MENÜ
İzmir 20°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karşıyaka’yı tedirgin eden ‘sıvılaşma’ riskine dair belediyeden özel çalışma!
Yerel Yönetimler
3 Mart 2023 Cuma 14:04

Karşıyaka’yı tedirgin eden ‘sıvılaşma’ riskine dair belediyeden özel çalışma!

Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay’dan ilçedeki ‘zemin sıvılaşması’ tartışmasına dair yeni açıklamalar geldi. Meslek odaları ve üniversite hocaları ile bugün gerçekleşen toplantıda konu yeniden masaya yatarken Tugay sıvılaşma riskine dair özel çalışmaların yapılacağını açıkladı. Tugay, ‘’Çok uzun bir vade değil yakın bir vadede açıklamalarımızı yapacağız, çalışmalarımıza başlayacağız. Bir laf söyledik ortada bırakmayacağız. Üzerine gidip bunun gereğini yerine getireceğiz' dedi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye’nin deprem gerçeği yeniden gündeme damga vurdu.

Birçok fay hattının üzerinde şehirleşen İzmir’de kaygılar artarken büyük felaketin ardından Karşıyaka için açıklamalarda bulunan Cemil Tugay’ın ilçenin sahil kesimlerinde zemin sıvılaşması olduğu yönündeki söylemleri gündeme damga vurdu.

Karşıyaka’yı tedirgin eden açıklamaların ardından konu kent genelinde de gündem olurken geçtiğimiz gün Karşıyaka Belediye Meclisi’nde konu ile ilgili adımlar atılacağını belirten Başkan Tugay’dan yeni hamlelerin detayları ile ilgili açıklamalar geldi.

MESLEK ODALARI VE HOCALAR İLE 3,5 SAATLİK TOPLANTI!

İlçede tedirginlik yaratan ‘zemin sıvılaşması’ konusu ile ilgili meslek odaları ve üniversite hocaları ile bugün gerçekleşen 3,5 saatlik toplantıdan bahseden Tugay, ‘’Bugün geniş katılımlı bir toplantı yaptık meslek odaları ve üniversite hocalarının katılımı ile. 5 tane oda yani Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası ile inşaat mühendisi ve şehir plancısı üniversite hocaları ile onlarla beraber yaklaşık 3,5 saatlik toplantı yaptık. Bunun üzerine arkadaşlarımızla bir değerlendirme yapacağız bundan sonraki süreçte hem bina kontrolleri için hem de yapı ruhsatlandırması açısından hem de yeni planlamalar açısından bazı kararlar alacağız’’ dedi.

KARŞIYAKA’DA HIZLI TARAMA!

Tugay sözlerine şöyle devam etti, ‘’Belediyedeki tüm birimlerde bu konu ile ilgili olanlarla değerlendirme yapacağız. Hızlı bir tarama yapacağız. Mikro bölgelendirme yaparak derin jeolojik zemin etüdü yapılması gerektiği konuşuldu. Normalde yapılandan daha derin mesafelerde yapılacak. Jeofizik mühendisleri odasının bazı önerileri oldu. Bazı teknolojik yöntemlerle binaların rezonans değerlerinin ölçülmesi, temel ile ilgili incelemeler yapılması… Bunların farklı durumlar için biraz kategorize edilmesi için her binaya yapılmaz risk durumuna göre onu gruplandırmasını yapacağız. Ondan sonra da önce bize başvuranlara bakacağız bir taraftan da hızlı tarama yapacağız. Sonra sonuçlara göre daha sonraki aşamalara geçeceğiz özetle. Bir aşama daha geçildi bu konuda. Tüm Karşıyaka için yapılacak bu çalışmalar sadece sahil kesimi için değil.’’

BÜYÜKŞEHİR’LE ENTEGRE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kahramanmaraş’taki büyük felaketin ardından Bayraklı ve Bornova’da başlayan bina karnesi projesini tüm İzmir’e taşıması ile birlikte başvuruları aldıklarını belirten Tugay, ‘’Büyükşehir’in girişiminden sonra başvurular alıyoruz. Arkadaşlarımız bakmaya başlayacak. Nerede hangi binaya nasıl bakılacak onunla ilgili karar vermek önemli şu an. Kendi teknik ekibimiz bilgiler ışığında değerlendirecek biz belirleyeceğiz onu. Büyükşehir’e de bilgi vereceğiz ve entegrasyon sağlayacağız’’ diye konuştu.

‘ZEMİN SIVILAŞMASI’NA KARŞI ÖZEL ÇALIŞMA!

Karşıyaka’daki söz konusu ‘zemin sıvılaşması’na yönelik özel bir çalışma olup olmadığı konusunda konuşan Tugay, ‘’Ona karşı özel bir çalışma var. Burada mevcut binaların zeminden dolayı ne kadar riskli olduğunu saptamak için bazı özel ölçme yöntemleri var bunları kullanmak gerekiyor. Bunları öğrendik neler olduğunu aynı zamanda şu ana kadar yapılmamış bazı ölçümlerin de yapılması gerekiyor elimizde olması gereken bazı veriler var ama bunlar yok. Bunları edineceğiz ondan sonra gerçekten ne kadar riskimiz var onu görmüş olacağız. Ondan sonra insanların merak ettiği sorunun cevabını vereceğiz. Bundan sonra yapılacak binaların standartları, riskli binaların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi için ne yapılması gerekiyor cevabını vereceğiz’’ dedi.

BİR LAF SÖYLEDİK ORTADA BIRAKMAYACAĞIZ!

Tugay sözlerini sonlandırırken, ‘’Sürekli bununla ilgili çalışıyoruz. Çok uzun bir vade değil yakın bir vadede açıklamalarımızı yapacağız çalışmalarımıza başlayacağız. Bizim endişelenmemiz gereken bir konu evet ama endişenin gereği çalışmak yapmamız gerekeni saptayıp bir an önce yapmak bizim amacımız. Bir laf söyledik ortada bırakmayacağız. Üzerine gidip bunun gereğini yerine getireceğiz. Bunu yapmadan bu işin peşini bırakmayacağız'' dedi. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir