Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'deki bilim insanları aşı çalışmalarına hız kazandırırken DSP Genel Başkan Yardımcısı, Veteriner Hekim Karakülçe'den flaş bir hareket geldi. Türkovac'tan sonra çalışmaları hızlanan VLP aşısı için gönüllü olan Karakülçe, "Gönüllü çoktu. İnsanlar bu işin olması için hükümetten, Sağlık Bakanı'ndan fazla çabalıyor. Millet yerli aşıya kavuşmak için hükümetten daha gayretli" dedi.
Mehmet İŞLER/ GERÇEKİZMİR - Dünya koronavirüs salgınıyla mücadelede ederken ülkelerde aşılamanın hızlanmasıyla birlikte olumlu gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'de bir yandan milyonlarca insana Çin'den getirilen Sinovac ile Almanya'dan alınan Biontech aşıları yapılırken bir yandan da yerli çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda açıklanan Türkovac'tan sonra bir yerli aşının daha çalışmalarında önemli bir aşama kaydedildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile eşi Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Gürsel tarafından geliştirilen VLP aşının Faz-1 aşaması tamamlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da gönüllü olduğu Faz-1'de aşının güvenli olduğu belirlendi. Faz-3 çalışması süren Turkovac'tan sonra insan deneylerine geçilen diğer aşı olan VLP'de Faz-2 aşaması, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen törenle başladı.
Gelişmeler eşliğinde Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Selçuk Karakülçe, VLP aşısında gönüllü oldu. Ankara'nın yolunu tutan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aşısını olan Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe açıklamalarda bulundu.
YERLİ AŞIYI HEP DESTEKLEDİK
Karakülçe, "Hayatım boyunca bu ülkenin insanının kendi insanına, doğal olarak kendine güvenmemesini gerçekten anlamakta zorlandım. Covid-19 infeksiyonunun ülkemizde görülmesine başlandığı ilk günlerden itibaren ülkemizin üretilebilecekse ilk aşıyı üreten ülkelerden olabileceğini her platformda açıklamalarımızla beyan ettik ve buna gönülden inandık. Biliyorduk ki Pasteur’ün kuduz aşısını bulmasının akabinde dünyada ikinci kuduz aşısını üreten ve o günden bugüne 120 yıldır aşı üretme becerisini kesintisiz sürdürmüş olan ülkemizin Sars-Cov -2 virüsüne karşı aşı üretebilme kapasitesi olduğunu bilmekteydik. Özellikle şahsımın veteriner hekimlik mesleğinin bir mensubu olmasından dolayı ülkemizde 5 aşı üretim tesisinde çeşitli virüslere karşı aşı üretim olduğunu, bu bilgi birikime sahip olan ülkelerden biri olduğumuzu bilmekteydik. Bütün faaliyetlerimizde ve beyanlarımızla sürekli olarak yerli aşımızı destekledik, hızlanması adına çaba gösterdik. Ancak bizim çaba gösterdiğimiz dönemlerde ülkemizde aşı üretim kapasitesinin olmadığını beyan eden çok sayıda akademisyenin ve siyasetçinin basındaki beyanatlarıyla ülkesinin gerçeklerini bilmediklerini görmek bizi üzmüştür. Bu nedenlerden ötürü bu faaliyetlerimizin son halkası olarak yerli aşıya verdiğimiz desteğin son nişanesi olarak bugün burada aşı çalışmaları için gönüllü olarak bulunmaktayım. Ülkemiz ve dünya Aşı bilimine ilkleri yaparak büyük katkılar yapmış Adil Mustafa Şehzadebaşı, Ord.Prof.Dr. Süreyya Tahsin Aygün, Şefik Kolaylı, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Dr. Refik gurhan ve diğer bilim insanlarımızı burada saygı ve minnetle yad etmek isterim. Bu ve benzer aşı çalışmalarını yapan bilim insanlarımıza şükranlarımı sunarım" dedi.
YAŞASIN YERLİ VE MİLLİ AŞIMIZ!
Karakülçe, "Bütün ekibe yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye'de beklediğimiz zamandan sonra da gelse sonuçta çalışmaların neticelenmesi sevindirici. Şu anda bütün alanda yerli aşımızı kullanıyor olmayı çok isterdik. Ama biz bilim dünyamıza yürekten teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin bunu üretme gücünü olduğunu en başından beri söyledik. Gönüllü aşı donörü de olduk. İnşallah ülkemiz bunu aşacak. Kendi aşımızı göğsümüzü gere gere yapacağız. Dünyaya örnek olarak mazlum halklara çağrı üreterek ülkemiz yolunda gidecek. Yaşasın yerli ve milli aşımız" diye konuştu.
İNSANLAR YERLİ AŞI İÇİN SAĞLIK BAKANI'NDAN ÇOK GAYRET GÖSTERİYOR!
Karakülçe ayrıca, "Gönüllü çoktu. İnsanlar bu işin olması için hükümetten, Sağlık Bakanı'ndan fazla çabalıyor. Millet yerli aşıya kavuşmak için hükümetten daha gayretli. Bunlar bu işi baştan sıkı tutabilirlerdi. Emeğini, yüreğini koymuş bilim insanlarımızın önünü açsalardı bu aşıyı daha önce üretmiştik. İnşallah Eylül-Ekim ayı gibi dördüncü dalga gelmeden bu işi bitirirler. Çünkü milletin takati kalmadı" dedi.
VLP AŞISI NEDİR?
Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliştirilen VLP aşısı. VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar, bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.Gürsel çiftinin geliştirdiği aşıyı TÜBİTAK'ın desteklediği belirtildi.
"18 yaşın üzerinde olan, herhangi bir sağlık problemi olmayan, ilaç tedavisi kullanmayan, bilinen böbrek ve karaciğer hastalığı olmayan, daha önce Kovid-19 geçirmemiş ve yapılan testlerde de antikoru olmayan insanlarımızı, özellikle de genç arkadaşlarımızı Faz 2 çalışmasına bekliyoruz" açıklaması yapılmıştı.
Gürsel de sosyal medya hesabından, "TÜBITAK Aşı konsorsiyumunun bir başarısı olan VLP aşımızın Faz-1 ara sonuçları kabul edilerek Faz-2 çalışmalarına başlanmasına TITCK tarafından en sonunda onay verilmiştir. İnsanlığa fayda getirmesi için tüm öğrencilerimizle gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.