Karşıyaka Belediyesi’nin geçen yıl kente kazandırdığı Çatı Bostanlı Sergi Salonu’nda 16 Ekim’de törenle kapılarını açan “Bir Millet Uyanıyor” sergisi; Cumhuriyet’in ilan edilişinden Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği 1938 yılına uzanan on beş senelik sürece odaklanıyor. Birbiri ardına, nefes kesercesine gerçekleştirilen devrimlere, uygulanan siyasi ve ekonomik kararların gündelik hayattaki yansımalarına, geleceğine sahip çıkan neslin eseri olan genç Cumhuriyet’e tanıklık eden sergi, ziyaretçileri Cumhuriyet gençliğinin o benzersiz coşkusunu yeniden yaşamaya, değişime dair inancı ve gücü hep birlikte hatırlamaya davet ediyor.
İZMİR VE KARŞIYAKA ÖN PLANDA
Küratörlüğü Aybala Yentürk tarafından gerçekleştirilen ve çok sayıda koleksiyon ve arşivden seçilen fotoğraf, belge, gazete ve eşyalar eşliğinde hazırlanan serginin kurgusunda İzmir ve Karşıyaka özellikle ön plana çıkarılıyor. Proje koordinasyonunu Nejat Yentürk’ün üstlendiği serginin tasarım ve kurulum süreci tümüyle Karşıyaka Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Pazartesi hariç her gün 10.00-18.30, perşembe günleri ise 10.00-20.00 saatleri arasında açık olan Bir Millet Uyanıyor sergisi, 19 Mayıs 2024 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
BİR MUCİZENİN ÖYKÜSÜ
Aydınlanma tarihimize ışık tutan serginin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Türkiye Cumhuriyeti; kurtuluş, kuruluş ve sonrası bakımından sözcüğün tam anlamıyla bir mucizedir. Az zamanda çok iş yapmanın, 10 yılda 15 milyon genç yaratmanın, tarihin çöplüğüne yuvarlanacakken kısa zamanda çağdaş dünyada onurlu bir yer edinmenin yaşanmış destanıdır. Bu sergi de ülkemizi yeniden doğuşa taşıyan değişimin cesur öyküsüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını görebilme şansına sahip olmuş bir nesil olarak; sahip olduğumuz mirasın kıymetini mutlaka bilmeli, idrak etmeliyiz. Bizler, dünyaya gelmiş en büyük devrimcinin kurduğu Cumhuriyet’in onurlu milletinin mensupları olduğumuzu hatırlamalıyız. Bunu hiçbir zaman unutmayıp yaşadığımız her an bunun anlamını hissetmek ve hissettirmek için çaba göstermemiz gerekiyor. Bu inançla, tüm yurttaşlarımızı Türk devriminin öyküsüne tanık olmaya bekliyoruz” diye konuştu.
YOĞUN DESTEK
Sergiye araştırmaları, arşiv ve koleksiyonları ile katkıda bulunanlar arasında Aybala ve Nejat Yentürk, Bedri Cumhur Doğu, Yavuz Çorapçıoğlu, Zafer Falay, Haldun Cezayirlioğlu, İpek Cabadak, Nazmi Şurgun, Ahmet Gürel, Vehbi Moğol, Cem Karagözlü, Hür Efe Müzecilik, Ali Özpalanlar ve Yavuz Özmakas’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İnönü Vakfı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı ve Salt Araştırma gibi kurumlar yer alıyor.
(Bu bir advertoriyal haber çalışmasıdır)