Ulusal ve uluslararası ticaretin en yoğun gerçekleştiği platformlardan biri olan fuarların,Türkiye ve dünyada fiziki olarak bir süredir gerçekleşememesi, fuarcılık sektöründe yeni atılımların hız kazanmasına sebep oldu. Bu kapsamda, T.C. Ticaret Bakanlığı Türkiye’de fuarları sanal ortama taşırken, konuyla ilgili ilk adım Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İZFAŞ tarafından atıldı. Türkiye’nin ilk sanal fuar organizasyonu T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde ve İZFAŞ desteği ile gerçekleştiriliyor. Ayakkabı ve saraciye sektörlerinin Türkiye ve dünyadaki öncüleri 1-3 Haziran tarihlerinde Shoedex 2020’de buluşuyor.
“Uluslararası ticaret küresel zincirle birbirine bağlı”
Pandeminin bütün dünyadaki ticari dinamikleri temelden değiştirdiğini ve bu değişikliğin çok kısa bir sürede gerçekleştiğini belirten İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, uluslararası fuarların ertelenmesinin küresel tedarik zincirindeki etkilerinin açıkça hissedildiğini dile getirdi. Karaosmanoğlu Alıcı, “Bu süreçte, uluslararası ticaret küresel zincirle birbirine bağlı olduğu için devam ediyor. Bizler de uluslararası seyahatlerin olmadığı ve fuarların düzenlenemediği bu dönemde ticareti nasıl devam ettirebileceğimizi düşündük ve teknolojiye daha fazla ağırlık verdik. Online fuarcılık çalışmaları son zamanlarda dünya fuarcılık gündemine oturdu. Ar-Ge çalışmaları hızlandı ve bunu sektöre adapte edecek ara çözümler kullanılmaya başlandı. Biz de İZFAŞ olarak bu konu üzerinde önemle duruyoruz” dedi.
“Ticaretin devam etmesi şart”
Fuarcılığın bir kent koalisyonu gerektirdiğini dile getiren Karaosmanoğlu Alıcı, “Fuarcılığın yakın geleceğinin temellerini ülkemizde atmak ve bunun öncüsü olmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sanal Fuarcılık üzerine yaptığımız çalışmalar ve topladığımız verilere göre buna hızlıca adapte edebileceğimiz sektörler mevcut. Fiziksel fuarların devam edemediği süreç ve sektörlerde teknolojiye ayak uydurmak için biz hazırız. Shoedex 2020, İZFAŞ ile Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından fuarcılığın online olarak da yapılmasına yönelik atılmış önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.
Ticaretteki dijital dönüşüm ülkeye döviz kazandırıyor
Türkiye ekonomisi ve Ayakkabı sektörünün zorlu süreçlerden geçtiğini dile getiren Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar ise, bu süreci atlatabilmek için e-ticaret ve e-ihracatın Türkiye’yi dünyaya bağlayan önemli bir kapı olduğunu söyledi. Zandar, Türkiye’de her gün ekonominin konuşulması gereken bir döneme girildiğini ve bu zorlu dönemde ticaretteki dijital dönüşümün ülkeye döviz kazandıracak çalışmalar arasında başı çektiğini belirtti. Fuarların ihracatın değişmez bir parçası olduğunu ve onların dijital ekosistemde destekleyici güç olarak kullanılması gerektiğini söyleyen Zandar, “Dünya iletişimin en hızlı olduğu ve sanal veri akışının zirveye ulaştığı bir dönem yaşıyor. Biz de ekonomik kalkınmanın en önemli yapı taşlarından birinin teknolojik dönüşüm olduğuna inanıyor ve kendi adımıza e-ihracatı hedef alıyoruz. Elimizdeki telefonlar artık bizim birer parçamız, ofisimiz hatta standımız. Bu yüzden üreticilerimizi elektronik ortama taşımak zorundayız. Dünya genelindeki ticaretin belirli bir kısmı bugünlerde online platforma geçtiği için fuarcılığı da aynı oranda dijitale taşıyoruz. Ayakkabı sektörü fuarcılık adına bu dönüşümü başlatacak önemli bir adım attı” dedi.
Online platformda neler var?
“Let’s meet digital” sloganıyla Shoedex 2020; yeni dönem fuarcılığının alternatifi değil tamamlayıcı bir unsuru oluyor. Akıllı eşleşme filtresi ile desteklenen etkinlikler üç gün boyunca ziyaretçilerini bekliyor. Ayakkabı ve saraciye sektöründen 30 üretici firma, sonbahar-kış koleksiyonlarını küresel ölçekteki 250 profesyonel satın almacıyla www.shoedex.events adresinde buluşuyor. Platformda aynı zamanda canlı etkinlik ve online seminerler yapılıyor. Her firmanın bir profil sayfası olacak ve firmalar istedikleri ürünü görsellerle tanıtabilecek. Alıcılar ile ihracatçılar, oluşturulan B2B platformunda online olarak görüşüp buradaki ürünleri inceleyerek sipariş verebiliyor. Site ziyaretçileri aynı zamanda, anlık mesajlaşma ve görüntülü konuşmayla sürekli etkileşim halinde kalarak yurt içi ve yurt dışı etkinliklerle ilgili duyurulardan da haberdar olabiliyor. Tüm paydaşların birlikte çalışıp üreterek katma değer yaratacağı platform, aynı zamanda ulaşımı kolay ve maliyeti düşük olduğu için katılımcılara da büyük bir avantaj sağlıyor. Platforma katılan herkes, 3 Haziran tarihine kadar yeni ürün ve trendleri evlerinden çıkmadan takip edebilecek.
35 ziyaretçi ülke
Shodex 2020; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Çekya, Fas, Filistin, Finlandiya, G. Kore, Hindistan, Hong Kong, Irak, İngiltere, İran, İrlanda, İsrail, İsveç, İtalya, Karadağ, Katar, Kıbrıs, Moldova, Nijerya, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan’dan ziyaretçilerini ağırlıyor.