Sahte içki nedeniyle meydana gelen ölümler yine Türkiye'nin gündemine oturdu. Düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor.
Yılbaşına sayılı günler kala sahte alkol kaynaklı zehirlenmeler arttı. Bursa'da sahte içkiden zehirlenip hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e, 10 kişinin tedavileri sürüyor.
Kabusun gölgesinde bir acı haber de İzmir'den geldi. İzmir'in Torbalı ilçesinde evinde ölü bulunan 63 yaşındaki kişinin sahte içkiden öldüğü öne sürüldü.
Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evinde yalnız yaşayan S.U'dan haber alamayan komşuları, durumu polise bildirdi.
İhbar üzerine adrese gelen ekipler, çilingir aracılığıyla girdikleri evde S.U'yu hareketsiz buldu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, S.U'nun hayatını kaybettiğini belirledi.
Evde etil alkol ile sahte içki yapımında kullanılan malzemeler bulundu.
Bursa ve İzmir'de operasyon
Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, sahte içki üretiminde kullanılan ve metil alkol olduğu değerlendirilen maddeyi Bursa'da R.A. ve hastanede tedavi gören F.İ'nin sattığını belirledi.
R.A. operasyonla gözaltına alındı.
Çalışmalarını sürdüren ekipler, R.A'nın içkileri kargo yoluyla İzmir'deki O.Y'den aldığını tespit etti. Bu şüpheli de İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yakalandı.
Emniyetteki işlemlerin ardından Bursa ve İzmir'de adliyeye sevk edilen R.A. ile O.Y. çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliklerince tutuklandı.
Piremir ve Akçağlayan Mahallesi'nde alkol aldıktan sonra fenalaşan 14 kişi, 112 Acil Sağlık ekiplerince Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çekirge Devlet Hastanesine kaldırılmıştı. Sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle tedaviye alınanlardan Ş.Ç. ve E.O, müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.
SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?
Sahte içkiler ne kokusundan, ne de tadından anlaşılıyor. Uzmanlar açık gelen şişelerden şüphelenilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
İçki şişelerindeki barkod ve etiketler de önemli ipuçları veriyor. GİB'in mobil uygulaması bondrollü ürün izleme sistemi sayesinde alkolün sahte olup olmadığı anlaşılabiliyor. Tek yapılması gereken şişe üzerindeki barkodu telefona okutmak.
METİL ALKOL ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Daha ucuz olması nedeniyle cazip gelen sahte içkinin tüketiminin faturası sonradan ağırlaşıyor.
Sahte içkinin neden olduğu zararlar, metil alkolün çeşidi ve kullanım miktarına göre farklılık gösteriyor.
Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı nedeniyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor.
Ayrıca beyinde yol açtığı hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler de baş gösteriyor. Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor. (AA, NTV)