
Şakir Paşa Ailesi'nin çekildiği konakta 2. yangın!

Başkan Ergüllü'den ‘ödeme' açıklaması

Trafik cezaları artacak: Yeni düzenleme geliyor!

İzmir'de maganda trafikte dehşet saçtı!

GERÇEKİZMİR- Bergama’da Okçular Köyü’nde granit ocağı yapmak isteyen Karna Madencilik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. Kozak Yaylası yakınında hayata geçirilmek istenen proje ile ilgili kurumların yaptığı inceleme sonrası Bakanlık ÇED iptal kararı verildi.
TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NDAN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Projeye İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olumsuz görüş bildirdi.
Karar ile ilgili şu açıklama yapıldı:
"Söz konusu proje ile ilgili olarak, 2.İDK sürecinde görüşü alınan İzmir Valiliği'nin (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) ilgi (b)'de kayıtlı yazısında "…ÇED Dosyasında patlatma işlemi yapılacağından toz emisyon oluşumunun görüldüğü, Granit Ocağı projesi için talep edilen sahanın arazi çalışmalarında, başvuru dosyası, Bakanlığımız TAD Portal ve Ürün Destekleme Sistemleri üzerinden yapılan incelemede 3 km çaplı alan içerisinde zeytinlikler olduğu tespit edilmiş; 4086 sayılı Kanunla değişik 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılıması Hakkında Kanunun; 20.madde-(Değişik:28/2/1995-4086/5 md.) "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri hükmü doğrultusunda çalışma sahasına 3 km mesafe Bakanlığının iznine bağlıdır." içerisinde bulunan zeytinlik sahaları göz önünde bulundurulduğunda Proje Tanıtım Dosyasında koordinatları verilmiş olan saha üzerinde Karna Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan "RN:201800615 (ER:3138794) ve RN:201800617 (ER:3138796) Numaralı II (B) Grubu Granit Ocağı" kurulması uygun bulunmamıştır." şeklindeki görüşü Bakanlığımıza iletilmiştir. Bu kapsamda, ÇED Yönetmeliği'nin 5. Maddesi (2) (a) bendi'nde "Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir." hükmü yer almakta olup, bu kapsamda söz konusu projeye ait ÇED süreci sonlandırılmıştır.”
PROJENİN ÖZELLİKLERİ
Projenin özellikleri ise şu şekilde sıralandı:
“Planlanan proje kapsamında bahse konu iki adet ruhsat sahası içerisinde ÇED alanı olarak 94,36 ha’lık alan belirlenmiştir. ÇED alanı içerisinde ise sağlık-güvenlik bandı oluşturulmuş olup bu doğrultuda ocak alanı ve diğer faaliyetler için toplam 71,88 ha’lık bir alanın kullanılması planlanmaktadır. Belirlenen 71,88 ha’lık alanın; 1,04 ha’lık kısmı ürün depolama alanı, 5,73 ha’lık kısmı pasa depolama alanı, 1,06 ha’lık kısmı bitkisel toprak depolama alanı, 49,96 m2’lık kısmı şantiye alanı ve geriye kalan 64,05 ha’lık alan ise ocak alanı olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında üretim verimi %50 olarak öngörülmekte olup, bu çerçevede 300.000 ton/yıl tüvenan malzemenin 150.000 ton/yıl kısmı doğrudan pasa, 150.000 ton/yıl ise granit malzeme olacaktır. Çıkarılan pasa malzemesi depolama alanı içerisinde yer alan pasa stok sahasında üretim sonrası rekreasyon işlemlerinde kullanılmak üzere depolanacaktır. Proje kapsamında belirlenen stok alanı, ürün depolama alanı için kullanılacak olup, üretilen malzeme, stokta fazla bekletilmeden kısa sürede piyasada kullanılmak üzere nakledilecektir. Projeye konu ÇED Alanı; 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda “tarım arazisi” olarak tanımlanmaktadır.”