MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Komisyon başkanı Kökkılınç'tan 'logo' istifaları sonrası eleştirilere yanıt!
Yerel Yönetimler
5 Kasım 2019 Salı 14:30

Komisyon başkanı Kökkılınç'tan 'logo' istifaları sonrası eleştirilere yanıt!

Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan AK Partili; Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul komisyonun isminin ve logosunun değiştirilmesi noktasındaki önerilerinin karşılıksız kalmasını gerekçe göstererek istifa etti. İstifa açıklamasında “Türk milletinin manevi değer ve ahlak anlayışının hiçe sayıldığı bir uygulama” değerlendirmesi yapıldı. Komisyon Başkanı CHP’li Kökkılınç istifalar ve eleştiriler sonrasında flaş açıklamalarda bulundu.

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ komisyonu için yapılan logo ve ardından gelen tartışmalarının ardından AK Parti Meclis Üyeleri  Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul, toplumsal hassasiyetlerin dikkate alınmaması ve değişiklik önerilerinin ısrarla karşılık bulmamasını neden göstererek komisyon üyeliklerinden istifa etti. Aynı zamanda AK Parti Kadın Kolları İl Başkanlığı'nı yürüten Meclis Üyesi Dilek Yıldız Büyükdağ, istifaların ardından yaptığı açıklamada logo ve komisyonun adına yönelik “Türk milletinin manevi değer ve  ahlak anlayışının hiçe sayıldığı bir uygulama” değerlendirmesini yaptı. Büyükdağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in komisyon logosunu meclis tarafından görevlendirilmiş komisyon üyelerinin görüşünü almadan tek başına belirlediğini öne sürdü. İstifaların ardından bir açıklama da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç’tan geldi.

“BAŞKANIMIZIN GÖRÜŞ ALMAMAK GİBİ BİR YAKLAŞIMI ASLA OLMADI”

İstifaları doğru bulmadığını belirten CHP’li Kökkılınç, komisyon adı ve logosu ile ilgili tartışmaların sürecini anlattı. Komisyon üyelerinin görüşlerinin alınmaması gibi bir yaklaşımın asla olmadığını ifade eden Kökkılınç, “AK Partili komisyon üyelerimizin istifalarını doğru bulmuyorum. Sonuçta meclis tarafından seçilip görevlendirildiler. Mecliste şimdiye kadar hep demokratik bir yaklaşım sergilendi, AK Partili üyelerimizden gelen pek çok öneri dikkate alındı ve karar haline getirildi. Biz geçmiş 7 ay boyunca çok güzel çalıştık, kadınlarla ilgili pek çok konuya siyaset üstü yaklaştık. Ancak partilerin kendi programlarından kaynaklanan bazı farklılıklar olabiliyor. AK Partili arkadaşlarımızın, komisyonun adının TBMM’deki ‘Kadın Erkek Fırsat Eşitliği’ komisyonu olsun şeklinde bir yaklaşımı vardı. Ama CHP’nin de isim konusundaki yaklaşımı evrensel tanımlamayla ‘'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ oldu. Dolayısıyla her iki parti grubu da kendi parti programlarında yer alan yaklaşım çerçevesinde yol aldı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adını belirlerken hem komisyondan hem meclisten oy çokluğuyla geçti. Logo konusunda da, komisyonumuzun 5 toplantı hakkı var. Bu toplantılarda komisyonumuzla ilgili gelecek 5 yıl için ne gibi çalışmalar yapabileceğimizi konuştuk, sivil toplum kuruluşlarını misafir ettik. Son toplantımızda da belediyemizin tanıtım şube müdürlüğünün yapmış olduğu ilk 10 grafiği arkadaşlarımızla paylaştım, bunu mecliste de açıkladım. Başkanımızın paylaşmamak gibi bir iradesi asla olmadı. Ancak o son toplantıydı ve sonrasında toplantımız yoktu. Hepimiz yapılan mevcut yapılan çalışmada eksiklikler olduğuna dair hemfikir olduk ve geliştirilmesi gerektiği, daha canlı ve sade, düşüncelerimizi yansıtacak bir grafik olması gerektiği yönünde bir görüş belirttik kendi içerimizde. Daha sonra bunları tanıtım şube müdürlüğümüzle paylaştım, ve onlar da biraz daha geliştirdiler. Son şeklini alan logoyu başkanımızla paylaştık. Zaten logonun belirlenmesi belediye meclis kararıyla geldikten sonra yürütmeye ait bir işlem, yani başkanın yürüteceği bir işlem. Son karar verilen logoyla ilgili belediye içerisinde bir anket yapıldı ve herkes seçilen logo üzerinde hemfikir oldu. Bu şekilde yürürlüğe girmiş oldu. Başkanımızın görüş almamak, paylaşmamak şeklinde asla bir yaklaşımı olmadı. AK Partili arkadaşlarımızın başından beri oy çokluğu ile yaklaştığı bir konuydu, demokratik şekilde tabi ki tavırlarını koyabilirler ancak bu, istifa şeklinde olmamalıydı” diye konuştu.

“ALGIDA YANILTICI, TALİHSİZ BİR DEĞERLENDİRME”

AK Partili komisyon üyelerinin istifa konusunda kendisiyle iletişime geçilmediğini kaydeden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı CHP’li Kökkılınç, “Bununla ilgili istifa edeceklerine dair bana herhangi bir bildirim yapılmadı” dedi. AK Partili Büyükdağ’ın “Türk milletinin manevi ve değer ve ahlak anlayışının hiçe sayılması” yönündeki ifadesini de değerlendiren Kökkılınç, “Böyle bir yaklaşımda olmak büyük bir haksızlık olur. Biz CHP olarak insan haklarına son derece saygılı bir partiyiz. Bu konuda gayriahlaki bir düşünceyi yansıttığını asla düşünmüyoruz. Bunun, tamamen toplumsal cinsiyet eşitliği evrensel anlamda neyi kapsıyorsa yansıttığını düşünüyoruz. Partimiz, belediye başkanımız, meclis üyelerimiz Türk Milleti’nin ahlakına, adabına, manevi değerlerine son derece saygılıdır. Bunun aksini iddia etmek büyük haksızlıktır. Algıda yanıltıcı, talihsiz bir değerlendirme olarak görüyorum. Belediye meclisi Türk Milleti’nin ahlaki ve manevi değerlerine ters düşecek herhangi bir konuda karar almaz, adım atmaz. Mesele, özgürlüklere saygılı olmak, kişi hak ve özgürlüklerine değer vermektir” açıklamasında bulundu.

“HAYAT SİYAH BEYAZDAN İBARET DEĞİL”

Komisyonun logo renkleriyle ilgili tartışmalara da açıklık getiren Kökkılınç, “Belirlediğimiz renkler, gökkuşağı renkleridir. Renkleri hayatımızdan çıkaramayız, hayat siyah beyazdan ibaret değildir. Ayrıca bu renkler aynı zamanda devlet tiyatroların da önünde, Konak sahnesinde devlet tiyatrosunun sembol bir bayrağı var,  o bayrakta da kullanılmış. O nedenle, toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu ismini, logosunu farklı yerlere çekmek çok doğru bir siyasi yaklaşım değil” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir