GERÇEKİZMİR - Karşıyaka Mavişehir’de belediye tarafından satışa çıkartılan ve İşadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat tarafından 20 milyon TL bedel ile satın alınan arsayla ilgili tartışma yaşanmıştı.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı İsmail Çiftçioğlu’nun açıklamalarıyla dahil olduğu tartışma Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası içinde de kriz çıkarmıştı.
Eleştirilerin ve iddiaların hedefindeki isim olan Başkan Tugay, Can Radyo’da Birol Soylu’nun hazırlayıp sunduğu programda konuyla ilgili detaylı açıklamada bulundu.
Tugay, söz konusu alanın bölgede metrekare başına en yüksek bedelle satılan yer olduğunu söyledi. Tugay, hukuki olarak yerin alış hakkının diğer hissedar olan Cengiz İnşaat’a ait olduğunu belirtirken, “Satmasaydık hukuk yoluna gidecekti. Şirket dava açacaktı. Seneler içinde mahkemenin belirlediği bedelle diğer hissedara satılacaktı” dedi.
Tugay, ‘satış’ tartışması ve iddialarla ilgili programda şunları söyledi;
SİYASİ KARALAMA
Burada bizim hiçbir hatamız yok. O kadar eminim ki bu konuda. İçim rahat! Endişem de yok. Bu olayla ilgili ateşli savunmalara girmedik. Bu kadar abartılacağını da hayal edemedik. Olayın bu kadar işlenmesi, bugüne kadar ki süreç bize gösterdi ki birileri bizi siyasi olarak karalamak için kullanıyor. Kim yapıyor, arkada kimler var. Tabi ki kanaatlerimiz var. Bunun böyle olduğuna eminim. Bilinçli olarak beni ve bir grup siyasetçiyi Tunç Başkanımız da dahil karalama içindeler. Ayıplıyorum, kınıyorum.
AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR
Siyasi saldırıyı yapanlar çıkarcı. Karşıyaka’nın menfaati dışında çalışmış hep.... Bizim ilkeli ahlaki yaptığımız hareketlere çamur atmak isteyenler. Kendi aralarında organize bir grup. Onlara söylüyorum. Amaçlarına ulaşamayacaklar. Biz ekşi yemedik. Niyetimiz asla yanlış bir şey yapmak değil. Kendilerini hayal kırıklığına uğratacağım için üzgünüm. Ben partime ülkeme yürekten bağlıyım. Yoldaşlarımla birlikte mücadeleye devam edeceğim.
BELEDİYENİN MALİ KAYNAĞA İHTİYACI VAR
Belediyenin bir mali kaynağa ihtiyacı olduğu çok açık.Utanmamızı gerektiren bir durum yok. İzmir’de bildiğim iki ilçe belediyesi hariç tüm belediyelerin mali sıkıntıları var. Kaynaklardan biri elinizde mevcut olan satılabilecek gayrimenkulleri satmak.
KONUT KARŞILIĞI VERİLMESİ KAR GETİRMEMİŞ
Geçmişte kat karşılığı elde edilen daireler vardı. Bunları satmak istedik. Belediyenin üzerinde haciz olduğu için bizden önceden satılamamış. Her şeyin üstüne haciz konan belediye aldım. Biz önce hacizleri kaldırma başarısı gösterdik. Bunları kaldırdıktan sonra satış kararı aldık ama çoğu satılmadı. Alacaklılardan ‘buradan daire alayım’ diyenler oldu. Satılamadı. Paraya dönüştürülecek konut arazisi olan iki yer var. Biri satılan hisse. Bir de Atakent’te başka bir yer. Bunların satışı zaten sonunda yapılacak. Belediyeler konut yapmaz. Lojman mı yapacağız. Daha önce yapılmış satılamıyor. Biz müteahhit değiliz. Bu yol doğru yol değil. Bizim yeşil alanlarını, spor alanlarını, hizmet alanlarını gözümüz gibi korumak. Konut arazisi olan bir yeri belediye park spor tesisi yapamaz. Konut yapar. Bunun belediyeye halka bir faydası yok. Ya arsa olarak satacaksınız ya da konuta dönüştürüp satacaksınız. Geçmişteki uygulamalara bakınca konut karşılığı verilen hisselerden belediye karlı çıkmamış.
ÇOK DAİRE ALINACAK BİR YER OLMAYACAKTI
Konuştuğumuz yerde inşaat yok. Yakında olacağına dair bir gelişme de yok. Şuan da orada yüksek bir bina yapılmasıyla ilgili 2012’den imar plan değişikliği var. O planın hatalı olduğuna dair hazırlık içindeyiz. 20 Şubat 2020’de yayınlanan imar kanunu değişikliği aynı zamanda yüksek binalara karşı inisiyatif olduğu için bizim de hukuki süreç başlatacağımız için fazla daire alınacak bir inşaat olmayacak. Burası çok daire alınacak yer olmayacak. Yüzde 92’si adı geçen inşaat şirketine yüzde 8’i bize ait. 27 dönüm içinde ayrılmamış bir hisse var. 2 dönümlük. Biz onu sattık. Hisse satışlarında kanun der ki siz bunu önce diğer hissedara teklif edeceksiniz.Diğer hissedar almayacağım derse başkasına satabilirsiniz. Adı geçen şirket kendisi almak istedi. ‘Başkasının almasına izin vermeyiz’ dediler. Birilerini karalama amaçlı yaptığı açıklamalar kafa karıştırdı.
SATMASAYDIK HUKUK YOLUNA GİDECEKTİ
Satmasaydık hukuk yoluna gidecekti. Şirket dava açacaktı. Seneler içinde mahkemenin belirlediği bedelle diğer hissedara satılacaktı.
UCUZA SATMADIK
Biz oradaki normal değerin altında bir değere satmadık. İleride bugünkü fiyatın yarısına bile satılma durumu olabilirdi. Biz bugünkü değere sattık.Değer tespit komisyonumuz değer tespiti yaptı. Değerin belirlenmesiyle ilgili birden fazla kriter vardı. Biz en yüksek değerin çıkacağı kriter üzerinden çalışılmasını istedik. Yüksek bir değer de belirlendi. Biz elimizdeki malı ucuza satmak istemedik. Birileri eleştirdi. Gerçek bu. Elinizde bir mal var. Satacaksınız birine. Tek müşteri var. Ne yapacaksınız ilk başta en yüksek rakamı teklif edeceksiniz. Kabul ettirmek zordu ama o zaman ara hukuk yolu bulup burayı ayırabilir miyiz dedik ama böyle bir yol yoktu. İnşaat şirketi ileride sorun olmaması ve belediye ile de sorun yaşamamak için kendisi de girişken davrandı. ‘Burası normal de bu kadar etmiyor’ dedi. İspatlamak için rapor sunabileceklerini söylediler. Rapor getirdiler. Raporu ilk değerlendirmeyi yapan arkadaşlarımıza gösterdik. Bunu encümen yapıyor. Encümen ikinci bir değerlendirme istedi komisyondan. Anlaşılması gereken şu. Bu alanın hemen bitişiğinde birkaç yıl önce benden önceki başkan tarafından satılan bir hisse daha var. O hissenin fiyatıyla karşılaştırdığınızda bizim sattığımızın daha da altında. Güncellediğinizde de altında kalıyor. Güncellemeyle şuana kadar o bölgede metrekare başına en yüksek bedelle başkasına satamadığımız hisseyi diğer hissedara sattık.
Bahsi geçen şirket o bölgede pek çok arazi almış. Devletten almış. Yüksek binalar yaptı. Yenilerini yapacak. Bunlarla ilgili insanların haklı tepkisi vardı. Bizim başka bir şirkete satma ihtimalimiz yoktu. İleride mahkeme yoluyla mecbur kalacaktık. Bunu herkesin anlaması lazım.
Karsitajali 5 Mayıs 2020 Salı 18:48
|