İZMİR - Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu gerçekleştirildi.
Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2017 Faaliyet Raporu ile ESHOT Genel Müdürlüğü'ne ait 2017 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Oturumda söz alan CHP Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi tarafından yerelde hayata geçirilen projelerin Türkiye genelinde birçok belediyeye ve merkezi hükümete örnek ve rol model olduğunu söyledi. Çetinkaya, "Güneş artık İzmir'den doğuyor. 2017 rekor kırılan bir yıl olmuştur. Bu rapora grup olarak olumlu oy kullanacağız. İzmir modeli yarattığı için Sayın Başkan Aziz Kocaoğlu'na genel sekreterinden tüm çalışanlara kadar teşekkür ediyorum" dedi. Çetinkaya'nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, söz aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılında yerinde saydığını ileri süren Doğan, "Karşımızda her yıl aynı projeler var. Belediye sınıfta kaldı. 4 yıldır bütçeye konan çivi bile çakılmayan, hedefler amaçlar arasında yer alan atık yönetimi sistemine bir bakalım. Gerçekleşen yatırımlar koca bir sıfır" dedi. Faaliyet raporunda 7 ayrı kentsel dönüşüm projesinin olduğunu ancak sadece Ege Mahallesi ve Uzundere'nin programa alındığını açıklayan Bilal Doğan, kalan 5 projeden umutların kesildiğini ileri sürdü. Doğan," Ulaşımda belediye gerçekten sıkıntılı noktada. Kentte trafik sorununu çözecek bir proje yok. Muğlak ve ucu açık ifadelerle yeniden karşılaştık. Bütçede yüzde 89'luk bir gerçekleşme yaşadık. Hedeflenen rakamlar tutmamış. İdarenin gelir gider farkı 1 milyar TL'ye merdiven dayamış. İzmirlilerden toplanan paranın 5'te 1'i boşa gidiyor. Kaynaklarımız sokağa atılıyor. Personel giderleri çok fazla. Belediye parayı İzmir'e değil, kendisine harcamış. Ortada kentin hayrına bir proje olmadığına göre borca giden para nedir? Ne yaptınız? Borç parayla maaş ödendi" dedi. Açıklamasının devamında ' Hani bir kuruş borç yoktu' diye soran Doğan, belediye seçimlere giden son yılda büyükşehirin borç batağına sürüklendiğini söyledi. Doğan, şöyle devam etti: " Bu borcu nasıl ödeyeceksiniz? Bu yükün altından nasıl kalkacaksınız? Belediyenin yaptığı hiç mi olumlu iş yok diyeceksiniz? İnanın kitapçığı aradık taradık hiçbir şey bulamadık. Kentin ihtiyacı olacak yatırımlar yok denecek kadar az. İzmir bu yönetim anlayışıyla hizmet fakiri bir hale gelmiştir" dedi.
AK PARTİLİ BELEDİYELER YİNE GÜNDEMDE
Meclis toplantısında AK Partili 7 ilçe belediyesine Büyükşehir Belediyesi'nden destek gitmediği eleştirileri bir kez daha gündeme geldi. Doğan, "AK Partili ilçe belediyelerinin projelerini görmezden geldi. İlçelere toplam 69 milyon maddi destek sağlanmışken 13 milyonluk aslan payını iki ilçe almıştır. 7 AK Partili belediye es geçilmiştir. Talepleri görmezden gelinmiştir. Kitaptan konuşuyorum. İl başkanımız tarafından Başkan Kocaoğlu'na iletilen dosyada hepsi var. Sadece ve sadece Kiraz nasibini almıştır. Çifte standartta sınır tanımayan, diğer ilçeleri es geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Denizli Buldan'a bile destek götürmüştür. 2018'de de pek umutlu değiliz. Seçimlere gireceğimiz gelecek yılda bu manzaranın tersine dönmesi ve İzmir'in sıçrama ili olmasını istiyoruz. 2017 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporu'na ret oyu vereceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
'YARIŞMAYA GİRSENİZ DERECE ALIRSINIZ'
Oturumda söz alan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da, AK Partili Bilal Doğan'ın açıklamalarını eleştirdi. 'İzmir sınıfta kaldı' eleştirisine katılmanın mümkün olmadığını vurgulayan Atila, şunları söyledi: " Yapılan araştırmalar yüzde 75 gibi ciddi bir oranda insanların İzmir'de yaşamak istediği gerçek. İzmir'de hoşgörü, barış ortamı, ortak aklın yaşatılması var. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla kentte yaşam farklı noktalara geliyor. Yapılan işlere 'Rutin işler' deniyor. Bunlar da çok acımasız eleştiriler. İzmir Büyükşehir Belediyesi esasında alt yapıya hizmetler veriyor. Yeni yeni üst yapıyla birlikte tamamlanmaktadır. Herkes kendi ilçesinde bunları görüyor. Bu nasıl bir sınıfta kalmak anlamak mümkün değil." AK Parti Meclis Üyesi Ali Kökoğuz söz aldı. Kökoğuz konuşmasına başlamadan önce oturumu yöneten CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, "Söz ve üsluplarınıza dikkat edin. Kışkırtıcı konuşmayın" dedi. Bunun üzerine Kökoğuz, "Perdeden izlediklerimiz tamamen illüzyon ve sihirbazlıktır. Burada göz aldanması yapıyorsunuz. Yeteneksizsiniz yarışmasına girseniz derece alırsınız" açıklamasında bulundu. Bu sözler sonrasında salonda tansiyon yükseldi. Aydoğan, "Sizi baştan uyardım. Tavırlarınıza dikkat edin" dedi. Kökoğuz ise, "Yarışmaya girseniz, derece alırsınız. Bunun neresi kötü? Rapor fon müziğiyle başlamıştır, sahilleri gösteriyor. Hani bu kentin yüzde 60'ı gecekonduydu? Orada ne yapılmış? Oradaki insanlar vatandaş değil mi? Neden yapılan bir iş gösterilmez. Onlar da insandır. Bu illüzyona karşıyız" diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İZMİR MODELİ
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise kentsel dönüşüm konusunda yapılan eleştirilere yanıt verdi. Kentsel dönüşümde harikalar yarattıklarını söyleyenlerin kendileri olmadığını ifade eden Selvitopu, bu iddiayı ortaya AK Parti'nin attığını kaydetti. Başkan Selvitopu, " Biz kentsel dönüşümde gerçekçi davranıyoruz. Orada oturan insanları odağa koyarak o projeleri gerçekleştiriyoruz. Sulukule'deki gibi insanları yerlerinden yurtlarından etmiyoruz. Kentsel dönüşümde de bir İzmir modeli yerleşiyor. Gerçek budur. Türkiye'ye örnek olacak uygulamaları İzmir Büyükşehir Belediyesi gerçekleştiriyor. Bunu çok iyi anlamak gerekir. Eğer yapılacak bir şey varsa bu despot yasayı değiştirelim. Bu yasayla Türkiye'nin birçok yerinde dönüşüm gerçekleşmiyor. Ali Bey gecekondular nerede diyor? Gecekondular Uzundere'deki 540 hektardadır. 6 yıl oldu. Ne oldu o gecekondulara? Bizim yaptığımız kentsel dönüşümde rantı halka teslim ediyoruz. İzmir kimliğine sahip çıkan bir kent. İstanbul ve diğer kentler kimliğini kaybetti. İzmir kaybetmesin" dedi.
'BU MU SİZİN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINIZ'
CHP'li Meclis Üyesi Hatice Tatlı da söz aldı. İzmir'in yaşanabilen bir şehir olduğu için İstanbul ve Ankara'dan göç aldığını söyleyen Tatlı, "Zam diyorsunuz. Valla benzine mi, mazota mı, samana mı elektriğe mi zam yapıldı? Bakmak lazım. Hizmet notunu niye bu kadar kıskandığınızı anlayamıyorum. Gelişmiş 11 ülke aynı bizim kriterlerimize sahip. Neden İstanbul, Ankara, Bursa alt sıralarda, ona bakın. Derecelendirme kuruluşları alsınlar onlara da aynı puanı versinler. Tarım bitmiş ama Türkiye'de yola dökülen sütler okula gidiyor. Belediyeler arasında haksızlık diyorsunuz. Daha bugün Menderes'te büyükşehir belediyesinin yaptığı işlerin üstünde valiliğe teşekkür yazısını belediye başkanı yazdırıyor ve büyükşehir afişini attırıyor. Bu mu sizin belediyecilik anlayışınız? Hiç mi iyi bir şey yapmadı? Uluslararası 4 ödül aldı. Herhalde bunu birilerini hatırı için vermediler. Yaşlılar, engelliler kenti seçildi. İyi hizmetler götürdüğümüzü hepiniz biliyorsunuz, sırf eleştirmek için konuşuyorsunuz" açıklamasında bulundu.
'İZMİR AÇIK ARA BİR NUMARA'
AK Parti cephesinden gelen eleştirilere toplu yanıt İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geldi. Yer konusunu çözdüklerinde atık depolama tesisi yapacaklarını açıklayan Başkan Kocaoğlu, "Nerede yapacağım? Belediye binasında mı yapacağım? Konak Meydanı'nda mı yapacağım. Bunu da söylesenize" diye çıkıştı. Çevre konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kişi başına ayda 69.4 ton su arıttığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "İstanbul 28 küsurlarda, Ankara 4.1. Ankara'nın halini bir düşünün. Ankara'da ne oluyor? Ankara'daki atık su arıtma tesisleri ne işe yarıyor? Var mı yok mu? Çevre yatırımları konusunda kim ne derse nesin, İzmir bir numaradır. Açık ara bir numaradır. Yarışacak varsa çıkarsın rakamları. İstatistik kurumu da orada, bizim rakamlarımız da burada. Çevre yatırımı ne demekmiş onu oturup konuşalım" dedi.
'İYİ NİYETLİ MÜTEAHHİTLER MEZARLIĞI'
Kentsel dönüşüm konusunda yapılan eleştirilere de değinen Kocaoğlu, Fikirtepe'nin iyi niyetli müteahhit mezarlığı haline dönüştüğünü söyledi. Kocaoğlu, " Fikirtepe'ye şu kadar para lazım. Niye para lazım? Arsa var, oturan ev sahipleri var. Anlaşacaklar. Fikirtepe'ye bir kuruş para lazım değil. Milyonlardan bahsedildi. Kimin parasını nereye harcıyorsun. Bunu iddia ediyorum eğer kentsel dönüşüme inanılıyorsa çarpık yapılanmadan vatandaşlarımız kurtarılmak isteniyorsa bir tek çözüm yolu vardır. Uzun emeklerle ürettiğimiz ve başka da örneği olmayan ilk iki etap uygulamasını Uzundere'de başlattığımız yüzde yüz uzlaşmadır. Oradan çıkan rantın tamamını orada yaşayan hemşerilerimize veren yerinde dönüşüm yapan sağlıklı konutlara kavuşturan kimseden bir kuruş para talep etmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı projedir. Yol da yöntem de budur. Sen ne kazanıyorsun diyor bana. Ne kazanacağım? Vatandaşımı çarpık yapıdan kurtarıyorum. Kentimizi güzelleştiriyorum. Bulvarlar yapıyorum. Daha ne kazanacağım? Bu para mantığıyla ne verdim ne aldım mantığıyla ne belediye ne devlet yönetilir. Biz Uzundere'de ilk etap ihalesini yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanımızı 48 saat içinde İzmir'e getirdiler. 'Buraya kentsel dönüşüm yapacağız' dediler. Bugün başlayan kentsel dönüşüm zemin etütleri değiştirilmiş kentsel dönüşüm. Nereye? Bir kulübe bir duvar yıkmadan boş araziye yapılan kentse dönüşüm. Kentsel dönüşüm değil. Bu boş araziye ev yapmaktır. Vatandaşın arazisini kamulaştır müteahhide ver. O satsın. Para kazansın. Bu ne dönüşümü? Kentsel dönüşüm tarifini doğru yapmak gerekir."
'YARIM BIRAKAN BAŞKAN DEĞİLİM'
İzmir'de raylı sistemin 11 kilometreden 179 kilometreye çıktığını açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "14 senede tam 16 kat. Duyan duymayan, anlayan anlamayan, bunu bilecek. 70-80 bin kişi taşıyorduk günde. Konak Travmayı oturduğunda 800 bin kişiye ulaşacağız. Bu yolcu için bu kentin yollarına kaç bin otobüs girmesi lazımdı? Bunu engellemiş olduk. Millete taahhüt ettiği metroları yarım bırakan belediye başkanı değilim ben. Başladığı işi bitiren, yarım işi kimseye vermeyen, yapmak istiyorsan Narlıdere, Buca, Otogar metrosunu yap diyen biriyim. Havuç deyince kızıyorlar. 2008'den beri her seçimde bu havuç önümüze sürülüyor" dedi. İzmir Tüp Geçit projesine de değinen Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Yapın kardeşim diyoruz. Sayın başbakan teşrif etti. 'İzmir isterse yapacağım' diyor. Ben belediye başkanı olarak ilan ediyorum. Buyurun yapın." Bunun üzerine AK Partili Doğan, "Ulaşım Master Planı'na niye eklemediniz?" dedi. Kocaoğlu ise, "Planla alakası yok. Bilmediğin işi konuşma. Konak Tüneli'nin Ulaşım Master Planı'nda yeri mi vardı? Bırakın bu ayakları" cevabını verdi.
'İZMİR'DE TRAFİK ÇİLESİ YOK'
İzmir trafiğine yönelik yapılan eleştirilere de yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, kenttin trafik sorununun olmadığını ileri sürdü. Bunun üzerine Bilal Doğan, "Siz Urla'dan gelirken görmeyebilirsiniz ama Alsancak'tan gelirseniz trafik olduğunu görürsünüz" dedi. Kocaoğlu ise, "Sayın Doğan dünyadan haberin yok. Benim bütün işyerlerim Bornova'da. Ben hafta en az bir defa Bornova'ya gidiyorum. O yolların hepsini kat ediyorum. Odada oturarak belediye başkanlığı yapmıyorum. Bütün ilçelerimizi adım adım dolaşıyorum. Trafikte maksimum 10 dakika bekliyoruz. O yolda trafik yok. Trafik nerede var biliyor musunuz? Trafik çevre yolunda var. İkinci çevre yolu lazım. Niye tahammül etmiyor anlamıyorum?" dedi.
HİZMET NOTUNU İZMİRLİLER VERECEK
Belediyenin yaptığı zamları eleştiren AK Parti gurubuna yanıt veren Kocaoğlu şunları söyledi: "Neye zam yapıyoruz? 24 saat içinde akaryakıta iki defa zam geldi. Doğal olarak bu rapora ret vermeleri lazım. Böyle bir başarıyı kabul etmek zorunda kalmasınlar." AK Partili ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi'nin karşı karşıya gelmesine neden olan alt yapı çalışmalarına değinen Başkan Kocaoğlu, "Menderes ve Torbalı Belediyesi'ne alt yapı yapıyoruz. Alt yapı yapmazsak su veremiyoruz. Kanalizasyonu arıtmaya götüremiyoruz. 14 senedir alt yapı yapıyorum. Bize bağlanan 19 ilçede ne olduğuna, ne olmadığına bakın. Kanalizasyon var mı? Bakın. Ben ister miyim? Belediye başkanlarının en çok kaçtığı işi yapıyorum. Kentin kalkınması için yapıyorum. Bu koltukta olduğum müddetçe de devam edeceğim. İlçe belediyelerine hakaret ediyormuşum. Biz kimseye hakaret etmeyiz, yalancı demeyiz. İktidar partisi temsilcilerinden bir şey rica ediyorum. Bostanlı barınağını bize verin de hava bozulduğunda arabalı vapurlarımızı denize salmaktan kurtulalım. Bu iyiliği yapın size minnettar kalacağım. Güneş balçıkla sıvanmıyor. Yapmadı, sınıfta kaldı, bilmem ne, yerinde saydı gibi subjektif değerlendirmelerle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yönetim gerçeği ve kenti kalkındırması göz ardı edilemez. Bizim diğer belediyelerden farkımıza önce Avrupa Birliği uzmanları vardı. En sonda da bazı görmek istemeyen arkadaşlar hala devam ediyor. Devam etmekte bir mahsur yok. Ama bunları görmemek, yok saymak hepimizi zor duruma düşürür. Zor duruma düşmeyelim. Bu İzmir kenti o siyasi parti bu siyasi partinin uğraşacağı iş değildir. Hep beraber bu kentin bir adım daha ileri gitmesi için el birliği yapmak zorundayız. Seçim geliyor kim aday olur bilmem. Seçim zamanı bir buçuk iki ay herkes kucağındakini döker, kazanmak ister. Buna saygı duyarım. Ama 5 sene siyaset yapılmaz ya! Yerel yönetimde siyaset ayrı bir şey. Ayrım yapıyor. Bunların hepsi lafügüzaf" dedi. AK Parti gurubu rapora ret oyu kullanırken, rapor CHP ve MHP'nin oyları ile meclisten geçti.
ESHOT FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ikinci birleşiminin ikinci oturumunda ise ESHOT'un 2017 yılına ait faaliyet raporu görüşüldü. ESHOT'un faaliyet raporu ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, rapor üzerinde konuşacak çok fazla bir şeyin olmadığını söyledi. Faaliyet kitabında bir çalışmanın yapılmadıklarını gördüklerini ve bunun bir faaliyet raporu değil, faaliyetsizlik raporu olduğu söyleyen Doğan, " ESHOT'un faaliyetsizlik raporu Anadolu'da herhangi bir kent belediyesi tarafından hazırlansa yadırgamazdık ama İstanbul ile yarışması gereken İzmir'e yakışmadığını düşünüyoruz" dedi. Doğan, şöyle konuştu: "Zorlama ile olmayan faaliyetler için zorlama çaba sarf edildiğini gördük. Bakarken üzüldük. Nereden tutsan elde kalan faaliyetsizlik raporunda ne var diye baktık ama vizyondan uzak, günü kurtarmaya dayalı çalışmalarla karşılaştık. En ufak yatırım dahi bulunmuyor. " ESHOT'un, İzmir'in vizyonuna uygun bir kurumdan uzak olduğunu ileri süren Doğan, kurumun fiilen işlevini yitirdiğini, kent için hizmetten çok zamlarla anılır hale geldiğini söyledi.
'ESHOT 247 MİLYON YOLCU TAŞIDI'
Doğan'dan sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in İstanbul'la yarışmadığını belirtti. 'Biz kendimizle yarışıyoruz, hedeflerimizle yarışıyoruz'' ifadelerini kullanan Kocaoğlu, "İstanbul'la yarışmak ve İstanbul'a öykünmek gibi bir durumumuz yok. Faaliyet raporuna harcanan paraya acımışsınız. Niye emek bu kadar küçümsenir. ESHOT işlevini yitirmiş. İşlevini yitiren ESHOT, 247 milyon yolcu taşımıştır. Türkiye'nin tam gelişmiş trafik sistemi İzmir'de. Bütün araçların takip sistemi İzmir'de. Ücret toplama sisteminde çağ atlıyoruz. 90 dakika uygulaması İzmir'de. Bazı ilçelerimizde 65 yaş üstü ücretsiz yolcu oranı yüzde 35'tir. Bu sisteme kökten karşıyım. Belediye, ihtiyacı olanı ücretsiz taşıyabilir. Merkezi Hükümet 'taşı' diyebilir ama ESHOT bir işletmedir. Yatırımcı bir kuruluş değil" dedi. 20 elektrikli otobüs aldıklarını ve bu otobüsleri denediklerini açıklayan Kocaoğlu, "Elektrikli otobüslerdeki tasarruf; akünün ömrü 7 sene, 7 senede kendini karşılamamaktadır. Yakıttan, bakımdan ettiğimiz tasarruf otobüs fiyatının yüksekliğinden dolayı amorti etmemektedir. Hesap yapmak, doğru yönetmek zorundayız. 20 tane elektrikli otobüsün elektrik harcamasını ESHOT'ta çatıya kurduğumuz enerji ile karşılıyoruz ve senede 600 bin lira tasarruf ediyoruz" dedi. Konuşmaların ardından ESHOT'un 2017 yılı faaliyet raporu AK Parti grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile meclisten geçti.(DHA)