İzmir'de 60 milyon TL'ye mal olan üretim tesisinin açılış töreninde konuşan KASTAŞ Sızdırmazlık Teknolojileri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, 1981 yılında İzmir 1'inci Sanayi Sitesi'nde başladıkları üretim sevdasının 1996 yılından bugüne Çiğli Atatürk OSB'de beş ayrı noktada devam ettiğini hatırlatarak, “Yeni yatırımlar gerçekleştirmek, dünya pazarlarında daha fazla söz sahibi olmak için üretim tesislerimizi Menemen'de tek çatı altında topladık" dedi. KASTAŞ'ın Türk Malı güvencesi ile ürettiği 17 binden fazla ürünün 80 ülkede alıcı bulduğunu hatırlatan Atılgan, 2018 yılının ilk yarısında Ar-Ge Merkezi kabulünün yapılması ile yeni ürün tasarımı ve üretiminde ivme kazanacaklarına dikkat çekti. Kastaş'ın İzmir'den çıkan bir marka olarak sızdırmazlık elemanları sektöründe dünyanın ilk beş üreticisinden biri olduğunu vurgulayan Atılgan, şunları söyledi:
"İhracatımızın kilogram değeri ise 1,37 Dolar seviyesinde. Buna karşılık ise 25 gramlık bir kalp pili 3 bin 700 USD'ye ve bu kalp pilinin kilogram değeri 170 bin USD'ye karşılık geliyor. 1 kilogram kalp pili üretimi, bir otobüsün değerine eşit. Bir TIR ilaç almamız için 27 TIR mermer satmamız; bir IPAD alabilmemiz için bin 800 kilogram domates satmamız gerekiyor. Bu verdiğimiz örnekleri tersine çevirebilmemiz için, teknolojik ürün üretimine odaklanmamız gerekiyor. KASTAŞ üretiminde ve ihracatında ülke ortalamalarının 40-50 katı seviyesinde katma değerli ürünün üretimini, satışını ve ihracatını yapmaktadır. Bu katma değer düzeyi gurur kaynağımızdır. Önümüzdeki dönemde yeni yatırım ve üretim kalemlerimiz, gıda sanayisinin ihtiyacı olan kauçuk ve plastik ürünlerin üretimi ve bir diğeri de havacılık ve savunma sanayisinin ihtiyacı olan ürünlerin tasarımı ve üretimi olacaktır."
SANİYEDE 15 ADET ÜRÜN
KASTAŞ'ın pazarda daha güçlü ve etkin olabilmesi için Ar-Ge ve teknoloji alt yapısını sürekli geliştirdiklerini, bu kapsamda beş hat olarak planlanan ve iki hat olarak devreye alınan otomatik depolama sistemine 2 milyon Euro yatırım yaptıklarını kaydeden Atılgan, yeni üretim tesisinde gerçekleştirilen teknolojik yenilikler hakkında şu bilgileri verdi:
“Otomatik Depolama Sistemi yatırımımız, ürünün sevk edilmesi sürecinde insan hatalarını minimize edecek, minimum iş gücüyle teslimatlara büyük hız ve kalite kazandıracak, lojistik anlamda bize büyük avantajlar sağlayacak. Diğer bir önemli yatırımımız AOSB'deki fabrikada fiziksel şartların yetersizliğinden sadece tek makinayla çalışma imkânı bulduğumuz, saniyede 15 adede kadar ürünün hem ölçü kontrollerinin yapıldığı hem de ürün üzerindeki fiziksel hataların tespit edildiği ikinci görsel kontrol makinamız bu ay devreye alınmıştır. 2018 sonuna kadar üç makinanın daha alımı ve kurulum kararı vardır. Böylece günde bir buçuk milyonun üzerinde seçim kapasitesi ile ürünlerimiz görsel ve ölçüsel kalite kontrolden geçecek ve müşteri memnuniyeti en üst seviyelere çıkabilecektir." (DHA)