MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadınlar meydanlara çıktı: Gülistan Doku nerede?
Güncel
5 Ocak 2021 Salı 14:25

Kadınlar meydanlara çıktı: Gülistan Doku nerede?

İzmir’de kadın örgütleri, Kadın örgütleri, 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolan Gülistan Doku için “Tam bir yıldır soruyoruz Gülistan Doku nerede?” diyerek eylem yaptı

5 Ocak 2020’de Dersim’de kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbeti bir yıldır belli olmadı. 21 yaşındaki Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturmalar bir yıldır devam etse de araştırmalar yetersiz ve eksik olduğu gerekçeleriyle eleştiriliyor. Kadın örgütleri de “Tam bir yıldır soruyoruz Gülistan Doku nerede?” demek için çeşitli kentlerde eylem yaptı. Üniversite Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, sık sık “Yasayı uygula kadını yaşat”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadınlar eşit yaşayacak” ve “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganları attı. 

HEP BİRLİKTE SORALIM
Eylemde basın metnini okuyan Üniversite Kadın Meclisleri Üyesi Ayça Gülenç, “Bugün günlerden 5 Ocak 2021. Gülistan Doku tam bir yıl önce, 5 Ocak 2020’de kayboldu. Bizler ilk günden beri Türkiye’nin her yerinde Gülistan’a ne olduğunu soruyoruz. Sorumuza yetkili hiç kimseden 1 yıldır hiçbir yanıt gelmiyor. İçişleri bakanlığı hiçbir açıklama yapmadan Gülistan’ı arama çalışmalarını durduruyor. Gülistan, kaybolmadan hemen önce görüştüğü baş şüpheli ile tartışmıştı. Daha sonra Gülistan’ın aynı kişi tarafından 2 kez alıkonulduğu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen şüphelinin ifadesi bile alınmadı. Kadınların mücadelesiyle şüpheliyi ülkeye getirme kararı alındı. Ancak bu karar da uygulanmadı. Bugün burada Gülistan Doku nerede diye sormak için toplandık. Ancak tek sorumuz bu değil. Yetkililerin başına ne geldiğini açıklaması gereken o kadar çok çocuk, kadın var ki! 5 gün önce 2020 raporumuzu açıkladık. 1 yılda en az 300 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Ancak veri bundan ibaret değil! 171 kadın da şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Tüm şüpheli ölümlerin aydınlatılması doğrudan devletin sorumluluğundadır. Türkiye, İstanbul Sözleşmesini imzaladığı an bu sorumluluğu kabul etmiştir. Arkadaşlarım, şüpheli şekilde hayatını kaybeden çocuklara, kadınlara, hala kayıp olanlara ne olduğunu hep birlikte soralım” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULATACAĞIZ
İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanması için hükümete çağrı yapan Gülenç, “Tüm şüpheler giderilene, hiçbir kadın cinayetinin üzeri örtülmeyene dek bizler buradayız. Genç kadınların talebi elbette ki sadece öldürülmemek olamaz. Kazandığımız haklarımızı, yaşamlarımızı böylesine geriletmelerine asla izin vermeyeceğiz. Yaşamakla kalmayacak; eşit, özgür yaşayacağız. Şüpheli erkek yerine Gülistan için oturma eylemi yapan annesi ve ablası, gözaltına alınıyor. Soruyoruz... Şüpheliyi neden koruyorsunuz? Gülistan’ın bulunmasını sağlayabilecek görüntüler neden netleştirilmedi, etkin soruşturma neden yürütülmedi? Yetkililer işlerini yapmayacaklarsa o koltuklarda neden oturuyor, o maaşları neden alıyorlar? Soruşturmayı eksiksiz yürütün; görevinizi yapın, Gülistan’ı bulun! Biz genç kadınlar, örgütlü gücümüzle Gülistan’ın kaybolmasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nde açıkça düzenlenen devletin soruşturma yükümlülüğü yerine getirilene dek Gülistan için mücadelemiz sürecek. Gülistan’ı bulmak için 1 yıldır her gün mücadele eden tüm ailesi, kardeşi Aygül Doku asla yalnız yürümeyecek. Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesini uygulatacağız” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir