MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kartal Dağı'nda RES'e ve o tesise halk seti!
Güncel
24 Aralık 2021 Cuma 21:29

Kartal Dağı'nda RES'e ve o tesise halk seti!

İzmir’in Tire İlçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Dampınar ve Habibler köylerin üzerine ENERJİSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santralı ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi kurulmak üzere başlatılan ÇED sürecine ait Halkın Katılımı Toplantısı bölge halkının yoğun protestoları nedeniyle yapılamadı.

Halkın Katılımı Toplantısının yapılması planlanan Büyükkale Köy Kahvesi önünde toplanan halka Aydın ve İzmir’den gelen çevre örgütleri de destek verdi. Halka hitap eden Kartal Dağı Koruma Platformu  Sözcüsü Zeynel Aydın “Biz Yenilenebilir Enerji üretimine karşı değiliz, proje yerine karşıyız. Bölge yoğun  dip dokusuna sahip ormanlar, incir, zeytin bahçeleri ve mera alanları ile kaplıdır. Ayrıca bu proje sadece  bir RES projesi değil aynı zamanda içerdiği patlatmalı mobil kırma eleme tesisi ile bir taş ocağı  işletmeciliği projesidir. Kartal Dağı’nda 1.derece Sit tescilli ve ayrıca başvurusu yapılmış, tescil bekleyen  arkeolojik kültür varlıkları vardır. Yıllar sürecek proje inşa sürecinde orman tahrip edilerek, tırların  geçebileceği genişlikte yollar açılacak, Kartal Dağı’nın toprakları patlatılacak, çıkan taşları dağda  kontrolsüzce gezdirecekleri devasa tırların üzerine kurulmuş tesislerde kırıp mıcır yapacaklar ve TEMİZ!!! enerji üretecekler.. Biz Enerjisa A.Ş. yi bu gerçeklere gözlerini yummamaya, baştan başa  arkeolojik kültür varlıklarıyla dolu olan Kartal Dağı’nı tahrip etmek yerine sadece 12 km. uzaktaki Efes  antik şehrinin devamı olan 2. Efes yaratma konusunda bizlerle iş birliği yapmaya davet ediyoruz”  dedi. 

Sürecin başından itibaren bölge halkına destek veren Tire Belediyesi adına görüşlerini ifade eden Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Tire Belediyesi olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını  destekliyoruz, ancak bu yatırımlar doğaya ve bölge halklarının yaşamlarına zarar vermeyecek, ormanı,  tarım alanlarını, meraları tahrip etmeyecek şekilde yapılmalıdır. Kartal Dağı, Tire’nin oksijen ve su  deposudur, ayrıca binlerce yıllık tarihin izlerini barındırmaktadır. Bu nedenlerle bu projenin yerine  karşıyız, Enerjisa’nin proje yerini değiştireceğine inanıyoruz “dedi.


Tire Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Gökhan Hızlı da “Bir ağacı kestirmemek için köşkün yerini  değiştiren Atatürk hayatta olsa bu Proje için ne derdi acaba?” diyerek başladığı sözlerini “biz hatalı yer  seçimi nedeniyle bu projeye karşıyız. Anayasanın 169. maddesi, -ormanlara zarar verebilecek hiçbir  faaliyet ve eyleme müsaade edilemez- demektedir, Kartal Dağı tepesinde mobil kırma eleme tesisi adı  altında tırların üzerine monte edilmiş taş ocaklarının dolaşarak ormanı ve çevreyi tahrip etmesine izin  veremeyiz, bu yanlıştan dönülmelidir” diyerek tamamladı.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir