Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR – İzmir Körfezi’nde uzun yıllardır çözülemeyen kötü koku ve kirlilik problemi toplu balık ölümleri ile yeniden gündeme geldi.
Bayraklı ilçesi sahilinde görülen balık ölümleri ve kötü koku, yayılarak Karşıyaka sahiline ulaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konu ile ilgili analiz çalışması gerçekleştirirken ölümlerin nedeninin İç Körfez’deki kirlilik olduğu vurgulandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise konu hakkında bilgilendirme toplantısı yaparak son gelişmeleri ve çözüm için gelecek planlarını aktardı. Tugay bakanlıklara iş birliği çağrısında bulunurken, “Yüzleşmemiz gerek. Körfez’imiz ağır bir kirlik yükü altında” dedi ve daha önce de gündeme gelen sirkülasyon ve navigasyon kanalı projelerine dikkat çekti.
İzmir Körfezi’ndeki kötü koku ve kirlilikle görev süresi boyunca mücadele eden isimlerden biri de 15 sene Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu idi.
Kocaoğlu İzmir Körfezi’nde yaşanan çevre felaketine dair açıklamalarda bulundu.
“SİRKÜLASYON PROJESİNİN ÇED RAPORU ALINDI AMA UYGULANMADI”
Kocaoğlu daha önce de gündeme gelen ve Tugay’ın geçtiğimiz gün dikkat çektiği sirkülasyon ve navigasyon kanalı projelerinin altını çizdi.
Kocaoğlu, “Körfez hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma ve korunması yönünden görevi. Hem de İzmir Limanı dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalıştırıyor Ulaştırma Bakanlığı’nın, birde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevi. Bizim zamanımızda Körfez’in ÇED raporu alınabilmesi için üniversiteler ile birlikte detaylı çalışmalar yapıldı Körfez’in temizlenmesi için. Sonrada ÇED raporunu müracaatımla dönemin Başbakanı Binalı Yıldırım’a ve TCDD’ye İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak ihaleye çıktı. ÇED raporu alındı. Firma getirdi genel kabul gördü. Uygulama projesi için ihaleye çıkıldı sonra. Çıktık sonra ondan çalışmalar devam ederken ben görevden ayrıldım benden sonra o proje bitti. Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi büyük ihtimalle yöntemi bilimsel olarak belli ama uygulanmadı. TCDD’nin de navigasyon kanalı için proje yapması gerekiyordu. O ne aşamada benim zamanında başlamadı bilmiyorum” diye konuştu.
“ÇAMUR ÇÜRÜTME GEÇTİĞİMİZ DÖNEM ÇALIŞTIRILMADI, DEVREYE ALINMALI”
Kocaoğlu şöyle devam etti, “İzmir ekonomik olarak ülkenin 2. büyük kenti. Sanayisi, turizmi, tarımı çok yönlü. Buraya hem merkezi hükümet, hem bakanlıklar, hem de Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler elinden ne geliyorsa Körfez’in temizlenmesi için mücadele vermek durumundadır. Zaten altyapılar hazır. Arıtmalar vardır. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi için bizim zamanımızda 4. faz ihalesi çıkıldı. Hükümet kararname çıkarttı. İsteyen bırakabilir diye fiyatlar arttığı zaman böyle bir karar verdi. Yüklenici firma da projeyi iptal etti, bizim elimiz kolumuz bağlı kaldı. Şu an da devam ediyor. Çamur çürütme ve kurutma yapmıştık çok büyük bir projedir o duyduğum kadarı ile geçmiş dönemde çalıştırılmamış. Onun devreye alınması gerekiyor.”
“GEÇTİĞİMİZ DÖNEMDE İŞLETME SIKINTISI YAŞANDI”
Kocaoğlu geçtiğimiz dönem görevde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e eleştiride bulunduğu bölümde, “Birçok şey hazır. Tabi ki ilave yatırımlar yapılacaktır. Benim o zamanki görüşüm şantiye imkanlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sirkülasyon kanalını yapabilecek seviyede olduğu idi. Biz öyle yapacaktık. Bizden sonra kendilerine göre gerekçeleri var kimseyi de suçlamak istemiyorum durum bu. Şimdiki yönetim değerlendirir. Bana da sormalarına gerek yok İZSU’da bu bilgilerin hepsi var. Bir an evvel başlarlarsa ve çamur çürütmeyi çalıştırırlarsa 4. Faz gelince zaten rahatlayacaktır. Burada bir çamur çürütmenin çalıştırılmaması bir işletme sıkıntısı yaşandı sanıyorum geçtiğimiz dönemde. Başka türlü Körfez’in bu hale gelmesi mümkün değil. İşletme sıkıntısı olmadan uzun süreli olamazdı. Ahmet Piriştina’dan bu yana 20 senedir her gün Körfez ile uğraşıyorduk. Belirli bir mesafe almıştık ama durum bu herkes görüyor iyi değil. Toparlanmaz diye bir şey yok” diye konuştu.
“CEMİL TUGAY DOĞRU SÖYLÜYOR”
Kentte sık sık hükümetin İzmir’e yeterli yatırımı yapmadığını tartışılırken mevcut Başkan Tugay’ın bakanlığa ve hükümete çağrısının gerçekçi bir çözüm önerisi olup olmadığı sorusuna yanıt veren Kocaoğlu, “Gerçekçi. Körfez’de iki tane ayak var. Bir tanesi çevre yatırımı Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı sirkülasyon kanalı ve arıtma ile çamur kurutmanın en iyi şekilde çalıştırılması. İlave yatırımlar yapılması. Navigasyon kanalı yanaşma kanalı yapılması. TCDD’nin görevi bu İzmir Limanı’nı işlettiği için. Tabi Körfez’de iki tane kanal açılması iş birliği ile hükümetin desteği ile büyük bir iş çünkü bu. İşbirliği ile yapılması gereken bir iştir Cemil Tugay o konuda son derece doğru söylüyor. Bu şu demek değildir şantiye imkanları ile araç-gereç alınarak bu iş en azından ne yaparsan kardır mantığı ile çalışma başlatılabilir” diyerek sözlerini noktaladı.
Zafer mercan 28 Ağustos 2024 Çarşamba 19:06
|
Yücel tuna 28 Ağustos 2024 Çarşamba 14:16
|
Ege yiğit 28 Ağustos 2024 Çarşamba 13:42
|
Cumhur 28 Ağustos 2024 Çarşamba 11:21
|
Sevket Akbıyık 27 Ağustos 2024 Salı 19:54
|