MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kafe Siyaset masasında istifalar, listeler ve 24 Haziran: Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı değerlendirmeler
Politika
27 Nisan 2018 Cuma 09:13

Kafe Siyaset masasında istifalar, listeler ve 24 Haziran: Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı değerlendirmeler

Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı, Kafe Siyasette konuştu. Avcı, CHP’nin İzmir’de önseçim yapamayacağı için aday listesine örgütten gelen isimlere özellikle eski il başkanı ve ilçe başkanlarından yazması gerektiğini söyledi. Dobrucalı ise, “Ben Kılıçdaroğlu'nun 28 tane asker yazacağını düşünüyorum” dedi. Avcı istifa eden İYİ Parti İl Başkanı Ulupınar’ın yerinin kolay doldurulmayacağını ifade etti, Dobrucalı Ulupınar’ın İYİ Parti’nin Grup Başkanvekili olacağını iddia etti.

GERÇEKİZMİR - Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı, Kafe Siyaset’te konuştu. İkili CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve milletvekili aday listelerine yönelik çarpıcı çıkışlar yaptı.

İkili Genel Merkez’in talimatıyla milletvekilliği adaylığı için istifa eden Yıldırım Ulupınar’ı değerlendirdi.

AVCI: İBRE KESİCİ VE BÜYÜKERŞEN’E DÖNDÜ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin milletvekilleriyle yaptığı toplantıda çizdiği aday profili sakin ekonomiyi bilen başarı öyküsü olan biri demesi sonrası ibre İlhan Kesici ve Yılmaz Büyükerşen’e döndü.

GÜL’ÜN CHP CEPHESİNDE BU KADAR KONUŞULMASI BİLE YANLIŞ
Ben CHP cephesinde Abdullah Gül isminin bu kadar çok konuşulmasının bile yanlış olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda referandumda yüzde %51’e %49 oy çıkmışken hiç mi kazanma ihtimalin yok ki sağdan da oy getirecek çatı aday arayışındasın.

İNCE HAZIR AMA…
Ben partinin en hazır adayı olarak Muharrem İnce’yi görüyordum ancak bugün itibariyle bu düşüncem değişti. İnce’nin hitabet gücünü ve alanlardaki gücünü biliyoruz. Ancak ılıman bir isim değil. Diğer isimler daha kucaklayıcı bir profilde. Kutuplaşma var ve normalleşme vaat ediyorsunuz. O nedenle daha toparlayıcı ılıman bir isimle bunu vaat edebilirsiniz. İnce hazır bir isim olabilir ama CHP için diğer adaylar (Kesici-Büyükerşen) daha doğru bir profil.

SİYASİLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Ekonomi o kadar kötü durumda ki insanlar oldukça gergin. Sahada mutsuzluk var, gerginlik var. Umarım kötü bir propaganda dönemi olmaz. Siyasetçilere büyük iş düşüyor.

ULUPINAR’IN YERİNİ DOLDURMAK ZOR
İYİ Parti’de Yıldırım Ulupınar’ın istifa edip aday olacağını bekliyordum. İstifa etti ve aday adaylığını açıkladı. Ulupınar istifasıyla talimatın Meral Akşener’den geldiğini söyledi. ‘Genel Merkez bana istifa et’ demeseydi ben bugünden itibaren Yıldırım Ulupınar’ı eleştirmeye başlardım. Kurucu il başkanı 7 ay olmuş. Böyle bir şey için neden bırakıyorsunuz derdim. Çok da başarılı götürüyordu il başkanlığı görevini. Yerel medyayı inanılmaz şekilde kazanmış durumdaydı. Ulusal medyada olmayan bir parti İzmir’de hemen hemen tüm sitelerde tüm gazetelerde var. Çok da ılımlı bir insan. Boşluğunu partide doldurmak zor. O nedenle neden daha önceki vekillik yaptı bırakıyor derdim. Ancak Genel Merkez  ‘bırak’ demiş. Yapacak bir şey yok.

Yıldırım Ulupınar geç tanıdığım bir siyasetçi. Çok kaliteli, çok babacan bir isim. Ayrıca çok da tecrübeli biri. Milletvekili olup Meclis’e girip partide grup başkanvekili olursa mecliste fark yaratabilir. Çok ılımlı, naif biri dedik ama masaya yumruğunu vurduğunda sert çıkışları da oluyor. 7 aylık süreçte en büyük sıkıntı belirsizlikti. İttifak belirsizlikleri. O nedenle yerelde sert muhalefet yapamadı.

ÜKÜNÇ ULUPINAR’IN TAM TERSİ BİR PROFİL
Başkan açıkladı, yerine yardımcısı Koray Ükünç geçecek. Yönetim içinde de bir seçim olacak. Ben kendisinin bugünkü toplantıda yüzünün asık olduğunu gözlemledim. Yıldırım Ulupınar'a bakıyorum tam tersi bir profilde bir il başkanı. Koray bey eğer il başkanı olarak göreve devam edecekse nacizane bir tavsiyemiz olsun biraz daha gülümsemesi gerekir. Duruşunda bir negatiflik var. Bir mesafe var. Duvar var. Belki yaşla ilgili olabilir ama profilini biraz yumuşatması lazım. Kimse Yıldırım Ulupınar işaret etti Koray Ükünç devam edecek gibi düşünmesin. Parti genel merkezinde İzmir'de il başkanlığı için mini bir rekabet olabilir.

CHP ESKİ İL BAŞKANI, İLÇE BAŞKANI YAZMALI
CHP'de eleştirdiğim konulardan biri, ilçe başkanlarına il başkanlarına vekillik ve belediye başkanlığı pek verilmiyor. İlçe başkanları il başkanları partinin hamallığını yapıyor. Ben bu anlamda CHP'yi çok eleştiriyorum. Sen ilçe başkanlarına vekillik ve belediye başkanlığı görevleri vermezsen yarın ilçe başkanı bulamazsın. Bu yüzden listede eski yeni ilçe başkanı, eski il başkanı olmalı. Bu dönem önseçim de olmayacak. Biraz örgütün sesine kulak verilmesi gerekir. En kötü bir ilçe başkanının, bir il eski başkanının listede olması lazım.

Turgay Bozoğlu istifasını verdi. CHP Genel Başkanı'nın Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı kendisi. Şansının olduğunu düşünüyorum. 2015’de nseçime girip bir teveccüh alıp aday olmayı başarmış bir isim. En çok da genel başkan bu sürecin ekonomi üzerine bir propaganda işleteceklerini söylüyor. Şuan mevcut İzmir milletvekillerine bakıyorum ekonomi konuşsun diyeceğim isim az. Turgay Bozoğlu bu anlamda iyi bir ekonomist. İzmir’de Kılıçdaroğlu’nun elini çok rahatlatır. İzmir’de kaç yıldır ekonomi konuşulmuyor.

DOBRUCALI: KAFALARINDA GÜL VARDI
Abdullah Gül olayını Özgür Özel çok net bir dille yalanladı. Ancak olay doğruydu. Abdullah Gül ile ilgili senaryo gerçekten düşünüldü ve çizildi. Akşener’e o teklif gerçekten götürüldü. Kafalarda Gül ile tek aday olarak çıkarsak Erdoğan’ı yenebiliriz algısı vardı. Hiç ortada bir şey yokmuş gibi konuşmanın alemi yok, bunlar gerçekten düşünüldü. İki nedenden dolayı bu olay olmadı. Birincisi tabandan ciddi anlamda tepki aldılar. İkincisi Akşener çok doğru bir adım atarak siz ne yaparsanız yapın ben adayım dedi.

KILIÇDAROĞLU ADAY OLMAMAKLA DOĞRU YAPTI
Ben en başında evet Kılıçdaroğlu aday olmalı diye düşünüyordum. Ama olmamakla doğru yaptı diye tahmin ediyorum. Kılıçdaroğlu bir Erdoğan figürü gibi değil. Akşener hiç potaya çıkmamış ama yola çıkarken ben başkan olacağım diye yola çıkmış. Kılıçdaroğlu’na bakın 7-8 seçim geçirmiş ve yüzde 24-25-26 görmüş. Yüzde 30 desek genel merkezdekiler bile şaşırır. Kılıçdaroğlu aday olsa hapsolmuş olur yüzde 25’e. Erdoğan da bunu bildiği için Kılıçdaroğlu’nu zorluyor. Kılıçdaroğlu bir aday olsa Erdoğan rahatlayacak.  

KILIÇDAROĞLU’NUN ÇİZDİĞİ PROFİL BÜYÜKERŞEN
Yılmaz Büyükerşen 81 yaşında biri. O yaştaki bir insanı hadi kardeşim 2 aylık zaman var, koştur, kucaklaş, kendini anlat diyemezsin. Ve elinin altında medya da yok Dün akşam itibariyle Yılmaz Büyükerşen’di. Kılıçdaroğlu’nun çizdiği profil Kesici’den çok Büyükerşen’e uyuyor. Çok büyük bir sürpriz olmazsa ikisinden biri aday gösterilecek. Son noktayı anketlerle koyabilirler. İkisi de CHP tabanında kabul görür.

Yılmaz Büyükerşen biraz daha aristokrat diyebileceğim bir profilde. Onu halkın arasına atıp şapur şupur öpüşmez. Daha çok salon adamı diyebileceğimiz bir profilde. En büyük eksiği bu.

CHP’NİN DÜŞÜNCESİ DOĞRU İYİ PARTİ’NİN DE
CHP ile İYİ Parti’nin anlaşamadığı bir nokta var. CHP biz seçimi ikinci tura taşıyalım ama ilk turda 301’i yakalayalım, mecliste çoğunluğu ittifak halinde alalım saraya kim gelirse gelsin biz onu kitleriz düşüncesinde. İYİ Parti kanadı da hayır biz sarayı kazanalım sarayı kazanırsak altımızı da zaten kazanırız diyor. İYİ Parti’nin zaten kuruluş amacı Akşener’i cumhurbaşkanı yapmak. CHP’nin düşüncesi ne kadar doğruysa İYİ Parti’ninki de o kadar doğru. Bu konuda orta noktada buluşmaları çok zor.

PROPAGANDA SÜRECİNDE AK PARTİ ŞANSLI
Propaganda sürecinde Ramazan ayı gireceği için AK Parti çok şanslı olacak. İftarı, sahuru tam onların istediği ortam. Ayrıca devletin bütün olanaklarıyla girecekler seçime. Medyanın yüzde 90’ı ellerinde zaten. Sosyal medyayı çok sıkışırlarsa kapatıyorlar. Wikipedia’nın hala kapalı olduğu bir dönemde yaşıyoruz. AK Parti’nin lehine olan bir tablo var ortada.

YOLA ÇIKARKEN KONUŞTUKLARI KOLTUK BAŞKAYDI
Yıldırım Ulupınar’ı birinci bölge birinci sıra adayı olarak görürüz. Ankara’ya gidip yemin ettikten sonra çok büyük ihtimalle grup başkanvekili olarak görürüz. Meral Akşener’in meclisi emanet edeceği isim olarak gördüğü için böyle bir hamle olmuş olabilir. Yoksa yola çıkarken ilk konuştukları da başka bir koltuktu. O koltuk grup başkanvekilliği değildi. Emin olduğum Ulupınar düz milletvekili olmayacak. Ortaya bir grup çıkacak. O grubu MHP tabanlı birine teslim etmektense Demokrat Partili bir isme emanet etmek daha mantıklı gelmiş olabilir. İzmir’de en büyük sıkıntı örgütlenmeydi. Maddi anlamda bir gelir olması gerekiyor. Anadolu Partisi para bulamadığı için kapandı. Genel merkezin kirasını ödeyemiyorlardı. Türkiye’yi kurtarmaya çalışıyorsun ama genel merkezin kirasını ödeyemiyorsun. Ulupınar İYİ Parti’yi iki taraftan da taşıdı. Hem maddi anlamda hem de 30 ilçenin tamamına ulaştı. Önceliği teşkilatlanmaya verdi ve giderken de hazır bir teşkilat bıraktı.

İLÇE BAŞKANLARINDAN NİŞANCI ŞANSLI
AK Parti’de 4 ilçe başkanı istifa etti. Bu isimlerin listeye girme şansı var mı, evet var. Ama bu arkadaşların listeye dolgu malzemesi olarak girme şansı var. Listenin ilk 4-5'inde listeyi taşıyabilecek isimler değil. Hamit Nişancı'nın daha önce belediye başkanlığı yaptığı için şansı diğerlerine göre biraz daha fazla.

KILIÇDAROĞLU 28 ASKER YAZACAKTIR
Ben Kılıçdaroğlu'nun 28 tane asker yazacağını düşünüyorum. 24 Haziran'dan sonra siyaset bitmeyecek. Ne olursa olsun Kılıçdaroğlu'nun koltuğu sorgulanmaya başlayacak. Sağlam bir vekil grubuna ihtiyacı var. O sağlam vekil grubunun içinde de askerlere ihtiyacı var. Kılıçdaroğlu'na biat etmiş insanların listeye yazıldığını göreceğiz. Biz Kılıçdaroğlu'nu eleştirmeye başladığımız zaman ona siper olacak askerler göreceğiz.

IŞIK GÖRMESE BIRAKMAZDI
Baro Başkanı Aydın Özcan ışık görmese istifa etmezdi. 2011’de çok az bir farkla kaybetmişti. O da siyasetin şanssızlığı. O gidememiş Rıfat Sait gitmişti. Aydın Özcan'ın Baro Başkanlığı'nda son dönemiydi ve yeniden aday olamıyordu bildiğim kadarıyla. İstifa edip şansını deneyeceği son seçim gibi gözüküyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir