MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karşıyaka'da eşitlikçi panelde ilk oturum tamam!
Yerel Yönetimler
10 Mart 2021 Çarşamba 14:31

Karşıyaka'da eşitlikçi panelde ilk oturum tamam!

Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Paneli’nin ilk oturumu tamamlandı.

Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Paneli’nin ilk oturumu tamamlandı.

ÇÖZÜM İÇİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
Panel, Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği sözcüsü Begonya Ertaş İncekara’nın müzik eşliğinde şiir dinletisi ile başladı, açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Karşıyaka Belediye Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Şevket Balla, “Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumun her katmanında karşımıza çıkan, toplumsal cinsiyet farkları üzerinden kurgulanan 

hiyerarşik ilişkilerin sonlandırılması, güç farklılıklarının ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Yani en başta kadın ve erkeğin eşit olması demektir. Yani herkesin eşit söz, temsil ve ücret hakkına sahip olması demektir. Bu kriterleri sağlayarak Türkiye birincisi olan ve göğsümüzü kabartan Karşıyakalılara çok teşekkür ediyoruz. Bunlar bizi tebessüm ettiriyor. Ama hemen, hemen her gün yüreğimize oturan bazı gerçekler de var. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 yılında 300 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Şiddet görüp hayatta kalanlar bu listede yok. Peki bunlara biz, “Coğrafya kaderdir” diyerek mi tepki vereceğiz? Caydırıcı tedbirleri almak için daha ne bekleniyor? Çözüm için mutlaka İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun’un uygulanması gerekiyor. Yani şiddeti önleme, kadını koruma, iyi kovuşturma ve koruyucu politika geliştirme aşamaları hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı. 

Balla konuşmasına şu şekilde devam etti: “Karşıyaka Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu olarak savunduğumuz yöntemler bunlardır. Öte yandan şiddeti önleyecek güç, kadınlarımızdadır. Bu bir toplumsal sorun ve örgütlü mücadele ile çözüleceği gerçeğini görmek gerekir. Bu salonda bu mücadeleyi sürdürdüğünü gördüğümüz ve ülkemizde bu mücadeleye katkı koyan tüm kadınlarımıza selam olsun.”

KADIN SORUNLARI YERİNDE SAYIYOR
Panelin moderatörlüğünü üstlenen İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter Türkiye’de yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarına değindiği konuşmasında, “Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin; Özgecan Aslan, Ayşe Paşalı, Emine Bulut ve onlar gibi yüzlerce kadının gözü yaşlı ailelerini bugün teselli etmek mümkün olabilir mi? Samsun’da bir kadının üç yıl önce boşandığı eşinin tacizleri sonucunda defalarca kolluğa dilekçe vermesine rağmen korunamamış olmasını 5 yaşındaki kızına nasıl anlatabiliriz? Her yıl kadınlar gününde aynı şeyleri konuşuyoruz. Farkındalık çalışmaları artsa da kadın sorunları hep yerinde sayıyor. Bunun kültürel, sosyal, yasal, adli pek çok yönü var ama bir türlü somut adımlar atılmıyor. Ceza son çare olmalıdır, öncesinde yapılması gerekenler çok önemlidir. 6284 sayılı yasanın mekanizmaları tam uygulanmıyor, İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan devlet olmamıza rağmen biz kadınların sesine hiç kulak verilmeden sözleşmeden çıkmamıza yönelik kara bir propaganda yürütülüyor. Bugün yetkililerin sosyal medyadan yayınladığı iyi niyet mesajları bizi etkilemiyor ve ilgilendirmiyor” dedi.

MÜCADELEMİZ YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksinde Karşıyaka’nın 1. sırada olduğunu hatırlatan ve kadının toplumsal yaşamda güçlendirilmesi gerektiğini belirten Serter, “Kaç kadın valimiz, belediye başkanımız var? Meclisteki kadın vekil sayımız kaç? Bunları çoğaltmassak bu cinayetleri önleyemeyiz. İstihdamdaki kadın sayısını artırmalı, kadının iş ve dengesini sağlayabilmeliyiz. Girişimcilik yoluyla kadınları güçlendirmeli, başımızı başka yönlere çevirmeliyiz. Siyasi partileri kendi içlerinde değil kadın örgütlerini de yanlarına alarak kadın konusuna eğilmelidir. Kadın mücadelesini hiçbir siyasi irade ile beslemedik; bizim mücadelemiz önce yaşam hakkımız ardından da potansiyelimizi kabul ettirmektir. Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinde 153 ülkeden 130. sırada alırken Karşıyaka Belediyesi Türkiye’deki tüm ilçeleri geride bırakarak toplumsal cinsiyet eşitliğinde 1. oldu, çok gurur duyuyoruz. Bu birincilik için başkanımızı kutluyor, kadına verdiği değer için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Daha önceden belirlenmiş programları sebebiyle panele katılamayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın göndermiş olduğu telgraflar okundu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Grup Sözcüsü Sera Kadıgil’in ise gönderdiği videolar barkovizyon aracılığıyla yayınlandı. 

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kadın denince hayatımızda her zaman var olan ve hayatımıza en fazla etki eden varlıklar olarak en renkli, en duyarlı; dünyayı güzelleştiren ve insanlığın yarısını oluşturan kişileri göklere çıkardığımız bir gün olması gerekirken ne yazık ki gerçeklerle yüzleşiyoruz. Kadınların eşit muamele görmemesinden kaynaklanan örnekleri anlatıyoruz, uygulanmayan yasaları konuşuyoruz.” 
Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır yaptığı konuşmada kadın haklarına dikkat çekti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir