MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kaçak RES'e keçiler de isyan etti 96 yaşındaki Sevim Efeler de!
Güncel
18 Şubat 2022 Cuma 13:10

Kaçak RES'e keçiler de isyan etti 96 yaşındaki Sevim Efeler de!

Çeşme ilçesi Germiyan Köyü'ne yapılmak istenen RES projesine karşı hukuki mücadele sürüyor. Bir porselen firması tarafından yapılmak istenen projeye karşı mahkeme tarafından yollanan bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulundu. Güne 96 yaşındaki Sevim Efeler'in dağın tepesine kadar çıkarak yaptığı ve projeyle bölgede yaşam ve yem alanları tehdit altına giren keçilerin protestosu damga vurdu. 

GERÇEKİZMİR - İzmir'in Çeşme ilçesi Germiyan Köyü'ne yapılmak istenen RES projesine karşı hukuki mücadele sürüyor. 

Bir porselen firması tarafından yapılmak istenen projeye karşı mahkeme tarafından yollanan bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulundu.

 

Bilirkişi incelemesi için özel güvenlik önlemleri alındı. Alana gelen jandarma timleri vatandaşları bölgeden çıkardı. Güne 96 yaşındaki Sevim Efeler'in dağın tepesine kadar çıkarak yaptığı ve projeyle bölgede yaşam ve yem alanları tehdit altına giren keçilerin protestosu damga vurdu. 

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü Ahmet Güler proje ve dava hakkında yaptığı açıklamada, "Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, hukuksal olanaklarını ise bunların hepsini kullanacağız. Güral porselen gibi bir ünlü bir firmanın hukuk hilesi yaparak doğayı tarihi tahrip etmesine izin vermeyeceğiz hukuk mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

Avukat Şehrazat Mercan da sürecin hukuk tarihine geçtiğini belirterek, “Süreç usulsüzlüklere ve bölge tahribatıyla dolu. Açtığımız iptal davası sonucunda 526 gün sonra bilirkişi incelemesi olacak. Hukuk tarihine geçti. Biz bölge halkıyla beraber incelemeyi takip edeceğiz. Doğanın korunması için mücadelemiz sürecek" dedi. 

NELER YAŞANMIŞTI? 
Bir porselen firması 2011 yılında Çeşme Germiyan'da hazine arazisi 57 dönüm bir alanın üzerine 10 megavatlık bir rüzgâr enerji tesisi (RES) kurmak istedi. Ancak çevrecilerin açtığı karşı davada çıkan 'ÇED gereklidir' kararı üzerine firma bu tesisi kurmakdan vazgeçti. Mahkemenın 'ÇED gereklidir' kararına rağmen firma hukuk hilesi yaparak, ÇED izni olmadan birinci derece tarihi SİT alanı olan ve eski antik çağdan kalma kalıntıların bulunduğu, eski bir Roma köyünün yerleşkesinin olduğu bölgeye izinsiz olarak iki adet rüzgâr enerjisi türbini kurdu. Yöre halkı ve çevreciler hemen bir karşı dava daha açtılar, kültür ve tabiat koruma kurullarına şikayet etti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir