MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kayalar'ın görevden alınmasına itiraz davası: İlk duruşmada neler yaşandı?
Güncel
28 Aralık 2022 Çarşamba 11:59

Kayalar'ın görevden alınmasına itiraz davası: İlk duruşmada neler yaşandı?

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ın İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararla görevden alınmasına karşı itiraza dair açılan davada ilk duruşma görüldü. Kayalar'ın avukatı Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Aydın karara itiraz gerekçelerini tek tek anlatırken, soruşturmanın siyasi saiklerine yapıldığını vurguladı. Duruşma sonrası konuşan Kayalar da, "Amaç itibarsızlaştırmak ve yıpratmak" mesajını verdi.

GERÇEKİZMİR - Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ın İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararla görevden alınmasına karşı itiraza dair açılan davada ilk duruşma görüldü. 

İzmir 3.İdaresi Mahkemesi'nde yapılan duruşmada Kayalar'a destek için Menderes Belediye Başkanvekili Erkan Özkan, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, CHP İzmir İl Yöneticisi Özkan Tice ve Kadın Kolları İl Başkanı Nurdan Şenkal Uçar adliyede yer alırken, savunmayı Murat Aydın yaptı. 

Aydın görevden alma kararına karşı itiraz savunmasına şu mesajları verdi: 
Soruşturma, 2020 yılının Kasım ayında başlıyor, Haziran ayına kadar başsavcılık soruşturmayı belediye ile birlikte yürütüyor. Tüm bu evraklar başkanın imzasıyla veriliyor. Başkan soruşturmaya desteği ve belgeleri veriyor. Savcılık gözaltı kararı verdi ve uyguladı. Adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti. 'Delilleri karartma ihtimali' var dedi ve yurtdışına çıkma yasağı verdi, bu da kaçma şüphesi olsa verilir. Neden bunu verdiğini anlamadık önce ama aynı gün İçişleri Bakanlığının tüm yazışmalarından geçmiş şekliyle, Sulh ceza hakimliği kararına atıf yaparak, 'delilleri karartma ihtimali var biz bunu açığa alalım' dediler. Ve gerekçe ile birbirini tutmayan kararın neden alındığını anladık" dedi. 

"KASITLI OLARAK ÖNÜMÜZE KOYDULAR"
Adli soruşturmada 2 iddia var, rüşvet ve otel inşaatına ilişkin imara ayrıklıklara göz yumduğu ve kayınpederi üzerinden gayrimenkul aldığı. O otele 9 küsur milyon idari para cezası eksilmiş ve yıkım kararı verilmiş imara aykırılıktan dolayı. Binlerce metrekarelik inşaat alanındaki onlarca aykırılıktan bahsediyoruz, pandemi koşullarında 3 aylık gecikmeyi kasıtlı olarak önümüze koydular. Soruşturmaya rapor veren bilirkişi işlemlerin tamamının yapıldığını belirtti. 

"HİÇ BİR TİCARİ İLİŞKİSİ YOK"
Tatile gittiği ve bu tatil parasının başka bir şirket tarafından ödendiği diğer iddia, bu şirketin de belediyeden iş aldığı gibi bir iddia ortaya koydular. O firmanın aldığı işler bir önceki belediye başkanı döneminde alınmış. Tatil tarihinde bu şirketin belediye ile hiçbir ticari ilişkisi yok. Bizim savunmamızı ortaya koyunca, başsavcılık bu durumu anladı ve soruşturmanın bu kısmını görevi kötüye kullanma kapsamında olabileceğini söyleyerek rüşvet kapsamından çıkardı. İçişleri Bakanlığından izin talebinde bulundu. Bir ayrıma kararı daha verildi ve haksız mal edinme var mı diye bilirkişiye gönderildi. 

"HUKUKA AYKIRI, İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ"
2 yılı buldu soruşturma ve hala başsavcılık iddianame ya da takipsizlikle karşımız çıkmadı. Geçici görevden uzaklaştırma olmadan önce soruşturmanın selametine bir mahal gelmedi. Yurtdışı yasağı görevini yapmasına engel değil. Şablon gerekçelerle bu süreç uzatılıyor. Halkın iradesini temsil eden başkanın görevde kalması esastır. Bu dosya kurgu bir dosyadır ve tek amacı başkanı süre bitene kadar görevde tutmamak için. Şırnak'ta 2 belediye başkanı rüşvet suçundan ceza aldılar ve bu görevde belediye başkanları görevde, görevde kalmasını eleştirmiyorum, doğrusu bu olduğu için söylüyorum. Menderes'te hizmet aksaması sonucuna ulaşacak şekilde olması hukuka aykırı. İdari işlemin hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz ve iptalini talep ediyoruz.  

'DELİL KARARTMA'YA TEPKİ! 
Akıl izan var, delileler karartmandan yurtdışı yasağı verilemez. Deliller yurtdışında değildir, Menderes'tedir. Başkan hala Menderes'tedir. O inşaat firması ile Başkanın telefonunun belediyenin karşısındaki bir benzin istasyonundan birlikte sinyal verdiğini soruyorlar. Bahsedilen benzin istasyonu belediye önünde. Buradaki baz istasyonundan sinyal alması nasıl sorulabilir?”

Öte yandan durşuma sonrası Kayalar ve Avukatı Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekili Aydın da önemli açıklamalar geldi. 

“İYİ BİR KARAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”
Kayalar, “Öncelikle bize destek etmek üzere buraya gelen herkese çok teşekkür ederim. Biz savunmamızı yaptık, ben adalete güveniyorum. Umut olmadan hiçbir şey olmaz. Umut adaletin bir uzantısı ve bu nedenle adalete güvenmek istiyoruz, doğru kararlar verecek hakimlerin olduğuna inanmak istiyoruz. İyi bir savunma yaptık, tüm delillerin boşa olduğunu avukatımız anlattı ve ben iyi bir karar çıkacağına inanıyorum” dedi. 

“AMAÇ İTİBARSIZLAŞTIRMAK VE YIPRATMAKTIR”
6 aydır davanın açılmadığının altını çizen Kayalar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yaklaşık 6 aydır görevden uzaklaştırılmış durumdayım ve 6 aydır da dava açılmadı. Ben burada bir itibarsızlaştırma, yıpratma olduğunu ve haksız olarak görevden alındığımı düşünüyorum.  Bize soruşturma sürüyor yönünde bir bilgi veriliyor ama dava da açılmıyor. Biz, görev iade davamızı açtık ve bugün de duruşma oldu ben bu haksızlığım giderileceğini ve göreve döneceğimize inanıyorum” 

“BİR DAHA ADAY OLMAMAMIZ İÇİN ÇALIŞIYORLAR”
Türkiye’de tüm CHP’li belediyelere karşı bir baskı olduğunu belirten Kayalar, “Tüm belediyelere karşı bir baskı var. İstanbul’da, Ankara’da ve İzmir’de de, amaç burada belediye başkanlarını ve partiyi itibarsızlaştırmak. Biz Menderes’te AK Parti’den belediyeyi aldık ve CHP bayrağını dalgalandırıyorduk, amaç bizim bir daha aday olmamamızı sağlamak, CHP’yi kötü göstermek süreç böyle yürüyor ama ben İnşallah sürecin bizim lehimize sonuçlanacağına inanıyorum” diye konuştu. 

"SİYASİ SAİKLERLE YAPILDI"
Kayalar'ın avukatı Murat Aydın ise duruşmanın ardından şu açıklamaları yaptı: Hukuk devleti olmamanın ya da hukuksuzluğun bir yönetim biçimi haline gelmesinin ağır sonuçlarıyla karşı karşıyayız ve toplum olarak bedel ödüyoruz. Hukuk üstünse ve varsa, biz bir hukuk devletiysek bugün burada olmamamız gerekiyordu. Çok açık bu soruşturma siyasi saiklerle açılmıştır. Tek hedefi CHP'li Menderes Belediye Başkanını görevden almaktır. 

"DELİLLER PARİS'TE DEĞİL"
2 yıldır devam eden soruşturmanın 1,5 yılı sayın başkanın görevde olduğu dönemde yapılmıştır. Başsavcılık soruşturma ile ilgili gereken her belgeyi Menderes Belediyesi'nden istemiştir ve Menderes Belediye Başkanının imzasıyla bu belgeler savcılığa gönderilmiştir. Soruşturma bitip, gereken tüm belgeler toplandıktan sonra 'başkanın görevde kalması delilleri karartır' demek akılla izah edilemez. Bizim aklımızla alay edercesine delilleri karartma şüphesi var diye yurtdışı çıkış yasağı koydular. Deliller Paris'te değil! Bu kararın bir garabet olduğunu anlatmak için hukuk bilgisine gerek yoktur. 

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"
Sahada kazanamadıkları masalarda, İçişleri Bakanlığı koridorlarında kazanmaya çalışıyorlar. CHP'nin hiçbir ferdi hiçbir baskıya boyun eğmeyecek, bir adım geriye gitmeyecektir. Bir söz eksik söylemeyecektir. Devlet ellerindedir, istedikleri her şeyi yapabilirler ama biz geri adım atmayacağız. Bu ülke demokrasi ile taçlanana kadar elimizden geleni yapacağız. 

"YARGININ GÖREVİNİ YAPACAĞINA İNANIYORUZ"
35 yıllık hukukçu olarak yaşadığımız her şeye rağmen hukuka ve mahkemelere olan inancım sürmektedir. Mahkemenin de sonunda adil karar vereceğine inanıyorum, karar adil değilse de hukuk yollarına başvurmak hakkımızdır. Biz siyasetin neredeyse faşizan baskısına rağmen yargının görevini yapacağına inanıyorum. Dosyanın ayrıntısını herkesle paylaşmaya hazırım. Bütün soruşturma açığa alma işlemi siyasi saiklerle verilmiştir. Mendere belediye Başkanımızın yanında dimdik durmaya tüm örgütümüzle devam edeceğiz. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir