MENÜ
İzmir 21°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kapıda bekleyen tehdit: İmar affı... İMO Başkanı Ayatar: Tümden reddedilmeli!
Güncel
14 Şubat 2023 Salı 15:14

Kapıda bekleyen tehdit: İmar affı... İMO Başkanı Ayatar: Tümden reddedilmeli!

10 ilde yaşanan büyük deprem felaketinin ardından ‘İmar Affı’ konusu yeniden gündeme oturdu. Son olarak 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe giren imar affı ile İzmir’de 672 bin bina bu kanundan yararlanırken meslek odaları söz konusu uygulamanın getirdiği tehlikenin boyutlarının altını yeniden çizdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayatar imar affı için, "Tümden reddetmemiz gereken ve asla gündemimize almamamız gereken bir konu" dedi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık iki büyük depremle sarsılırken toplam 10 ilde büyük yıkım oluştu. 

30 bini aşkın can kaybının yaşandığı depremlerin ardından binaların enkazlarında arama-kurtarma çalışması devam ediyor. 

Türkiye depremlerin ardından can kayıplarına ağlarken ‘İmar Affı’ uygulaması da yeniden gündeme geldi. 

İlk defa 1984 yılında uygulanan imar affı, sonraki yıllarda çok kez tekrar kanunlaştırıldı.

İmar affı son olarak Haziran 2018 genel seçimlerinden önce imar barışı adı altında yürürlüğe girdi. İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınmasıyla bu yapılara yasallık kazandırmak amaçlandı.

GÖKÇE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevinde bulunan şimdi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde 3 milyon 152 bin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde ise 294 bin 166 bin yapının imar barışından faydalandığını açıkladı. 

İZMİR’DE TOPLAM 672 BİN BİNA AFTAN YARARLANDI!
Depremin etkilediği illerde imar affı ile yapı izin belgesi alan kaç binanın kırıma uğradığı henüz bilinmezken birçok aktif fayın üzerinde bulunan İzmir’de toplam 672 bin bina imar barışından yararlandı. 

İMAR AFFI’NDAN YARARLANAN BİNALAR İZMİR DEPREMİ’NDEN ETKİLENDİ
İmar barışı, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara, yapı kayıt belgesi verilmesi anlamına gelirken İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde 42 yapı kayıtlı yani imar barışından yararlanan konut sarsıntıdan etkilendi. Bunların 4’ünün acil yıkılacak, 2’sinin yıkık, 36’sının ise ağır hasarlı olduğu açıklanmıştı. 

TMMOB 'İMAR AFFI YASAKLANSIN' DEMİŞTİ!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir’de yaşanan depremin ardından yayınladığı gözlem raporunda imar affının yasaklanması gerektiğini yinelerken imar barışı adı altında ruhsatlandırılan yapıların ruhsatlarının iptal edilmesi gerektiği de vurgulandı. 

Meslek odaları tarafından imar affı verilen binaların mühendisler tarafından kontrolden geçirilmesinin öneminin altı çizilirken bu uygulamanın getireceği tehlikelere sık sık dikkat çekildi. 



TÜMDEN REDDETMEK GEREK!
Konu hakkında açıklamalarda bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, ‘’Tümden reddetmemiz gereken ve asla gündemimize almamamız gereken bir konu imar afları. Defalarca söylüyoruz. Haklı çıkmak da üzüyor bir yandan bizi çünkü acı bir şekilde haklı çıkıyoruz. Uyarıyoruz çünkü bunlar mühendisliğe aykırı yapılar demek. Herhangi bir ruhsata dair uygun olmayan yapıların tescillenmesi gerek. Bu yapıların deprem riski açısından güvenliği konuşulamaz. Büyük risk taşıyor. O yüzden Meclis gündeminde olan imara affını gündemimize almamak üzere konuşmamamız gerekir bu konuyu. Bir an önce artık gündemimizden çıkarmamız gerekir. Güvenli değil diyoruz yapı sahibi kendi yapısının güvenli olduğunu belirtemez’’ dedi. 

TOPLUMU YOZLAŞTIRAN BİR ŞEY!
Ayatar konuşmasının devamında, ‘’Adaletsizliği de getiriyor imar afları, her şeyi kuralına göre yapan vatandaş ve nasıl olsa affolur ben yapayım, bunun mülkiyetini kazanırım diyen arasında adaletsizliği de getiriyor. Bu da büyük bir sorun toplumu yozlaştıran da bir şey. O zaman herkes kafasına göre kendi işlerini yürütür pozisyona gelebiliyor devlet de buna izin vermiş oluyor. Kamu idaresinin asla izin vermemesi gerekir’’ ifadelerini kullandı. 

UYGULAMADA KARŞILIĞI OLMALI!
Ayatar konuşmasının sonunda iktidarın depreme dayanıklı bir Türkiye vaadederken bir yandan da imar affını uygulaması konusunda, ‘’Bir yandan doğruyu yapmaya çalışıyoruz beyanı ama bir yandan da doğru olmayan bir şeyi tescillendirmek… Elbet hepimiz toplum olarak her depremde bir şey öğreniyoruz. Bizler de öğreniyoruz mühendisler olarak. Halk da öğreniyor ama acı bir şekilde öğreniyoruz. Yenilikler var ama uygulamada yasal prosedürlerin uygulanmadığını görüyoruz bugün. Bunun uygulamada karşılığı olmalı’’ diye konuştu. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir