Halil İbrahim GÜLER/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Meclis üyesi Dr. Mustafa Vatansever artan nüfus yoğunluğu ve kentin gelişimine rağmen son 10 yılda 112 acil servis ambulans sayısında değişiklik olmadığını söyledi.
HASTA NAKİL ARAÇLARINDA SOVYETLER BİRLİĞİ’NE DÖNÜŞ”
Vatansever, 8 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığının Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğe göre hasta nakil araçlarının görünümünde değişikliğe gidileceğini kaydeden Vatansever, hasta nakil ambulansları dediğimiz (beyaz, üzerinde ambulans yazan mavi şeritli) araçlar var. Yönetmelik, bütün araçların griye boyanmasını ve üzerindeki ışıklandırmaların ve ambulans yazılarının kaldırılmasını öngörüyor. Nerede yapılmış? Geçmişte bu uygulama Sovyetler Birliği ve bağlı olan ülkelerde yapılmış. Ancak onların üzerinde bile tepe lambaları var ve ambulans yazıyor. Üzerinde ışıklandırma olmayacak 'ambulans’ yazmayacak. Bu ambulanslarla bir yerden bir yere nakledilmek ister misiniz?” dedi.
“BU TRAFİKTE NASIL YOL ALACAKLAR?
Vatansever sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ayrıca nakil ambulansları acil durum ve afetlerde 112 acil ambulanslarına destek olarak kullanılıyor. Gri renkli bu araçlar bir afet durumunda tepe lambasız olarak nasıl kullanılacak. İçindeki hastanın nakil sırasında durumu kötüleşirse bu trafik yoğunluğunda nasıl yol alabilecek. Bu yönetmelikte acilen değişiklikler yapılması gerekiyor. Kriz var deniliyor, bu krizde böyle bir şey yapmaya gerek var mı?” açıklamasını kullandı.
“İLÇE BELEDİYELER ARTIK AMBULANS ALAMAYACAK”
Yeni yönetmelikte ilçe belediyeleri de ilgilendiren kritik bir kararın olduğuna vurgu yapan Vatansever, “Yeni yönetmelikle, ilçe belediyelerinin ambulans alması mümkün değil, ancak bağış alabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarına kimlerin ambulans alabileceği yazılmış. Bunun için üçten fazla ambulansı olanlar bir servis kurmak zorunda. Ve uygunluk belgesi alacaklar. Bu uygunluk belgesini denetleyenlerin içinde hekim var mı, yok. Ben uzun yıllar acil hekimliği ve ambulans hekimliği yaptım. Böyle bir şey mümkün olabilir mi?” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR’E NEDEN BÜTÇE AYRILMIYOR?”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Eşrefpaşa Hastanesi’nin kamu kuruluşu olmasına rağmen bakanlık ve SGK tarafından yaptığı acil servis ambulans hizmetine bütçe ayrılmadığını belirten Vatansever, “Büyükşehir, 11 ambulans ve 5 tane de nakil aracı ile 112 sistemiyle entegre İzmirli vatandaşlara hizmet veriyor. Peki, para alıyor muyuz? Almıyoruz. Ama 112 servisine SGK’dan global bütçeden para aktarılıyor. Büyükşehir’in ambulanslarına da bu hakkın verilmesini istiyoruz. Kamu kurumları, özel ambulans şirketleriyle sözleşme imzalıyor. Bu beni geçmiş dönemlerde yapılan özelleştirmelerden dolayı fena bir şekilde kaygılandırıyor. Ülkemizdeki 112, çok başarılı bir sistem. Acaba bunlar da özelleştiriliyor diye insanın aklına gelmiyor değil” açıklamasında bulundu.
“İZMİR’DE AMBULANS MEZARLIKLARI OLUŞTU”
Son 10 yılda İzmir’de artan nüfus yoğunluğuna ve gelişmişliğe rağmen ambulans sayısı hiç artmamıştır. Kent merkezi ve çevresiyle birlikte 120’ye yakın acil servis ambulansı var. Bunların 100 tanesi aktif iken yaklaşık 20 tanesi aktif olarak kullanılmıyor. İzmir’in farklı bölgelerinde özellikle Çiğli tarafında gezerken ambulans mezarlıkları oluştu. Yeni yönetmelikte 20 yıl boyunca bu araçlar çalışabilir deniliyor. Bu araçlar yılda 100 bin kilometre yol yapıyor. Yaşlanan bu ambulanslarla hasta nakli mümkün değildir. Sağlıktan tasarruf ölüm getirir. İzmir’deki bütün 112 ambulanslarının gözden geçirilmesi gerekenleri yenilenmesini ve sayılarının artırılması yönetmelikte de bu 20 yıllık maddenin ortadan kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.