılar da ‘düşünmüş’ olacak ki bot yerine küçücük bir tekne tahsis etmiş toplamda 13 kişilik bir gruba. 12 Kasım’da, saat 18.00 civarı mülteciler Basmane’den alınmış ve Alaçatı’da Kleopatra Koyu’na getirilmiş, burada yağmurun altında saatlerce bekleyen grubun havadan kaynaklı itirazlarına rağmen parayı alanlar sabaha karşı, karanlıkta tekneye bindirmiş insanları. Elbette insanların yürümekte zorlandığı bir havada açık denize sürülmüş olan tekne dalgaların etkisiyle batıyor ve maalesef 13 kişiden sadece ‘şanslı olan’ 6 kişi canını kurtarabiliyor. Diğer 6 mültecinin dünyada gördükleri son şey, Ege Denizi’nin soğuk suları oluyor. Henüz anne sütü hariç dünyadaki hiçbir şeyin tadına bakamayan 2 aylık bebek de Ege Denizi’nin tuzlu sularını ilk ve son kez ciğerlerine dolduruyor” denildi.



“ORGANİZATÖRLER PARA İADESİ YAPMAMAK İÇİN DENİZE SÜRMÜŞ”

Mültecileri ‘ölüm’ yolculuğuna iten sebeplerin bir türlü oluşturulmayan göç politikaları, nefret söylemleri ve gelecek kaygısı olduğu vurgulanan açıklamada, “Bizler Çeşme Devlet Hastanesi’nde sağ kurtulanlarla irtibat kurmaya çalışırken başka bir haber geldi; 37 mülteciyi taşıyan başka bir tekne, yine sabaha karşı, Çeşme yakınında bulunan adanın kayalıklarına çarpmış ve tekne parçalanmış, neyse ki ‘şanslı’ mülteciler can kaybı olmadan adaya sığınmış ve birkaç denemeden sonra sahil güvenliğe ulaşmışlar. Çoğunluğu Afrikalı olan grubun içinde yine Filistinli gençler de vardı, istisnasız herkes üstlerinde ıslak kıyafetleri ile tir tir titriyordu. Yine bu insanların paralarını alan organizatörler itirazlara rağmen para iadesi yapmamak için tekneyi denize sürmüşler. Hastanede, acilde, morgda, sahil güvenlikte kim ile konuşsak herkesin aklında aynı öfkeli soru vardı: Bu havada denize mi gidilir? Bizler bu sorunun cevabının insan tacirlerinin para hırsından kaynaklandığını zaten biliyoruz ama yıllardır Türkiye’de bulunan bir mültecinin neden şimdi burada yarım yamalak da olsa kurduğu düzeni bırakıp tekrar yola çıkmaya çalıştığının sebebini de biliyoruz: Bir türlü oluşturulmayan göç politikaları, sermayenin mülteciler üzerinden rekor karlar elde etmesi, insan canına kıymet vermeden bir kaç oy fazla alacağım diye beyinlerindeki ırkçılık irinini medyadan boca eden politikacılar, bunun neticesinde mültecilerin her şeyin sorumlusu ilan edilmesi bu insanların burada bir gelecek tahayyülü kuramamalarına ve fırtınalı havada bile yeniden yola düşmelerine sebep oluyor. Şimdi İzmir Kimsesizler Mezarlığı’nın nüfusu 6 kişi daha arttı, kim bilir belki de anne ve bebeği koyun koyuna yatırırlar ve bir mezar yeri tasarruf edilmiş olur ve o mezara paralarını, sermayelerini gömerler” ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir