MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir ulaşımında 90 dakika bilmecesi: Ücretsiz yararlanacak kesim yüzde 1 mi?
Yerel Yönetimler
14 Ağustos 2020 Cuma 13:42

İzmir ulaşımında 90 dakika bilmecesi: Ücretsiz yararlanacak kesim yüzde 1 mi?

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in 90 dakika uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklama sonrasında verilerle konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Hızal, “İlk biniş 3.56 TL’ydi, 3.46 TL oldu. İlk binmede 10 kuruş düştü. Ama toplamda 90 kuruş zam yapılmış oluyor. İlk aktarmada yüzde 12, ikinci aktarmada yüzde 25 oranında zam var. İkinci aktarmadan sonraki aktarma yüzde 1’in altında. Bunu yapan yok” dedi.

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım ücretlerinde yeni uygulamaya geçmesi kentte tartışmaları beraberinde getirdi. Aktarmaları kapsayan 90 dakika uygulamasında yapılacak düzenleme hem vatandaşların hem de muhalefetin tepkisini topladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kamuoyuna yaptığı açıklamada, “Toplu ulaşım ücretlendirme sisteminde yapacağımız değişiklikle 90 dakika aktarma süresini 120 dakikaya uzatıyoruz. Tek biniş ücretinde 10 kuruş indirime giderek 3.56 TL’den 3.46 TL’ye düşürüyoruz. İlk iki aktarmada 50’şer kuruş alınırken sonraki aktarmalar ücretsiz olacaktır. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde hiçbir değişiklik yapılmadığı gibi aktarmalar da ücretlendirilmedi” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte kafalarda soru işaretleri oluştu. Ulaşım aracını tek seferde kullananların oranı ve ilk iki aktarma sonrasında üçüncüden (ücretsiz olandan) faydalanacak olanların sayısı merak edildi. İzmirli vatandaşlar tek seferlik kullanım yaptığında 10 kuruşluk bir indirimle karşılaşacak fakat iki aktarma ilave edildiğinde ise şu anki fiyattan 90 kuruşluk fazla bir miktar ödeyecek.

ÜCRETSİZ KULLANACAKLAR YÜZDE 1’İN ALTINDA!
Gelişmelerle ilgili konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal veriler sunarak konuya açıklık getirdi. Hızal, “İlk biniş 3.56 TL’ydi, 3.46 TL oldu. İlk binmede 10 kuruş düştü. Ama toplamda 90 kuruş zam yapılmış oluyor. İlk aktarmada yüzde 12, ikinci aktarmada yüzde 25 oranında zam var. İkinci aktarmadan sonraki aktarma yüzde 1’in altında. Bunu yapan yok. Elimizde net veri var. Hatta yüzde 1’in altında…” dedi.

YÜZDE 63’LÜK VERİ DOĞRU DEĞİL!
Hızal ayrıca, Soyer’in, “Elektronik ücret toplama sisteminden alınan verilere göre; İzmir’de toplu ulaşımdaki tüm binişlerin yalnızca yüzde 37’si aktarma kapsamındadır. Geri kalan yüzde 63 gibi bir grup yeni sistemle daha ucuz ulaşım olanağı bulacaktır” ifadelerini de değerlendirdi. Hızal, “Başkanın verdiği veride sıkıntı var. Hiç aktarma yapmayan kitle yüzde 63 olarak belirlendi. O aslında evinden, sokağından ilçe merkezine gidenlerin hesaplandığı bir sistem. Tam bir algoritmayla yapılmış hesaplama değil. O yüzden çok daha yüksek çıkar. Tam tersi çıkma olasılığı çok yüksek. Orada bir matematik ve kelime oyunu yapılmış. Yüzde 63’lük veri doğru değil. İlçe merkezine taşınan kişilerin oran ya da sayısıdır bu. Ama ilçeler arasındaki geçişi sağlayan veriler kullanılmadığı için oranlar böyle çıkıyor. Yoksa çok daha yüksek çıkar. Ücretsiz faydalanacak kesim için bize yüzde 1 dediler ama daha da aşağıdadır” açıklamasına imza attı.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir